300PL RAM Limit?

IBM or Lenovo Desktops, Workstations, ThinkStations, etc. Recent vintage, hardware/software..
Post Reply
Message
Author
Bookworm
Junior Member
Junior Member
Posts: 399
Joined: Fri May 25, 2007 9:47 am
Location: Cave Junction, Oregon

300PL RAM Limit?

#1 Post by Bookworm » Wed Oct 15, 2008 8:34 pm

The 300PL is advertized with a maximum of 768 Mb, or 256Mb per dimm. Does the bios affect this? With the latest bios upgrade, can I install some of those 2 gig dimms I saw at Mall-Wart?

leoblob
Senior Member
Senior Member
Posts: 762
Joined: Sat Nov 06, 2004 2:47 pm
Location: Chicago IL USA

#2 Post by leoblob » Mon Oct 20, 2008 2:46 pm

My PC300PL only has 2 sockets... ???

Anyway, the memory max is often a chip set limitation, not a BIOS limitation. 3 x 256 is a pretty common max for PII/PIII motherboards.
TP360 • TP365x • i1452 • TP T42 • Intellistation Z Pro

jdhurst
Admin
Admin
Posts: 5831
Joined: Thu Apr 29, 2004 6:49 am
Location: Toronto, Canada

#3 Post by jdhurst » Mon Oct 20, 2008 4:23 pm

My PC300PL has 3 slots in it and right now it has 3x256Mb of ram.
... JDH

RobertJohnB
Posts: 22
Joined: Fri Jun 22, 2007 12:01 pm
Location: Humboldt SK Canada

Is there a Hollander Interchange Manual for computers?

#4 Post by RobertJohnB » Mon Oct 27, 2008 3:28 pm

I have been monitoring this thread since it was posted with interest. When I searched for background information, I could not find anything useful. Does anyone have a link where a person could find out what memory will work and what will not (like a Hollander Interchange Manual for computers.)

Anecdotally my old ValuePoint would only take a maximum 64 MB of IBM-Parity ram. A similar vintage PC330 would take both IBM-parity and industry standard (no-parity) ram (up to 128 MB). My IntelliStation M Pro only wants RDRAM and it must be installed in matched pairs. What I would like to know (and I believe this is the question posted by Bookworm) is if the PC300PL takes three 01K1139, 01K1149, KTM1136/256 (PC100 non-parity) at 256 MB each for a total of 768 MB, can a slightly newer version (say a PC133 non-parity, 33L3077 stick, with 512 MB) be installed and boost available ram to 1536 MB?

01K1139: 256MB PC100 CL3 NP SDRAM UDIMM 168 pin gold unbuffered (32M x 64)
33L3077: 512MB PC133 CL3 NP SDRAM UDIMM 168 pin gold inbuffered

In other words, if the form factor is the same, the number of pins the same, the voltage requirements the same, etc. etc. can it be used? Or is the RAM limited by BIOS?
Health Warning:
These posts may contain traces of nut ‹(•¿•)›
Frugal (nicer word than cheap)
Pack rat (hate to throw anything away)
ThinkPad 600x (Model 2646-8EU)

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “IBM or Lenovo Desktops/Workstations/ThinkStations only”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests