thinkpads.com Support Community Forum Index Bill Morrow's thinkpads.com Open Forum - The Original Thinkpad Support Forum
Follow ThinkpadsForum on Twitter
Goodbye Lorita, wherever you've gone..

If you've found this forum useful, please consider donating a dollar or two

It is currently Fri Mar 24, 2017 8:51 pm

All times are UTC-05:00




Post new topic  Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
PostPosted: Sat Mar 18, 2017 8:00 pm 
Offline

Joined: Sat Jan 17, 2009 11:31 pm
Posts: 22
Location: London, Ontario, Canada
Hey guys, I'm a new-to-me x230 owner that I purchased from ebay. I have also a x220 and a few other thinkpads that I've repaired and come to love these machines.

My x220 had installed in it the following memory: G.SKILL 16GB (2 x 8G) 204-Pin DDR3 SO-DIMM DDR3 1600 (PC3 12800) Laptop Memory Model F3-1600C11D-16GSQ
The memory has never given me issues so when my x230 arrived, I tossed in my SSD and my 16gb from the x220 and fired up the x230.

So far, when it does work...I like it slightly more than the x220 when it works.
After installing the memory, I plugged the laptop into my Lenovo Ultrabase series 3 dock which is connected to my U2713hm via displayPort.

After a few minutes, the image on both displays got badly messed up, making the laptop inoperable and seem's to shut it off.

http://i.imgur.com/4xaq5LT.jpg
http://i.imgur.com/tYZ4WHX.jpg
http://i.imgur.com/m7ScP8C.jpg
http://i.imgur.com/wD3AO9G.jpg


So after posting this on Reddit, a few members suggested it may be RAM related. I tossed in the ram that came with the laptop, which was 2GB (x2) Nanya nt2gc64b88g0ns-cg and all works just fine and no issues are present.

So I'm at a point where my 16gb DDR3 G.Skill memory that should work with my x230, doesn't.
I've tried a few bios things to see if it would help resolve it, but nothing helped.

Does anybody have a recommendation on 16GB DDR3 memory that does work with a X230? Locally, most places won't return RAM unless it's defective. I'm hesitant to buy as it's a 50/50 gamble if the ram works or not.


Top
   
PostPosted: Sat Mar 18, 2017 8:44 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Joined: Thu Sep 29, 2005 6:18 am
Posts: 736
Location: Seattle, WA
That is either a video cable issue or your laptop needs to be hard reset. Shut it down and pull the battery and hold the power button for 30 seconds. You could also have a video driver issue. Is this a new problem and is this laptop new to you?

Also try it with just one dimm of your 16GB kit installed and see if you have any issues. The timings of the ram may need to be adjusted in the bios.

_________________
:beer: T43p,T61,X200,X200s,x201,T500,W500,T410,T410s,T420s,T510 :parrot:


Top
   
PostPosted: Sat Mar 18, 2017 9:40 pm 
Offline

Joined: Sat Jan 17, 2009 11:31 pm
Posts: 22
Location: London, Ontario, Canada
Hans Gruber wrote:
That is either a video cable issue or your laptop needs to be hard reset. Shut it down and pull the battery and hold the power button for 30 seconds. You could also have a video driver issue. Is this a new problem and is this laptop new to you?

Also try it with just one dimm of your 16GB kit installed and see if you have any issues. The timings of the ram may need to be adjusted in the bios.



Sorry, but this isn't a video cable issue nor a hard reset will do anything. This occurred with it on a dock, by having another monitor attached via mini-display port or just the x230 screen by itself. I've also received this issue on the single x230 display when I was simply trying to install windows 7.

Each time the laptop uses the G.Skill memory, this will occur within 5 minutes.
Now with the 4gb of Nanya memory installed...it's been up for 3 hours and hasn't 'crapped out' since.

Regarding the Timings, looking at the bios, there doesn't seem to be much that can be done there for that.


Top
   
PostPosted: Sun Mar 19, 2017 2:27 am 
Offline
Senior Member
Senior Member

Joined: Thu Sep 29, 2005 6:18 am
Posts: 736
Location: Seattle, WA
mr.rhtuner wrote:
Hans Gruber wrote:
That is either a video cable issue or your laptop needs to be hard reset. Shut it down and pull the battery and hold the power button for 30 seconds. You could also have a video driver issue. Is this a new problem and is this laptop new to you?

Also try it with just one dimm of your 16GB kit installed and see if you have any issues. The timings of the ram may need to be adjusted in the bios.



Sorry, but this isn't a video cable issue nor a hard reset will do anything. This occurred with it on a dock, by having another monitor attached via mini-display port or just the x230 screen by itself. I've also received this issue on the single x230 display when I was simply trying to install windows 7.

Each time the laptop uses the G.Skill memory, this will occur within 5 minutes.
Now with the 4gb of Nanya memory installed...it's been up for 3 hours and hasn't 'crapped out' since.

Regarding the Timings, looking at the bios, there doesn't seem to be much that can be done there for that.


You didn't mention a docking station. That brings in a whole new can of worms. Yes, blame the Gskill Ram. That must be it. Couldn't be the docking station? Typically with ram issues the computer will not boot if the ram is not compatible with the laptop.

_________________
:beer: T43p,T61,X200,X200s,x201,T500,W500,T410,T410s,T420s,T510 :parrot:


Top
   
PostPosted: Sun Mar 19, 2017 7:47 am 
Offline

Joined: Sun Feb 26, 2017 1:40 pm
Posts: 27
Location: Ireland
Clean the ram with IPA or similar and retest one dimm at a time. Do a memory test too and see if anything shows up. If it works in the X220 without issue then it should work in the X230 too.

Are there any other factors involved? Does it happen even when you don't dock it? Are the temps ok before it fails?

_________________
I like to mod stuff...
| 701c | X220 | T420 | X230 | T430s |


Top
   
PostPosted: Sun Mar 19, 2017 9:40 am 
Offline

Joined: Sat Jan 17, 2009 11:31 pm
Posts: 22
Location: London, Ontario, Canada
Hans Gruber wrote:
You didn't mention a docking station. That brings in a whole new can of worms. Yes, blame the Gskill Ram. That must be it. Couldn't be the docking station? Typically with ram issues the computer will not boot if the ram is not compatible with the laptop.



mr.rhtuner wrote:
After installing the memory, I plugged the laptop into my Lenovo Ultrabase series 3 dock which is connected to my U2713hm via displayPort.


8)


TankPad wrote:
Clean the ram with IPA or similar and retest one dimm at a time. Do a memory test too and see if anything shows up. If it works in the X220 without issue then it should work in the X230 too.

Are there any other factors involved? Does it happen even when you don't dock it? Are the temps ok before it fails?



I've been testing yesterday and seriously it occurs the fastest within 40 seconds and sometimes upto 3-5 minutes.

All I do is drag over a 720p stream onto my 27" monitor and have reddit open on the laptop display. Just see what the images show. Laptop screen had Microsoft OWA open and the other was a youtube video of a dog lol

I've noticed it often when trying to hookup a secondary monitor via mini-display port or dock....but when I was trying to figure out if this was driver issue, I started installing Windows 7 on my spare HDD and it did the same thing about 40 seconds into the install.

I'll do a bit more today and find out if its both or one sticks that are causing this. Sucks because my X220 worked perfectly fine with this ram.


Top
   
PostPosted: Wed Mar 22, 2017 12:18 pm 
Offline

Joined: Sat Jan 17, 2009 11:31 pm
Posts: 22
Location: London, Ontario, Canada
So here's an update.

I found a good deal on 16GB of crucial memory -Crucial 16GB (2 x 8G) 204-Pin DDR3 SO-DIMM DDR3L 1600 (PC3L 12800) Laptop Memory (CT2KIT102464BF160B) and I ordered it knowing the x230 somehow hates my G.Skill ram.

The memory arrived yesterday so I started testing. I installed both Crucial 8gb sticks and loaded up a 720p youtube video, a few tabs on the browser and some terminal sessions, all was fine.
I then took the G.Skill memory and put it into the x230, did the same and within 2 minutes..slightly after loading the youtube video...the laptop crashed.

As I said, the G.Skill memory works perfectly fine in my x220.

Anywho... I doubt the memory is 'defective' if you will. I suspect the x230 or just maybe mine is a bit picky for some darn reason.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC-05:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited