T43 battery issue

T4x series specific matters only
Post Reply
Message
Author
mjm4jc
Posts: 20
Joined: Sun Jun 17, 2012 10:51 pm
Location: Summit Hill, PA

T43 battery issue

#1 Post by mjm4jc » Fri Oct 27, 2017 7:16 pm

Hello everyone,

I hadn't used a battery in my T43 for years since the last one died. I just use the A/C charger. Well, I purchased a new battery and received it today. It charges like normal and is recognized as a good, charging battery in the IBM Power Manager Program. The problem is that it will not turn on unless the A/C plug is in. This has me stumped. I did a search in this forum but couldn't find anyone else that had this "exact" issue.
Thanks is advance for your help!
Mike

RealBlackStuff
Admin
Admin
Posts: 18204
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Mt. Cobb, PA USA
Contact:

Re: T43 battery issue

#2 Post by RealBlackStuff » Sat Oct 28, 2017 4:37 am

Chinese knock-off probably.
Some work, some don't.
Most of 'em don't last long either.

OTOH, the charging circuit of your T43 might be faulty.
Have you got another T4x or R5x to try it in?
Lovely day for a Guinness! (The Real Black Stuff)

Check out The Boardroom for Parts, Mods and Other Services.

mjm4jc
Posts: 20
Joined: Sun Jun 17, 2012 10:51 pm
Location: Summit Hill, PA

Re: T43 battery issue

#3 Post by mjm4jc » Tue Oct 31, 2017 3:58 pm

I don't have another thinkpad to try it in. I don't think it's the battery. The info in the IBM power meter says fully charged at 100% and also says that this Sanyo battery is IBM compatible. Status us good and battery icon on LCD is fully green. This seems odd.

kfzhu1229
Senior Member
Senior Member
Posts: 962
Joined: Tue Sep 22, 2015 10:59 pm
Location: Toronto, Canada

Re: T43 battery issue

#4 Post by kfzhu1229 » Tue Oct 31, 2017 8:45 pm

Well I got AGPTEK branded T4x 9 cell battery 2 years ago and after my *DAILY* usage (going to lecture, library, Starbucks, etc.) it holds around 60% of charge, though the casing is superglued shut now. My cell replacement technique isn't mature enough to do one that doesn't have the risks of exploding and/or destroying my precious T43p motherboard. :lol: And even brand new IBM cells' lifespan decreases fast over time after sitting on the shelf for a decade.
Patience, boys. All good things to those who wait. – Mother Gothel (Tangled)
_________________________________
T23 PIII 1.13ghz 1gb W7
2xT43 14.1" 2.26 SXGA+ 2gb 1*fp W10
T530i 15.6" i7 16gb fp W10
Flexview UXGA:
A30p PIII 1.2 1gb W7 (IDTech)
T43p 2.26 2gb fp W10

wujstefan
Junior Member
Junior Member
Posts: 434
Joined: Fri Mar 04, 2011 8:38 am
Location: Tarnow, Poland

Re: T43 battery issue

#5 Post by wujstefan » Wed Nov 08, 2017 4:32 am

kfzhu1229 wrote:
Tue Oct 31, 2017 8:45 pm
And even brand new IBM cells' lifespan decreases fast over time after sitting on the shelf for a decade.
Can't agree with that. I have quite a number of '03 batteries that hold 80%+ charge, with Panasonic 9-cell being a top cherry of that pie (92% charge, 872 cycles, production date of 2005). Starting with T400 era the batteries' quality fell drastically.
mjm4jc wrote:
Fri Oct 27, 2017 7:16 pm
I hadn't used a battery in my T43 for years since the last one died. I just use the A/C charger. Well, I purchased a new battery and received it today. It charges like normal and is recognized as a good, charging battery in the IBM Power Manager Program. The problem is that it will not turn on unless the A/C plug is in. This has me stumped. I did a search in this forum but couldn't find anyone else that had this "exact" issue.
I guess the battery works just fine when you UNPLUG the AC adapter after boot?
Dailies:
T601f, X61sfL - work
HP Elitebook 8740w - multimedia
R61f - wife
R61f - kids
Collectibles:
T43, Z60t, G41, R30, R50e
Under construction:
A31, 600X, R52p, T22, A22m, R40, T30

kfzhu1229
Senior Member
Senior Member
Posts: 962
Joined: Tue Sep 22, 2015 10:59 pm
Location: Toronto, Canada

Re: T43 battery issue

#6 Post by kfzhu1229 » Wed Nov 08, 2017 9:11 pm

wujstefan wrote:
Wed Nov 08, 2017 4:32 am
Can't agree with that. I have quite a number of '03 batteries that hold 80%+ charge, with Panasonic 9-cell being a top cherry of that pie (92% charge, 872 cycles, production date of 2005). Starting with T400 era the batteries' quality fell drastically.
I have bought brand new UltraBay 2000 battery on eBay with zero cycles to start with. It started out holding a good amount of charge, but after less than 10 times of complete discharge (thank you IBM for forcing the battery to 0% before switching to main battery) and 50 cycles, now it holds around 40% of the charge and barely lasts half an hour on my A30p even with the absolute minimum brightness and less than 25% of CPU usage throughout
Patience, boys. All good things to those who wait. – Mother Gothel (Tangled)
_________________________________
T23 PIII 1.13ghz 1gb W7
2xT43 14.1" 2.26 SXGA+ 2gb 1*fp W10
T530i 15.6" i7 16gb fp W10
Flexview UXGA:
A30p PIII 1.2 1gb W7 (IDTech)
T43p 2.26 2gb fp W10

wujstefan
Junior Member
Junior Member
Posts: 434
Joined: Fri Mar 04, 2011 8:38 am
Location: Tarnow, Poland

Re: T43 battery issue

#7 Post by wujstefan » Thu Nov 09, 2017 12:52 am

Bay batteries are Li-Poly I suppose.
Mine holds 100% charge anyway (SONY, T60), 4 years of use, ~70 cycles.
Dailies:
T601f, X61sfL - work
HP Elitebook 8740w - multimedia
R61f - wife
R61f - kids
Collectibles:
T43, Z60t, G41, R30, R50e
Under construction:
A31, 600X, R52p, T22, A22m, R40, T30

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad T4x Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests