Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

SOLVED: T61 won't work with the PCI-Express video in advanced dock

T60/T61 series specific matters only
Post Reply
Message
Author
maxcreations
Posts: 15
Joined: Sat Nov 18, 2017 3:33 am
Location: Yekaterinburg, Russia

SOLVED: T61 won't work with the PCI-Express video in advanced dock

#1 Post by maxcreations » Mon Jan 08, 2018 5:47 am

Hello!

I have 14" T61 Frankenpad T8300/4Gb/X3100 in T60 case with the updated bios from this topic (bios version 专门网论坛_T61-BIOS from el-sahef post).
Also I have 14" T61 Lenovo T7500/4Gb/failure NVS140m with stock bios, Lenovo Advanced Dock 250310U with installed 1Gb HD5450 pci-e video.

The T61 with failure nvidia 140m boots fine in this dock 250310U with HD5450, while T61 Frankenpad won't start and only makes 1 long and 2 short beeps (that means problem with the video).
BIOS video setups are same on both laptops: video priority are set to the PCI-e option.

Does anyone have any suggestion?
Thanks in advance!
Last edited by maxcreations on Mon Jan 08, 2018 9:25 am, edited 1 time in total.

Pokrzept
Sophomore Member
Posts: 177
Joined: Sat Mar 29, 2014 3:45 pm
Location: Lodz, Poland

Re: T61 won't work with the PCI-Express video in advanced dock

#2 Post by Pokrzept » Mon Jan 08, 2018 8:02 am

Please remove one of memory sticks and than try to boot with 2 GiG of RAM. This may solve your problem.
P70 / W530 / W700 and 30 more :roll:

maxcreations
Posts: 15
Joined: Sat Nov 18, 2017 3:33 am
Location: Yekaterinburg, Russia

Re: T61 won't work with the PCI-Express video in advanced dock

#3 Post by maxcreations » Mon Jan 08, 2018 8:19 am

Pokrzept wrote:
Mon Jan 08, 2018 8:02 am
Please remove one of memory sticks and than try to boot with 2 GiG of RAM. This may solve your problem.
Thank you! That helped, will try different ram.

Pokrzept
Sophomore Member
Posts: 177
Joined: Sat Mar 29, 2014 3:45 pm
Location: Lodz, Poland

Re: SOLVED: T61 won't work with the PCI-Express video in advanced dock

#4 Post by Pokrzept » Mon Jan 08, 2018 3:47 pm

The problem is not related to the modules but poorly addressed TOLUD. This problem has been widely discussed on this forum, please check posts related to 2503 Adv.Dock. As far as I remember there's some kind of workaround but yet I cannot remind myself the solution of the problem.
P70 / W530 / W700 and 30 more :roll:

theterminator93
Senior Member
Senior Member
Posts: 915
Joined: Fri Oct 11, 2013 7:45 pm
Location: Avon Lake, Ohio, United States

Re: SOLVED: T61 won't work with the PCI-Express video in advanced dock

#5 Post by theterminator93 » Mon Jan 08, 2018 7:56 pm

If I remember properly, if you boot without being attached to the dock, then dock the system you can take advantage of the eGPU with 4+ GB RAM installed. It just won't boot when docked.
Daily: T25 | W520 i7-2860QM·Quadro 2000m·IPS FHD | T420 i7-2640M·NVS 4200m·IPS FHD | X220 i7-2640M | T601F T9900·NVS 140M·IPS UXGA
Wife's: T61p T9500·2010 FX570m·WUXGA | X220T i7-2640M
Others: T61p·61·43·42p|X41T·24·23·22|G41|A31p·22m|i1200|TransNote|380D|365XD|701C|755C

p.art
Posts: 14
Joined: Tue Mar 26, 2013 11:15 am
Location: Norway

Re: SOLVED: T61 won't work with the PCI-Express video in advanced dock

#6 Post by p.art » Fri Jan 19, 2018 1:18 pm

theterminator93 wrote:
Mon Jan 08, 2018 7:56 pm
If I remember properly, if you boot without being attached to the dock, then dock the system you can take advantage of the eGPU with 4+ GB RAM installed. It just won't boot when docked.
This is not entirely true. It depends on GPU chip series/family, and OS. It is even not always Nvidia/AMD related.

theterminator93
Senior Member
Senior Member
Posts: 915
Joined: Fri Oct 11, 2013 7:45 pm
Location: Avon Lake, Ohio, United States

Re: SOLVED: T61 won't work with the PCI-Express video in advanced dock

#7 Post by theterminator93 » Fri Jan 19, 2018 1:24 pm

I could see chip/family affecting whether the system POSTs, but OS? There's no way the OS choice would cause a system to fail to power on past basic hardware checks done by BIOS.
Daily: T25 | W520 i7-2860QM·Quadro 2000m·IPS FHD | T420 i7-2640M·NVS 4200m·IPS FHD | X220 i7-2640M | T601F T9900·NVS 140M·IPS UXGA
Wife's: T61p T9500·2010 FX570m·WUXGA | X220T i7-2640M
Others: T61p·61·43·42p|X41T·24·23·22|G41|A31p·22m|i1200|TransNote|380D|365XD|701C|755C

p.art
Posts: 14
Joined: Tue Mar 26, 2013 11:15 am
Location: Norway

Re: SOLVED: T61 won't work with the PCI-Express video in advanced dock

#8 Post by p.art » Sat Jan 20, 2018 1:04 pm

Well I meant "take advantage of the eGPU with 4+ GB RAM installed". I have tried so far Geforce GT 640, GT 1030 and AMD RX 550. As long as you don't select them as a primary display adapter in BIOS settings, then there is no problem with booting the system - also with 8 GB of RAM installed. Problem is to be actually able to activate the GPU in the OS. Have had quite good results with GT 640 using both Windows 7 and Linux. RX 550 works almost OK, but it gets hot in the docking PCI-E slot, as there is not enough airflow there. RX 550 seems to be also more affected by the x1-bandwith than Geforce GT 640. Have had zero luck so far with GT 1030. All seems to be caused by TOLUD/DSDT limits set by BIOS - not enough virtual memory address space available to allocate all of GPU resources. For me it is still work in progress hobby-project. GT 1030 would be best overall, but GT 640 has worked best for me so far.

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad T6x Series”

Who is online

Users browsing this forum: TPFanatic and 11 guests