thinkpads.com Support Community Forum Index Bill Morrow's thinkpads.com Open Forum - The Original Thinkpad Support Forum
Follow ThinkpadsForum on Twitter
Goodbye Lorita, wherever you've gone..

If you've found this forum useful, please consider donating a dollar or two

It is currently Mon Mar 27, 2017 5:38 am

All times are UTC-05:00




Post new topic  Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
PostPosted: Fri Mar 17, 2017 2:33 pm 
Offline

Joined: Sat Mar 04, 2017 7:37 pm
Posts: 4
Location: Wiltshire, UK
I have an X41 running XP Pro and a X4 Ultrabase.
I want to attach a Ugreen USB2 4 Port 10M active cable - it's effectively a 4 port hub on an active cable.
The hub is powered by a 2 Amp power supply.
There are three USB ports on the rear of the Ultrabase, but the active cable/hub is only recognised if it is plugged into the Ultrabase USB port nearest the right when facing the screen.
Other devices work when plugged into any of the three ports.
With the Ugreen and other devices plugged as above the laptop can be restarted and all devices connect.
The power supply is working and delivering 5V.
Any reason for this behaviour>
Michael


Top
   
PostPosted: Sat Mar 18, 2017 9:17 am 
Offline
Senior Member
Senior Member

Joined: Sun Jan 24, 2010 5:32 pm
Posts: 536
Location: Lincolnwood, Illinois
It might be a Windows's problem. I once observed an inverse situation: a laptop had four USB receptacles, a particular device worked in three receptacles, but said device did not work in one particular port with Windows. All other USB devices worked, and that one not-working device did work with GNU/Linux.

You can try testing with ThinkPad firmware, if you do not have a different operating system handy. Try using a USB keyboard to navigate Setup, or just going up and down 'F12' list: does it work when hub is connected to all three of UltraBase's receptacles? Or you can attach a storage Stick and look for it in 'F12' boot source choice selection list.

I am not able to help you. I only bring this question where your problem exists, whether in hardware or in Microsoft Windows.

_________________
(USA) for sale: ThinkPad R51 with good SXGA+ Flexview screen (poor body condition, $8)


Top
   
PostPosted: Mon Mar 20, 2017 6:52 pm 
Offline

Joined: Sat Mar 04, 2017 7:37 pm
Posts: 4
Location: Wiltshire, UK
Thanks automobus
Following your suggestion, I formatted a memory stick to be bootable and tried it in all three USB ports.
In each USB port, under F12 the stick was listed every time as a bootable device.
I then tried all the combinations of the 4-port cable, a USB-to-Serial cable, in all three USB ports.
I couldn't fault the USB ports.
I also tried an inline voltage/current/resistance USB dongle on all three ports, again all seemed okay.

Tonight I tried again, having undocked and redocked the X41.
This time the USB port nearest the left was dead - the USB voltage dongle didn't power up, suggesting to me no USB volts from that port.
So I'm wondering if there's an intermittant inside the dock.
Michael


Top
   
PostPosted: Tue Mar 21, 2017 4:58 am 
Offline
Senior ThinkPadder
Senior ThinkPadder

Joined: Sat Oct 29, 2005 6:20 am
Posts: 6541
USB ports working intermittently on dock is a fairly common issue.

When I dock my T410, about 10% of the time the mouse does not get power, and about 30% of the time the keyboard does not get power. Undocking/redocking, or even just wiggling the laptop around the connector a bit solves the issue after 1-3 attempts.

_________________
Current: X220 4291-4BG, T410 2537-R46, T60 1952-F76, T60 2007-QPG, T42 2373-F7G
Collectibles: T430s (IPS FHD + Classic Keyboard), X32 (IPS Screen)
Retired: X61 7673-V2V, A31p w/ Ultrabay Numpad
Past: Z61t 9440-A23, T60 2623-D3U, X32 2884-M5U


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 4 posts ] 

All times are UTC-05:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited