thinkpads.com Support Community Forum Index Bill Morrow's thinkpads.com Open Forum - The Original Thinkpad Support Forum
Follow ThinkpadsForum on Twitter
 Support this forum, shop at newmodeus.com
 Support the forum, shop at newmodeus.com
 The thinkpads support forum is now hosting legacy model ThinkPad driver and driver updates..
A link is provided in the MENUBAR just above for registered forum members only..

If you so wish:
Donate using PayPal

It is currently Wed Oct 22, 2014 7:14 am

All times are UTC - 5 hours




Post new topic Reply to topic  [ 16 posts ] 
Author Message
PostPosted: Sat Feb 05, 2011 5:17 pm 
Offline
Moderator Emeritus
Moderator Emeritus

Joined: Thu Apr 12, 2007 8:23 am
Posts: 13228
Location: Upstate New York
I have a new (to me) X200 tablet and it is running XP Tablet Edition, factory load. For the life of me I can't get the tablet to detect any pen input. This is not a touch screen ... penabled only. All Wacom items in device manager look fine and enabled, and I am running the latest BIOS. What could be wrong? Is it possible the pen is defective? If I hold the pen loosely in mid air and tap it with a finger, I hear something loose inside, is that normal? Is there an external test I can run to see if it's a hardware problem? I do have Vista recovery CD's and I could load it, but I'd rather do that as a last resort. I have also contacted the seller to ask for a replacement pen.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 06, 2011 2:18 am 
Offline
moderator
moderator

Joined: Fri May 13, 2005 1:33 pm
Posts: 4176
Location: Minnesota
I don't have any great answers for you, but are you running the factory image? Having something rattling around in there doesn't sound normal. Mine doens't have that feature any way.

_________________
Latitude 14


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 06, 2011 4:11 am 
Offline
Freshman Member

Joined: Wed Dec 23, 2009 5:55 am
Posts: 64
Location: Hauwert, Netherlands
have a X201 Tablet, my pen also has a rattle, but it works perfect as it should.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 06, 2011 7:20 am 
Offline
Moderator Emeritus
Moderator Emeritus

Joined: Thu Apr 12, 2007 8:23 am
Posts: 13228
Location: Upstate New York
Daniel Bakker wrote:
have a X201 Tablet, my pen also has a rattle, but it works perfect as it should.

Ah, thanks Daniel. I wish you hadn't of said that because now I will be spending my Sunday loading Vista..... :roll:
@FredGarvin, yes factory image. The interesting thing about this image is that it did not install the Wacom driver, so I had to use System Update to pull down a driver.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 06, 2011 9:55 am 
Offline
Freshman Member

Joined: Wed Dec 23, 2009 5:55 am
Posts: 64
Location: Hauwert, Netherlands
did you try the driver from the wacom website? I've found out it works better than the lenovo driver on win7, the same could be true for xp...

silly question, suppose you have xp tablet edition?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 06, 2011 9:59 am 
Offline
Moderator Emeritus
Moderator Emeritus

Joined: Thu Apr 12, 2007 8:23 am
Posts: 13228
Location: Upstate New York
Daniel Bakker wrote:
did you try the driver from the wacom website? I've found out it works better than the lenovo driver on win7, the same could be true for xp...

silly question, suppose you have xp tablet edition?

Yes, it's XP Tablet Edition. I've tried drivers from Wacom and Lenovo. These two -

http://www-307.ibm.com/pc/support/site. ... MIGR-74908
http://www.wacom.com.sg/node/121358

Are there better driver choices?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 06, 2011 10:45 am 
Offline
Moderator Emeritus
Moderator Emeritus

Joined: Thu Apr 12, 2007 8:23 am
Posts: 13228
Location: Upstate New York
Installed Vista, same problem. No pen input. Let me ask the tablet experts, is there anything I need to do to put the X200 in tablet mode? I thought the stylus should work even if the machine is docked provided that the driver is active. True?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 06, 2011 12:05 pm 
Offline
**SENIOR** Member
**SENIOR** Member

Joined: Tue Mar 29, 2005 12:41 am
Posts: 1739
Location: Long Island New York
Nothing needed to be enabled for pen use on mine.

