Dead T61 w/Nvidia 140M? Here's an option. *PICS*

T60/T61 series specific matters only
Message
Author
Mindfulness Quebec
Freshman Member
Posts: 61
Joined: Mon Apr 11, 2016 8:29 pm
Location: Quebec, QC, Canada

Re: Dead T61 w/Nvidia 140M? Here's an option. *PICS*

#61 Post by Mindfulness Quebec » Mon May 30, 2016 2:05 pm

Cards that have been tested to work with the setup (from this thread http://forum.thinkpads.com/viewtopic.ph ... &start=210):
- Zotac Nvidia Geforce GT 520
- Radeon HD 5450
- Sapphire Radeon HD 6570 -> http://www.youtube.com/watch?v=XCco69x20Jo and http://www.youtube.com/watch?v=aXzCGBQ0dKY
- Sapphire hd 5570
- Sapphire ATI HD4550 Silent, 512 MB (DVI + HDMI)
- Sapphire RADEON HD 5450 - PCI Express 2.0 x16 low profile, 512 MB DDR3 (DVI + HDMI)
- Asus Radeon EAH6450 SILENT/DI, 1GB DDR3 (DVI + HDMI)
PM me if you have others that work

I have a few older 61's pre-08/08 with NVS140M chips that haven't failed yet (knock on wood). I also have a couple of the Radeon cards and 2503 docking stations. It's a reasonable fix that you propose, but I can't bear the fan noise of that dock with with a Radeon card in it. In fact, with some ThinkPads the fan runs all the time even without the Radeon.

crashnburn
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1643
Joined: Sat Apr 22, 2006 4:26 pm
Location: TX, USA & Bombay, India

Re: Dead T61 w/Nvidia 140M? Here's an option. *PICS*

#62 Post by crashnburn » Sat Jun 04, 2016 7:06 am

So this bypasses the internal card for the external?
T61 8892-02U: 14.1"SXGA+/2.2C2D/4G/XP|Adv Mini Dock|30" Gateway XHD3000 WQXGA via Dual-link DVI
X61T 7767-96U: 12.1"SXGA+/1.6C2D/3G/Vista|Ultrabase
W510 4319-2PU: 15.6"FHD/i7-720QM/4G/Win7Pro64 (for dad)
T43 1875-DLU: 14.1"XGA/1.7PM-740/1G/XP (Old)

Mindfulness Quebec
Freshman Member
Posts: 61
Joined: Mon Apr 11, 2016 8:29 pm
Location: Quebec, QC, Canada

Re: Dead T61 w/Nvidia 140M? Here's an option. *PICS*

#63 Post by Mindfulness Quebec » Fri Jun 10, 2016 9:16 pm

crashnburn wrote:So this bypasses the internal card for the external?
Yep.

jcvjcvjcvjcv
Senior Member
Senior Member
Posts: 724
Joined: Tue Jun 26, 2007 8:42 pm
Location: Amsterdam, The Netherlands

Re: Dead T61 w/Nvidia 140M? Here's an option. *PICS*

#64 Post by jcvjcvjcvjcv » Mon Jun 13, 2016 8:15 am

You can just as well mod the dock to either remove the fan or replace it.
W520
T61

Mindfulness Quebec
Freshman Member
Posts: 61
Joined: Mon Apr 11, 2016 8:29 pm
Location: Quebec, QC, Canada

Re: Dead T61 w/Nvidia 140M? Here's an option. *PICS*

#65 Post by Mindfulness Quebec » Mon Jun 13, 2016 9:24 pm

jcvjcvjcvjcv wrote:You can just as well mod the dock to either remove the fan or replace it.
I would like to know of a replacement fan for the 2503 that is silent and yet prevents the docking station from cooking.

crashnburn
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1643
Joined: Sat Apr 22, 2006 4:26 pm
Location: TX, USA & Bombay, India

Re: Dead T61 w/Nvidia 140M? Here's an option. *PICS*

#66 Post by crashnburn » Thu Aug 04, 2016 7:03 am

Was looking through cheapest existing cards - GT 720 based. 36$

http://www.newegg.com/Product/Product.a ... -_-Product

Should this work?
T61 8892-02U: 14.1"SXGA+/2.2C2D/4G/XP|Adv Mini Dock|30" Gateway XHD3000 WQXGA via Dual-link DVI
X61T 7767-96U: 12.1"SXGA+/1.6C2D/3G/Vista|Ultrabase
W510 4319-2PU: 15.6"FHD/i7-720QM/4G/Win7Pro64 (for dad)
T43 1875-DLU: 14.1"XGA/1.7PM-740/1G/XP (Old)

cadillacmike68
Senior Member
Senior Member
Posts: 708
Joined: Fri May 27, 2011 9:19 pm
Location: Not on Planet Znutar (FL)

Re: Dead T61 w/Nvidia 140M? Here's an option. *PICS*

#67 Post by cadillacmike68 » Mon Aug 29, 2016 10:12 am

crashnburn wrote:Was looking through cheapest existing cards - GT 720 based. 36$

http://www.newegg.com/Product/Product.a ... -_-Product

Should this work?
The only problem with this card is that it is made by the SAME cabrons who caused all the problems in the first place. Why give them even 1 penny after what they caused????? :twisted:

What's the deal with Raedons being branded AMD and Asus? AMD is the one who acquired ATI. Is Asus just re-branding the AMD cards for their systems, sort of like the way IBM branded the Adaptec SCSI controllers back in the late 90s? Are the Asus and AMD cards of the same model identical except for the branding?
760LD 9547 FUBARd
T21 2647; T22 2647 4@ 900MHz, 1@ 1GHz SXGA+; T23 2647 2@ 1.13GHz, 1@ 1.2GHz SXGA+, WiFi
T30 2366-88U 2GHz; 2366-83U 1.8G; 5@ 2366-LU0/66U; 2367-KU6 FUBARd
T61 8897, 2.4GHz SXGA+; 8898, 2.4GHz; 6463, 2.4 & 2.1GHz WSXGA+; 7658, 2.5GHz; T61p, 3 more T61s
T500 2

axur-delmeria
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1346
Joined: Mon May 28, 2012 5:49 am
Location: Metro Manila, Philippines

Re: Dead T61 w/Nvidia 140M? Here's an option. *PICS*

#68 Post by axur-delmeria » Tue Aug 30, 2016 1:21 am

What's the deal with Raedons being branded AMD and Asus? AMD is the one who acquired ATI. Is Asus just re-branding the AMD cards for their systems, sort of like the way IBM branded the Adaptec SCSI controllers back in the late 90s?
Most of the differences boil down to:

1. different cooling system, using axial fans instead of a single blower-type fan in the AMD reference design.
example: Asus R9 285 vs AMD reference R9 285

Blower fans are powerful but quite noisy. Replacing them with axial fans results if a quieter system, which many owners prefer.

2. Slightly faster base and boost clock speeds compared to the reference design.
Daily driver: X220 4291-P79 i5-2520M

In reserve: X61 T7500, X60 T2300
In pieces: X60s CS U1300 [board only], two retired but working X61Ts
RIP: 760XD 9546-U9E

greybot
Posts: 6
Joined: Sun Oct 16, 2016 11:54 am
Location: London, UK

Re: Dead T61 w/Nvidia 140M? Here's an option. *PICS*

#69 Post by greybot » Mon Oct 17, 2016 9:07 am

I cut the fan cord a few years ago on both the PSU and graphic cards fan enclosure. Not had any problems with heat but then again I do run a low profile card of just 35watts. (Gt 610 for high resolution monitor only really as not much of a gamer.)

It's amazing how silent my whole setup is.

deepkishore
Posts: 1
Joined: Fri Aug 11, 2017 10:26 am
Location: Ventura, CA

Re: Dead T61 w/Nvidia 140M? Here's an option. *PICS*

#70 Post by deepkishore » Fri Aug 11, 2017 10:35 am

Hi:
First time posting to this forum.
I was able to use a hair dryer to temporarily revive my laptop (T61P): https://www.youtube.com/watch?v=1qS1KDgVotk
I changed the BIOS settings to that shown by OP. However, it seems that switching default primary device (from Internal to PCI EXPRESS) is not necessary. If you have an advanced dock with a PCI-E video card it will use that in case the internal NVidia chip has issues.
BTW, I am using a GeForce GTX1030 from Amazon: https://www.amazon.com/gp/product/B071DY2VJR
Windows 10 detects the card, installs the GeForce drivers but somehow reverts back to using its Basic Display Driver for some reason. At least, I have a usable laptop/PC now. Video performance is not great (due to the driver issue) but the system is usable for basic stuff.
-Deep
My system details:
Model: Thinkpad T61P
RAM: 4GB
HDD: 250GB SSD

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad T6x Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests