Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

T60 & T61 wireless card not functioning

T60/T61 series specific matters only
Post Reply
Message
Author
Stimov
Posts: 8
Joined: Thu Apr 04, 2019 10:22 pm
Location: Lynchburg, Ohio

T60 & T61 wireless card not functioning

#1 Post by Stimov » Wed Apr 17, 2019 6:45 pm

Both wireless cards are not working, tried the driver page and got nothing. Tried both Windows and Linux and I got nothing. On Ubuntu it says "Hardware Switch Disabled" but it is enabled in bios. Any help is appreciated.

RealBlackStuff
Admin Emeritus
Admin Emeritus
Posts: 20265
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Dublin, Éire
Contact:

Re: T60 & T61 wireless card not functioning

#2 Post by RealBlackStuff » Wed Apr 17, 2019 9:05 pm

There is also a wifi-switch on the outside of the laptop, up front on the right.
Plus there is Fn-F5 in Windows.
Lovely day for a Guinness! (the Real Black Stuff). And pigs CAN fly!
Check out The Boardroom for Parts, Mods and Other Services.

Stimov
Posts: 8
Joined: Thu Apr 04, 2019 10:22 pm
Location: Lynchburg, Ohio

Re: T60 & T61 wireless card not functioning

#3 Post by Stimov » Thu Apr 18, 2019 5:51 pm

RealBlackStuff wrote:
Wed Apr 17, 2019 9:05 pm
There is also a wifi-switch on the outside of the laptop, up front on the right.
Plus there is Fn-F5 in Windows.
Thanks for your help, unfortunately I think my wifi card is dead in both, I tried both of the things you told me and neither did anything. Although the switch was set to off, got my hopes up honestly, it didn't help. I'll find some new cards, until then wifi dongle.

Furryhead
Posts: 1
Joined: Thu Apr 18, 2019 4:21 pm
Location: Nijmegen, Netherlands

Re: T60 & T61 wireless card not functioning

#4 Post by Furryhead » Tue Apr 23, 2019 3:12 pm

If you are running Windows, look in Device Manager for the wifi card. If you are running Linux, try lspci.

EewGross
Posts: 4
Joined: Tue Oct 08, 2019 4:08 pm
Location: Benicia, CA

Re: T60 & T61 wireless card not functioning

#5 Post by EewGross » Tue Oct 08, 2019 6:55 pm

I also have a T61, running XP. WiFi worked perfectly fine, until mid July. I have uninstalled ALL network devices, and re-installed them. The wired LAN works fine. But not the WiFi. I added a USB WiFi adapter, but it is not working either. I have even attempted to use the hotspot from 2 different devices to connect. No luck there. I restored the laptop back to a restore point in early July. No luck.

What the WiFi does: (I have 2 WiFi networks set-up) It starts with the preferred network, connects, gets the IP address, disconnects. Moves to the 2nd network. Repeats the same process. Goes back to #1, repeats, goes to #2, repeats, then stops.

I made sure everything is activated. Checked the BIOS. Including shutting off & on the WiFi switch on the front. (I didn't know it was there) Turning it off gave me exactly what I expected - NO networks found. Period)

I wonder if the security program I have installed has made changes to the drivers, or settings. I have pretty much concluded this is a software setting, somewhere, since it doesn't appear to be the router, or the card itself.

SO - my questions: 1- Does anyone have the default settings for the wireless internet card? I looked at the settings on my Win 7, for comparisons. It has enough difference that I wasn't sure about goofing with those settings. 2 - Does anyone have any suggestions as to how to get this working?

ajkula66
SuperUserGeorge
SuperUserGeorge
Posts: 16647
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:28 am
Location: Brodheadsville, Pennsylvania, USA

Re: T60 & T61 wireless card not functioning

#6 Post by ajkula66 » Tue Oct 08, 2019 8:04 pm

Welcome to the forum!
EewGross wrote:
Tue Oct 08, 2019 6:55 pm

I wonder if the security program I have installed has made changes to the drivers, or settings. I have pretty much concluded this is a software setting, somewhere, since it doesn't appear to be the router, or the card itself.
It certainly does sound like a software issue. Which "security program" are you referring to ?
...Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules...(King Crimson)

Cheers,

George (your grouchy retired FlexView farmer)

FlexView AARP club members:A31p, T43pSF, X60T

Abused daily: X200s


PMs requesting personal tech support will be ignored.