My best guess is that there is a hardware problem with the digitizer panel.

Brad

_________________
Long Island New York
T43p 2669-Q1U, A22p's UTU A21p HXU
Transnote, 770's 8AU, 600, 701CS, 755CD


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 06, 2011 2:03 pm 
Offline
Moderator Emeritus
Moderator Emeritus

Joined: Thu Apr 12, 2007 8:23 am
Posts: 13228
Location: Upstate New York
Brad, you're probably right about the digitizer, but I just want to try a pen first. If that fails I'll contact EasyServ for repair. Thanks.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 06, 2011 2:42 pm 
Offline
moderator
moderator

Joined: Fri May 13, 2005 1:33 pm
Posts: 4176
Location: Minnesota
I'd agree. If you're running the factory image and it's not working, something is wrong with the screen.

_________________
Latitude 14


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Feb 06, 2011 3:09 pm 
Offline
Moderator Emeritus
Moderator Emeritus

Joined: Thu Apr 12, 2007 8:23 am
Posts: 13228
Location: Upstate New York
Thanks FredGarvin. Being the compulsive tinkerer that I am, my fingertips are itching because I actually have a grade A BOEHYDIS HV121WX4-110 Touch Screen in a box not 3 feet from where I am sitting. If it wasn't for the warranty I'd probably be taking this machine apart as we speak :roll:


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Feb 09, 2011 4:12 pm 
Offline
Moderator Emeritus
Moderator Emeritus

Joined: Thu Apr 12, 2007 8:23 am
Posts: 13228
Location: Upstate New York
Update on this problem; I sent the pen back to the seller for testing and he said it is working fine. So, I have contacted EasyServ and they are sending a shipping box for the X200 tablet tomorrow to send it in for warranty service. I will report the actual fix once it comes back.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Feb 16, 2011 8:10 pm 
Offline
Moderator Emeritus
Moderator Emeritus

Joined: Thu Apr 12, 2007 8:23 am
Posts: 13228
Location: Upstate New York
Update: I received the X200t back from EasyServ today. I have to say the service was excellent. It was picked up Friday PM, and was back at my door Wednesday PM repaired. They replaced the entire LCD/Digitizer assembly, the LCD cable, and the systemboard. I think the only things left that were not replaced were the keyboard and the case :). So, apparently it was some sort of major system failure. The pen works fine now. By the way, I got a second pen to have on hand as a back-up, and that one rattles inside as well...go figure.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Feb 16, 2011 11:53 pm 
Offline
moderator
moderator

Joined: Sun Apr 25, 2004 12:52 pm
Posts: 3401
Location: United States
Harryc wrote:
...I got a second pen to have on hand as a back-up, and that one rattles inside as well...go figure.

if you hold the nib and side button while shaking, does it still rattle?   (it shouldn't, btw)


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Feb 17, 2011 12:03 am 
Offline
Moderator Emeritus
Moderator Emeritus

Joined: Thu Apr 12, 2007 8:23 am
Posts: 13228
Location: Upstate New York
erik wrote:
if you hold the nib and side button while shaking, does it still rattle?   (it shouldn't, btw)

Yes, its something loose inside towards the nib end.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Feb 17, 2011 9:34 am 
Offline
moderator
moderator

Joined: Sun Apr 25, 2004 12:52 pm
Posts: 3401
Location: United States
weird.   i've had half a dozen thinkpad tablets and none had pens with something loose inside, yet you've managed to receive two consecutive pens with something loose inside.   that's one heck of a coincidence.

try removing the nib completely, then holding the side button and shaking.   still loose?


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 16 posts ] 

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group