Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

T60 won't boot with AC adapter plugged in

T60/T61 Series
Post Reply
Message
Author
RayJackson
Posts: 3
Joined: Thu Sep 16, 2021 12:03 pm
Location: Sacramento, CA USA

T60 won't boot with AC adapter plugged in

#1 Post by RayJackson » Thu Sep 16, 2021 12:29 pm

Hi. Recently picked up a T60. Not sure which motherboard it has, but under the battery is a sticker that says FRU 42T0163.

Turning it on with just battery and no AC adapter works fine. Turning it on with the AC adapter plugged in (with or without battery) results in it not coming on at all, or coming on briefly before abruptly turning off and it won't turn on again until the battery is removed and put back in. It also seems to work fine if you turn it on without the AC adapter, let it boot up, and then plug in the AC adapter. Issue persists with or without a battery plugged in and with multiple OEM AC adapters.

I'm hoping to find some information on how to troubleshoot this further. Also, if I end up needing to replace the systemboard, is there a list of compatible models somewhere? I'd like to get one that is at least as good if not better than the one already in it.

ETA: Here is what I've tried so far:
  • tried different batteries and chargers
  • tried both Windoze and linux
  • reseated the RAM
  • cleaned the CPU fan/heatsink and new thermal paste
  • BIOS update

SAIYAN48
Posts: 8
Joined: Sat Dec 26, 2020 10:20 pm
Location: Hamilton, Canada

Re: T60 won't boot with AC adapter plugged in

#2 Post by SAIYAN48 » Wed Sep 29, 2021 7:31 pm

Remove both the main battery and the CMOS battery then connect the AC adapter. It should turn on.

RealBlackStuff
Admin Emeritus
Admin Emeritus
Posts: 22413
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Wexford, Éire
Contact:

Re: T60 won't boot with AC adapter plugged in

#3 Post by RealBlackStuff » Wed Sep 29, 2021 11:30 pm

RayJackson wrote:
Thu Sep 16, 2021 12:29 pm
Also, if I end up needing to replace the systemboard, is there a list of compatible models somewhere?
Get the manual (with parts list) from the HMM link above.
Lovely day for a Guinness! (The Real Black Stuff)
Covid-19: Stay safe, so still Mask it or Casket!

RayJackson
Posts: 3
Joined: Thu Sep 16, 2021 12:03 pm
Location: Sacramento, CA USA

Re: T60 won't boot with AC adapter plugged in

#4 Post by RayJackson » Fri Oct 08, 2021 3:41 pm

SAIYAN48 wrote:
Wed Sep 29, 2021 7:31 pm
Remove both the main battery and the CMOS battery then connect the AC adapter. It should turn on.
Thanks for the reply.

I can get the laptop to turn on, but not while the AC adapter is plugged in. This is the procedure I use:
  • Unplug AC adapter
  • Turn laptop on (battery plugged in)
  • Wait a few seconds after it begins booting, plug in the AC adapter
If I try turning it on with the AC adapter plugged in, nothing happens. All the indicator lights turn off and it goes "dead" until I remove the battery and put it back in again.

kfzhu1229
Senior ThinkPadder
Senior ThinkPadder
Posts: 2155
Joined: Tue Sep 22, 2015 10:59 pm
Location: Toronto, Canada

Re: T60 won't boot with AC adapter plugged in

#5 Post by kfzhu1229 » Fri Oct 08, 2021 4:44 pm

Try it with a dock/port replicator.
AFAIK these things should have different MOSFETs and the input circuitry for the charger vs the dock connector's power.
You might have better luck with a port replicator.
Typical fix for this sorts of problem would be replacing a stuck closed circuit MOSFET or something like that (which causes the SuperIO to shut down the laptop, but technically it works just fine if SuperIO doesn't shut down), which might be too much of a hassle for most people.
Dell Lat CP MMX-233 64mb 40gb W2k
600 PII-266 416mb 40gb WXP
T23 PIII 1.13ghz 1gb W7
Precision M4300 X9000 8gb 160gb WUXGA Ultrasharp fp W10
T530i 15.6" i7 16gb fp W10
UXGA:
A30p PIII 1.2 1gb W7 (IDTech)
T43p 2.26 2gb fp W10 (Sharp)
Lat C840 P4-2.5 2gb 60gb W7 (Ultrasharp)

SAIYAN48
Posts: 8
Joined: Sat Dec 26, 2020 10:20 pm
Location: Hamilton, Canada

Re: T60 won't boot with AC adapter plugged in

#6 Post by SAIYAN48 » Fri Oct 08, 2021 8:21 pm

Keep main battery out, remove CMOS, give AC power and it will always turn on.

RayJackson
Posts: 3
Joined: Thu Sep 16, 2021 12:03 pm
Location: Sacramento, CA USA

Re: T60 won't boot with AC adapter plugged in

#7 Post by RayJackson » Mon Oct 11, 2021 2:51 pm

kfzhu1229 wrote:
Fri Oct 08, 2021 4:44 pm
Try it with a dock/port replicator.
I don't have a port replicator but I do have a dock. I tested that with the same result. I placed the T60 on the dock, and two green indicator lights came on (battery and charging). I hit the power button, and the lights went off. Completely dead until I removed the battery and put it back in again.
kfzhu1229 wrote:
Fri Oct 08, 2021 4:44 pm
Typical fix for this sorts of problem would be replacing a stuck closed circuit MOSFET or something like that
Is this something I can do myself with a soldering iron? If so, do you know where could I get information about how to identity which component needs to be replaced?
SAIYAN48 wrote:
Fri Oct 08, 2021 8:21 pm
Keep main battery out, remove CMOS, give AC power and it will always turn on.
Thanks for the suggestion. I do not see this being a good longterm solution for me as I wouldn't be able to use the battery and unplugging it would reset the bios date.

SAIYAN48
Posts: 8
Joined: Sat Dec 26, 2020 10:20 pm
Location: Hamilton, Canada

Re: T60 won't boot with AC adapter plugged in

#8 Post by SAIYAN48 » Mon Oct 11, 2021 5:13 pm

For my R500, I set up Wake on Lan and put the CMOS back in; I can use a PS script to start the machine and it will turn on with ethernet plugged in. Quite useful since the keyboard is dead and the power button is on the kb.

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad T60/T61 Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests