Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

No LCD, DVI and VGA output working what next?

T4x series specific matters only
Post Reply
Message
Author
brucehe
Junior Member
Junior Member
Posts: 329
Joined: Sat Jan 06, 2007 5:25 pm
Location: Corvallis, Oregon

No LCD, DVI and VGA output working what next?

#1 Post by brucehe » Wed Oct 28, 2009 12:45 am

Hello all,

My t42 has seemed to lost its backlight. I can push the case close switch and get flashes of screen images but that is it. With the machine in the docking station I can get DVI and VGA output, However when I use the mouse wheel the screen refreshes slowly and when I right mouse click the menu comes up faint before solid. This maybe unrelated. Is the best solution an entire LCD assembly replacement? What is happening with the refresh rate? Any assistance is appreciated.

Sincerely,

Bruce

t42, SXGA, 14.1,
W520 FHD Quadro 2000M, T60p T9300 UXGA IPS Frankenpad "sold", T60 XGA X1300 (wife), HP 8710w IPS multimedia, Yoga 2 10 inch W10, X220T (many pieces), X230T,
Under my care, T61 4:3, T400 Intel 8GB Ram 256GB SSD, 2X T410, T420, T430, T42 XGA Radeon7500 (Xbuntu) (Donated)

Harryc
Moderator Emeritus
Moderator Emeritus
Posts: 13228
Joined: Thu Apr 12, 2007 8:23 am
Location: Upstate New York

Re: No LCD, DVI and VGA output working what next?

#2 Post by Harryc » Wed Oct 28, 2009 5:36 am

Before this recent issue, did the LCD show a red tint when you first powered the machine on that cleared up after a few minutes?"

brucehe
Junior Member
Junior Member
Posts: 329
Joined: Sat Jan 06, 2007 5:25 pm
Location: Corvallis, Oregon

Re: No LCD, DVI and VGA output working what next?

#3 Post by brucehe » Wed Oct 28, 2009 8:52 am

No red tint. In fact I had no screen in the afternoon and it came back in the evening but now seems gone for good. I can see the image on the screen with a bright light shining at it. I found the problem with the sluggishness, the Omega driver SmartGart did not initialize.

Thanks,

Bruce
t42 14" SXGA
W520 FHD Quadro 2000M, T60p T9300 UXGA IPS Frankenpad "sold", T60 XGA X1300 (wife), HP 8710w IPS multimedia, Yoga 2 10 inch W10, X220T (many pieces), X230T,
Under my care, T61 4:3, T400 Intel 8GB Ram 256GB SSD, 2X T410, T420, T430, T42 XGA Radeon7500 (Xbuntu) (Donated)

RealBlackStuff
Admin
Admin
Posts: 19009
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Mt. Cobb, PA
Contact:

Re: No LCD, DVI and VGA output working what next?

#4 Post by RealBlackStuff » Wed Oct 28, 2009 10:28 am

You'll need to replace the CCFL by the looks of it.
It could also be a faulty inverter (cheaper/easier to replace).
Having a spare one won't cost you an arm and a leg, if yours is still OK.
Lovely day for a Guinness! (The Real Black Stuff)

Check out The Boardroom for Parts, Mods and Other Services.

brucehe
Junior Member
Junior Member
Posts: 329
Joined: Sat Jan 06, 2007 5:25 pm
Location: Corvallis, Oregon

Re: No LCD, DVI and VGA output working what next?

#5 Post by brucehe » Wed Oct 28, 2009 10:36 am

Hello again,

Well, I have the LCD screen back. Not sure why, but I continued to play around with presentation director, got a quick flash of display and then a solid one. PD now works well, although it does not go back to the docked scheme as shown. One thing I did find out was the refresh rate must be at 60 hz to make the dvi output work with the Dell flat panel. What happened? Operator error? or is there an erratic hardware problem.

Thanks,

Bruce
T42 SVGA 14"
W520 FHD Quadro 2000M, T60p T9300 UXGA IPS Frankenpad "sold", T60 XGA X1300 (wife), HP 8710w IPS multimedia, Yoga 2 10 inch W10, X220T (many pieces), X230T,
Under my care, T61 4:3, T400 Intel 8GB Ram 256GB SSD, 2X T410, T420, T430, T42 XGA Radeon7500 (Xbuntu) (Donated)

Poohba
Posts: 1
Joined: Thu Oct 29, 2009 8:03 am
Location: Willingboro, NJ, USA

Re: No LCD, DVI and VGA output working what next?

#6 Post by Poohba » Thu Oct 29, 2009 2:32 pm

Everything was working fine with my T43p 2687 D5U on Vista 32 Ultimate. I took the laptop to my mom's and installed Windows 7 Professional 32 and then I started to get this red tint that cleared up after a few seconds but then a few moments later the screen would go blank. The system was still on and working and I can remote into it but it keeps blanking out. If I hurry and put a dvd in it will play fully, at least it did the one time when I watched Transformers on it earlier today. How do I resolve this issue? I did not install any video software since I didn't see any available for this hardware/os combo.

Any suggestions?
T43p 2687 D5U
X41
R51

RealBlackStuff
Admin
Admin
Posts: 19009
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Mt. Cobb, PA
Contact:

Re: No LCD, DVI and VGA output working what next?

#7 Post by RealBlackStuff » Thu Oct 29, 2009 4:13 pm

You definitely need to replace the CCFL (or the LCD panel or even the whole lid, if you find that easier).
Lovely day for a Guinness! (The Real Black Stuff)

Check out The Boardroom for Parts, Mods and Other Services.

brucehe
Junior Member
Junior Member
Posts: 329
Joined: Sat Jan 06, 2007 5:25 pm
Location: Corvallis, Oregon

Re: No LCD, DVI and VGA output working what next?

#8 Post by brucehe » Thu Oct 29, 2009 6:31 pm

So, the saga continues. The display will not come back after the unit sleeps most times however if I plug in the AC adapter and close the lid a few times I can get it back. I thought it was the lid switch but that does not seem to be the problem. I have ordered an inverter to see if that helps since that is an easy cheap fix. Very bizarre.

Bruce

t42 14" SXGA , t22 14"
W520 FHD Quadro 2000M, T60p T9300 UXGA IPS Frankenpad "sold", T60 XGA X1300 (wife), HP 8710w IPS multimedia, Yoga 2 10 inch W10, X220T (many pieces), X230T,
Under my care, T61 4:3, T400 Intel 8GB Ram 256GB SSD, 2X T410, T420, T430, T42 XGA Radeon7500 (Xbuntu) (Donated)

brucehe
Junior Member
Junior Member
Posts: 329
Joined: Sat Jan 06, 2007 5:25 pm
Location: Corvallis, Oregon

Re: No LCD, DVI and VGA output working what next?

#9 Post by brucehe » Fri Nov 20, 2009 6:30 pm

Hello all,

Just wanted to close out this thread. The problem was the display and I am assuming backlight since replacing the inverter did nothing. I got a display on eBay from Synaptec Systems for about $50. The first one they sent me was XGA. I found out after I installed it. Next time I would check the part number on the LCD cable. When I did that it came up XGA. They sent me a replacement SXGA+ that was in very good shape. I checked out the part number before installing it and it was correct. It worked fine. I am wondering how much time I will get on it before the backlight goes again. When that happens it maybe time to replace with a unit with LED backlight.

I also replaced the display on my wife's t21 since it was in bad shape with misc vertical lines. I purchased on ebay however it was not in great shape with white light coming through at the bottom of the display. They refunded my money and I let me keep the display.

Bruce
t42 SXGA+ 14"
t21
W520 FHD Quadro 2000M, T60p T9300 UXGA IPS Frankenpad "sold", T60 XGA X1300 (wife), HP 8710w IPS multimedia, Yoga 2 10 inch W10, X220T (many pieces), X230T,
Under my care, T61 4:3, T400 Intel 8GB Ram 256GB SSD, 2X T410, T420, T430, T42 XGA Radeon7500 (Xbuntu) (Donated)

brucehe
Junior Member
Junior Member
Posts: 329
Joined: Sat Jan 06, 2007 5:25 pm
Location: Corvallis, Oregon

Re: No LCD, DVI and VGA output working what next?

#10 Post by brucehe » Mon Apr 02, 2018 10:37 am

I ordered a LCD cable as it seems like that part has a more likely chance of failure because of the twist hinge. We will see....

Bruce
W520 FHD Quadro 2000M, T60p T9300 UXGA IPS Frankenpad "sold", T60 XGA X1300 (wife), HP 8710w IPS multimedia, Yoga 2 10 inch W10, X220T (many pieces), X230T,
Under my care, T61 4:3, T400 Intel 8GB Ram 256GB SSD, 2X T410, T420, T430, T42 XGA Radeon7500 (Xbuntu) (Donated)

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad T4x Series”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 10 guests