Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

Slower boot time using Advanced Dock w/ my T60p

T60/T61 series specific matters only
Post Reply
Message
Author
ThinkPadophile
Freshman Member
Posts: 100
Joined: Tue Feb 24, 2009 11:03 am
Location: Huntsville, AL

Slower boot time using Advanced Dock w/ my T60p

#1 Post by ThinkPadophile » Sun Oct 25, 2009 7:48 pm

I've noticed that my T60p takes over a minute longer to boot when docked in my Advanced Dock (model 2503-10U) than when undocked. I disabled COM and LPT ports in BIOS in an attempt to speed it up but noticed no difference. Has anybody else experienced this, and is there any workaround? I'm running Vista Ultimate 32-bit SP2.

Thanks. :D
T60p UXGA Flexview T7200 3 GB RAM 128GB Samsung SSD Windows 7 Ultimate 64-bit

richk
Moderator
Moderator
Posts: 2913
Joined: Sun Jan 01, 2006 3:29 pm
Location: San Francisco, CA

Re: Slower boot time using Advanced Dock w/ my T60p

#2 Post by richk » Sun Oct 25, 2009 10:02 pm

When docked, are there messages in the event log? Especially about timeouts.

GomJabbar
Moderator
Moderator
Posts: 9872
Joined: Tue Jun 07, 2005 6:57 am

Re: Slower boot time using Advanced Dock w/ my T60p

#3 Post by GomJabbar » Sun Oct 25, 2009 10:05 pm

I don't have a dock, but I would hazard a guess that it might be trying to make a network connection. See if you can set any network devices not to connect at boot.
DKB

ThinkPadophile
Freshman Member
Posts: 100
Joined: Tue Feb 24, 2009 11:03 am
Location: Huntsville, AL

Re: Slower boot time using Advanced Dock w/ my T60p

#4 Post by ThinkPadophile » Fri Dec 11, 2009 8:29 am

GomJabber, I believe you are right, that it is trying to make a network connection. I've noticed that it takes a v e r y long time to logon. Is there a way to speed this up?
T60p UXGA Flexview T7200 3 GB RAM 128GB Samsung SSD Windows 7 Ultimate 64-bit

laboye
Freshman Member
Posts: 53
Joined: Thu Apr 23, 2009 11:27 pm
Location: Hollywood, FL
Contact:

Re: Slower boot time using Advanced Dock w/ my T60p

#5 Post by laboye » Sat Dec 12, 2009 4:48 pm

You could be right about the network connection idea -- this is a feature of Access Connections, but it applies to wireless connections. It may be trying to connect to the WiFi network in lieu of the Ethernet connection depending on your settings. Try this:

-Open Access Connections from the tray icon or the start menu
-Make sure you are in 'Advanced' mode
-Click Tools -> Global Settings
-Uncheck the second check box and click OK
-Restart

Is your machine part of a domain or is it from a workplace? If so, these pauses usually indicate a DNS issue, which would be evident in the Event Viewer, as richk suggested. There are a few other services which could time out and cause this kind of delay; these would also show up in the event log. To get to the Event Viewer, right-click 'Computer' in your start menu and click Manage. It will be one of the items in the left pane. Check all the log entries that were in your bootup timespan.

Just FYI, disabling the COM and LPT ports in BIOS usually doesn't affect Windows, as NT-based systems have control over the hardware. You could, however, use the Configuration Utility to disable the devices.
Personal: T42 2373-K3U (General Purpose);X21 2662-6MU with 2361 dock (Media Handler);Transnote 2675-21U (Um...Transnote!)
Past Personal and Serviced: 240, 570, 600E, A20m, T20, T21, 3x T30, 12xT4x, T43p (I miss it! :(), X20, X24
Current Workbench: X40, 2xX41, 2xT40, 3xT42, 5xiSeries,9x600/E/X

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad T6x Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 39 guests