EewGross
Posts: 4
Joined: Tue Oct 08, 2019 4:08 pm
Location: Benicia, CA

Re: T60 & T61 wireless card not functioning

#7 Post by EewGross » Wed Oct 09, 2019 4:10 pm

Hello,

Thank you for your reply. The only program on that laptop that receives updates is Avast, premium security version.

ajkula66
SuperUserGeorge
SuperUserGeorge
Posts: 16647
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:28 am
Location: Brodheadsville, Pennsylvania, USA

Re: T60 & T61 wireless card not functioning

#8 Post by ajkula66 » Wed Oct 09, 2019 4:33 pm

EewGross wrote:
Wed Oct 09, 2019 4:10 pm
Hello,

Thank you for your reply. The only program on that laptop that receives updates is Avast, premium security version.
Well, disable it and check whether you can connect to wi-fi then.
...Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules...(King Crimson)

Cheers,

George (your grouchy retired FlexView farmer)

FlexView AARP club members:A31p, T43pSF, X60T

Abused daily: X200s


PMs requesting personal tech support will be ignored.

EewGross
Posts: 4
Joined: Tue Oct 08, 2019 4:08 pm
Location: Benicia, CA

Re: T60 & T61 wireless card not functioning

#9 Post by EewGross » Wed Oct 09, 2019 8:56 pm

ajkula66 wrote:
Wed Oct 09, 2019 4:33 pm
EewGross wrote:
Wed Oct 09, 2019 4:10 pm
Hello,

Thank you for your reply. The only program on that laptop that receives updates is Avast, premium security version.
Well, disable it and check whether you can connect to wi-fi then.

I had disabled avast, but it didn't help. So, I fully uninstalled avast. Then I uninstalled the cards (in control panel, device manager), and did a hard re-boot. Allowed XP to install the cards. Connected to WiFi first try, and STAYED connected.

ajkula66
SuperUserGeorge
SuperUserGeorge
Posts: 16647
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:28 am
Location: Brodheadsville, Pennsylvania, USA

Re: T60 & T61 wireless card not functioning

#10 Post by ajkula66 » Wed Oct 09, 2019 9:45 pm

EewGross wrote:
Wed Oct 09, 2019 8:56 pm

I had disabled avast, but it didn't help. So, I fully uninstalled avast. Then I uninstalled the cards (in control panel, device manager), and did a hard re-boot. Allowed XP to install the cards. Connected to WiFi first try, and STAYED connected.
Naughty, naughty Avast... :BAAAD!:
...Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules...(King Crimson)

Cheers,

George (your grouchy retired FlexView farmer)

FlexView AARP club members:A31p, T43pSF, X60T

Abused daily: X200s


PMs requesting personal tech support will be ignored.

EewGross
Posts: 4
Joined: Tue Oct 08, 2019 4:08 pm
Location: Benicia, CA

Re: T60 & T61 wireless card not functioning

#11 Post by EewGross » Wed Oct 09, 2019 10:40 pm

ajkula66 wrote:
Wed Oct 09, 2019 9:45 pm
EewGross wrote:
Wed Oct 09, 2019 8:56 pm

I had disabled avast, but it didn't help. So, I fully uninstalled avast. Then I uninstalled the cards (in control panel, device manager), and did a hard re-boot. Allowed XP to install the cards. Connected to WiFi first try, and STAYED connected.
Naughty, naughty Avast... :BAAAD!:
Definitely!! My problem is fixed! Thank you for your assistance!

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad T6x Series”

Who is online

Users browsing this forum: priono2000, wujstefan and 25 guests