Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

RAM with Cas Latency 4

T60/T61 series specific matters only
Post Reply
Message
Author
mayfew
Posts: 9
Joined: Thu Feb 04, 2010 2:35 am
Location: Houston, TX

RAM with Cas Latency 4

#1 Post by mayfew » Mon Apr 18, 2011 9:28 am

I want to upgrade the ram on my T60.
I konw that the chipset limit is 3GB, but I dont know if it will support a Cas Latency or 4 ( 4,4,4,12 timing).
Does anyone know if the T60 can support Cas Latency of 4 ( 4,4,4,12 timing)?
If not I guess Ill have to get the Cas Latency of 5 (5,5,5,15) timing).

RealBlackStuff
Admin Emeritus
Admin Emeritus
Posts: 20266
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Dublin, Éire
Contact:

Re: RAM with Cas Latency 4

#2 Post by RealBlackStuff » Mon Apr 18, 2011 12:47 pm

Since there are no ways of modifying the BIOS to overclock/underclock the machine, there is no point in experimenting that way.
You'd be wasting money.
But if you have SODIMMS like that already, go ahead and try them, you can't do any damage.
Worst case: it may not boot with such RAM.
Lovely day for a Guinness! (the Real Black Stuff). And pigs CAN fly!
Check out The Boardroom for Parts, Mods and Other Services.

mayfew
Posts: 9
Joined: Thu Feb 04, 2010 2:35 am
Location: Houston, TX

Re: RAM with Cas Latency 4

#3 Post by mayfew » Mon Apr 18, 2011 3:28 pm

Thanks for the quick response,

I was able to confirm that the T60 will, in fact, run RAM designed to run at 4,4,4,12 timings.

The cost of the RAM with Cas Latency of 4 is the same as the RAM with Cas Latency of 5.

I do not see why I would need to overclock anything in the T60, to run ram with a Cas Latency of 4, anyhow. I thought that the memory still worked at the same speed as the FSB (667 MHz) but having a lower Cas Latency of 4 would allow for more memory cycles per machine cycle (667 MHz).

I could be wrong, as I am not a computer engineer. And I would not mind being proved wrong. I would much prefer to have the correct answer for the future.

msb0b
Sophomore Member
Posts: 168
Joined: Tue Jan 15, 2008 2:20 pm
Location: Chicago, IL

Re: RAM with Cas Latency 4

#4 Post by msb0b » Tue Apr 19, 2011 12:39 am

Run CPU-Z. It will tell you the current memory timing.

DavY
Posts: 4
Joined: Sun Apr 17, 2011 5:43 am
Location: Vlaanderen, België

Re: RAM with Cas Latency 4

#5 Post by DavY » Tue Apr 19, 2011 3:25 am

Reading the memory timings is disabled on the T60! Even with Everest it's impossible.

IBM T42: Ubuntu
IBM T60: Windows

msb0b
Sophomore Member
Posts: 168
Joined: Tue Jan 15, 2008 2:20 pm
Location: Chicago, IL

Re: RAM with Cas Latency 4

#6 Post by msb0b » Tue Apr 19, 2011 11:38 am

CPU-Z shows the current (running) memory timing just fine on my T60 type 8743. However, it does not show the SPD information. Maybe this is what you are referring to?

DavY
Posts: 4
Joined: Sun Apr 17, 2011 5:43 am
Location: Vlaanderen, België

Re: RAM with Cas Latency 4

#7 Post by DavY » Tue Apr 19, 2011 4:17 pm

Yes, you're right. The SPD information is disabled... My bad.

IBM T42: Ubuntu
IBM T60: Windows

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad T6x Series”

Who is online

Users browsing this forum: olex126 and 19 guests