Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

How to clone Hard Drive in a X61 ?

X60/X61 series specific matters only.
Post Reply
Message
Author
E350
Sophomore Member
Posts: 215
Joined: Sat May 07, 2011 10:22 pm
Location: Sacramento, CA

How to clone Hard Drive in a X61 ?

#1 Post by E350 » Tue Aug 07, 2018 7:13 am

I bought a Western Digital Corporation ("WDC") 2TB SSD to put in my X61. WDC provides a free version of Acronis to clone the existing drive to the new drive. But it won't clonse TO a drive in a USB. It says to put the existing drive in an USB enclosure (thanks RBS), put the new drive in the X61, and then boot from the USB and run the Acronis software to clone from the USB drive to the new drive.

But even though I went into BIOS and changed the Startup to boot from USB HD first, I get a Windows 10 error that Windows 10 won't boot from USB.

Any suggestions would be appreciated.

RealBlackStuff
Admin
Admin
Posts: 19381
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Mt. Cobb, PA
Contact:

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#2 Post by RealBlackStuff » Tue Aug 07, 2018 7:41 am

Boot from a CD with that Acronis, put your original HD in the USB-enclosure and the 2TB SSD in the X61 drive-bay.
Then clone.
Lovely day for a Guinness! (The Real Black Stuff)

Check out The Boardroom for Parts, Mods and Other Services.

axur-delmeria
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1945
Joined: Mon May 28, 2012 5:49 am
Location: Metro Manila, Philippines

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#3 Post by axur-delmeria » Tue Aug 07, 2018 8:01 am

I hope you don't have much data on that HDD, because cloning from USB 2.0 is gonna take a whiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiile. :lol:
Daily driver: X220 4291-C91 i7-2620M

Backup: X220 4291-P79 i5-2520M
Toy: X60F Core Solo U1300
In pieces: two retired but working X61Ts
RIP: 760XD 9546-U9E; X61 7676-A24; and a BOE-Hydis HV121P01-100 in failed SXGA+ mod
:cry:

Shredder11
Junior Member
Junior Member
Posts: 303
Joined: Sat Jun 30, 2012 6:25 pm
Location: Bradford, West Yorkshire, England

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#4 Post by Shredder11 » Tue Aug 07, 2018 8:03 am

Been two years since I last did this with my X61, but I do always use Paragon Migrate OS to SSD. This properly converts the old physical drive to what the SSD should be.

I think I used the X61 docking station to place the old physical SATA hard drive in using a Ultrabay caddy. I may have instead have used a USB adapter but cannot remember, but I usually use the Ultrabay on any Thinkpad for cloning tasks.
Z61p x3 (C2D T7600, 3GB, 500GB SSD, BCM70015, Advanced Dock x1, Mini Dock x2)
W520 (C2Q i7-2720QM, 8GB, 60GB SSD)
X61 (C2D T7500, 3GB, 250GB SSD, BCM70015)
X61s (2GB, 120GB SSD)
T43p (P M 760, 2GB, IBM Port Replicator II)
G40 (P4 2.6GHz, 2GB, 40GB)
G41 (P4 3.46GHz, 2GB, 40GB)

E350
Sophomore Member
Posts: 215
Joined: Sat May 07, 2011 10:22 pm
Location: Sacramento, CA

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#5 Post by E350 » Tue Aug 07, 2018 11:04 am

Do you think it was ok for me to buy this one for my ultra bay on the X61?

Ultrabay III 3 2nd Hdd Caddy For Lenovo ThinkPad T420 T520 W520 T420i SATA 3.0

https://www.ebay.com/itm/271961670778

axur-delmeria
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1945
Joined: Mon May 28, 2012 5:49 am
Location: Metro Manila, Philippines

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#6 Post by axur-delmeria » Tue Aug 07, 2018 12:07 pm

E350 wrote:
Tue Aug 07, 2018 11:04 am
Do you think it was ok for me to buy this one for my ultra bay on the X61?

Ultrabay III 3 2nd Hdd Caddy For Lenovo ThinkPad T420 T520 W520 T420i SATA 3.0

https://www.ebay.com/itm/271961670778
No. That's Serial Ulrabay, compatible with the T400/X200 and later.
Daily driver: X220 4291-C91 i7-2620M

Backup: X220 4291-P79 i5-2520M
Toy: X60F Core Solo U1300
In pieces: two retired but working X61Ts
RIP: 760XD 9546-U9E; X61 7676-A24; and a BOE-Hydis HV121P01-100 in failed SXGA+ mod
:cry:

E350
Sophomore Member
Posts: 215
Joined: Sat May 07, 2011 10:22 pm
Location: Sacramento, CA

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#7 Post by E350 » Tue Aug 07, 2018 12:47 pm

Can anyone source the correct Ultrabay for my X61 / T61?

I cannot find one, but I may be using the wrong search terms.

axur-delmeria
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1945
Joined: Mon May 28, 2012 5:49 am
Location: Metro Manila, Philippines

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#8 Post by axur-delmeria » Tue Aug 07, 2018 12:59 pm

Did a quick ebay.com search starting from your link, and this overpriced one was the one that showed up:

https://www.ebay.com/itm/Ultrabay-Slim- ... 2230105742

EDIT: scratch that. the included pics are for the Serial Ultrabay. I can't trust this seller at all.
Daily driver: X220 4291-C91 i7-2620M

Backup: X220 4291-P79 i5-2520M
Toy: X60F Core Solo U1300
In pieces: two retired but working X61Ts
RIP: 760XD 9546-U9E; X61 7676-A24; and a BOE-Hydis HV121P01-100 in failed SXGA+ mod
:cry:

E350
Sophomore Member
Posts: 215
Joined: Sat May 07, 2011 10:22 pm
Location: Sacramento, CA

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#9 Post by E350 » Tue Aug 07, 2018 1:13 pm

Hmmm, but isn't the HD in the X61 and T61 a Serial ATA drive?

I have the EIDE ultrabay caddy from my older T42p and it definitely won't accept the new hard drive.

axur-delmeria
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1945
Joined: Mon May 28, 2012 5:49 am
Location: Metro Manila, Philippines

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#10 Post by axur-delmeria » Tue Aug 07, 2018 1:29 pm

E350 wrote:
Tue Aug 07, 2018 1:13 pm
Hmmm, but isn't the HD in the X61 and T61 a Serial ATA drive?

I have the EIDE ultrabay caddy from my older T42p and it definitely won't accept the new hard drive.
The Ultrabay Slim for the T4x/T6x and X4/X6 Ultrabases are indeed EIDE. The SATA HDD caddy for these models has an IDE to SATA bridge chip inside.

The Serial Ultrabay for the T400 and later have a SATA interface and have a different connector from the T4x/T6x Ultrabay Slim. The SATA HDD caddies for these are merely cable adapters (since the interface is already SATA) wrapped in sheet metal and plastic.
Daily driver: X220 4291-C91 i7-2620M

Backup: X220 4291-P79 i5-2520M
Toy: X60F Core Solo U1300
In pieces: two retired but working X61Ts
RIP: 760XD 9546-U9E; X61 7676-A24; and a BOE-Hydis HV121P01-100 in failed SXGA+ mod
:cry:

RealBlackStuff
Admin
Admin
Posts: 19381
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Mt. Cobb, PA
Contact:

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#11 Post by RealBlackStuff » Tue Aug 07, 2018 1:34 pm

The outside connectors for T42 and X61 are the same, the inside ones can be either EIDE/IDE/PATA or SATA (what you need).
Like this (not-slim) one: https://www.ebay.com/itm/271131869347
Here's the real deal: https://www.ebay.com/itm/271961793240
Lovely day for a Guinness! (The Real Black Stuff)

Check out The Boardroom for Parts, Mods and Other Services.

WarhawkCZ
Freshman Member
Posts: 63
Joined: Wed Nov 12, 2008 4:07 pm
Location: Germany, Czechia

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#12 Post by WarhawkCZ » Sat Aug 11, 2018 3:48 am

I have good experience with CloneZilla. Make a bootable USB and go :)

Shredder11
Junior Member
Junior Member
Posts: 303
Joined: Sat Jun 30, 2012 6:25 pm
Location: Bradford, West Yorkshire, England

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#13 Post by Shredder11 » Sat Aug 11, 2018 8:35 am

I just had to do the whole swap to SSD routine the other day on my X61. I needed to move back from Win 7 x64 to XP, and so out came the dock and I inserted the Slim Ultrabay SATA to IDE caddy. I the plugged in an external USB to IDE adapter and plugged a DVD writer into one of the dock's USB ports, so I could load up Acronis from the boot CD. In the caddy went a spare mechanical SATA drive and I used a pre-made Acronis Win XP image to copy to the caddy drive. I then used my trusty Paragon Migrate OS to SSD program to convert this operating system install, and clone it over to the internal SSD drive. The whole process took barely any time at all.
Z61p x3 (C2D T7600, 3GB, 500GB SSD, BCM70015, Advanced Dock x1, Mini Dock x2)
W520 (C2Q i7-2720QM, 8GB, 60GB SSD)
X61 (C2D T7500, 3GB, 250GB SSD, BCM70015)
X61s (2GB, 120GB SSD)
T43p (P M 760, 2GB, IBM Port Replicator II)
G40 (P4 2.6GHz, 2GB, 40GB)
G41 (P4 3.46GHz, 2GB, 40GB)

E350
Sophomore Member
Posts: 215
Joined: Sat May 07, 2011 10:22 pm
Location: Sacramento, CA

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#14 Post by E350 » Tue Aug 21, 2018 12:35 am

I received the PATA/IDE to SATA Hard drive caddy for the X61 Ultrabay. It was 12.7mm thick. I need the 9.5mm caddy.

So I took the thing apart and hooked up the connector to the new SSD hard drive and slid it without a case into the open Ultrabay.

The X61 gives a 2102 initialization error re the HDD in the Ultrabay.

And since the HDD is not recognized, Acronis cannot clone it.

Any suggestions for how to fix 2102 Initialization error?

Note: I went into BIOS and changed boot order to recognize Ultrabay HDD1 last, but that did not help.

TPFanatic
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1085
Joined: Thu Jul 30, 2015 11:29 pm
Location: Boston, Massachusetts

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#15 Post by TPFanatic » Tue Aug 21, 2018 1:01 pm

The IDE connector in the Ultrabase is already going through a SATA to IDE adapter, and the caddy adds another IDE to SATA adapter, so it's going SATA -> IDE -> SATA, that is likely causing the issue.

You might need another bigger, newer laptop to do the cloning, or do it over USB.
lenovo X230 i5 3320m IPS 8GB
lenovo T430 i5 3320m FHD 8GB
lenovo T500 P9700 WUXGA 8GB


Enable 2 finger scroll on any Synaptics touchpads with registry: http://forum.thinkpads.com/viewtopic.php?f=2&t=122612

axur-delmeria
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1945
Joined: Mon May 28, 2012 5:49 am
Location: Metro Manila, Philippines

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#16 Post by axur-delmeria » Tue Aug 21, 2018 1:25 pm

TPFanatic wrote:
Tue Aug 21, 2018 1:01 pm
The IDE connector in the Ultrabase is already going through a SATA to IDE adapter, and the caddy adds another IDE to SATA adapter, so it's going SATA -> IDE -> SATA, that is likely causing the issue.
Not according to the schematics. The ICH8-M has one IDE port, which goes to the Ultrabay.

1. It's possible he got a dud.

2. See if putting the SSD in the X61 and the HDD in the caddy works.
Daily driver: X220 4291-C91 i7-2620M

Backup: X220 4291-P79 i5-2520M
Toy: X60F Core Solo U1300
In pieces: two retired but working X61Ts
RIP: 760XD 9546-U9E; X61 7676-A24; and a BOE-Hydis HV121P01-100 in failed SXGA+ mod
:cry:

Shredder11
Junior Member
Junior Member
Posts: 303
Joined: Sat Jun 30, 2012 6:25 pm
Location: Bradford, West Yorkshire, England

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#17 Post by Shredder11 » Tue Aug 21, 2018 2:35 pm

I never use an SSD in the Ultrabay to clone an operating system to; I always put the mechanical hard drive with the O/S already on in the caddy, and clone from that to the SSD in the main internal bay.
Z61p x3 (C2D T7600, 3GB, 500GB SSD, BCM70015, Advanced Dock x1, Mini Dock x2)
W520 (C2Q i7-2720QM, 8GB, 60GB SSD)
X61 (C2D T7500, 3GB, 250GB SSD, BCM70015)
X61s (2GB, 120GB SSD)
T43p (P M 760, 2GB, IBM Port Replicator II)
G40 (P4 2.6GHz, 2GB, 40GB)
G41 (P4 3.46GHz, 2GB, 40GB)

E350
Sophomore Member
Posts: 215
Joined: Sat May 07, 2011 10:22 pm
Location: Sacramento, CA

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#18 Post by E350 » Tue Aug 21, 2018 6:09 pm

axur, Shredder and TPFanatic: Thank you for your help.

I put the old (i.e., OS) HDD in the Ultrabay (not really a "bay since I removed the too thick 12.7mm case and am just using the actual connectors).

And it boots up just fine.

But the WD Blue 2TB SSD in the regular HD space in the X61 was still not recognized as existing at all.

So, I started the RMA process at Western Digital Support and got this message (or some variation of it) when I tried to register the drive: "This product is an OEM product and will not be registered."

So, I went to Amazon where I apparently bought it from a third party but still had until Sept 2, 2018 to return it, and I started the return for refund process as a "defective item" because BIOS won't recognize it and as a "not as described item" because it is an OEM item which is not registrable.

I will buy the drive directly from Western Digital Corporation if possible and start over.

Thank you all for your help. And I think at this point it is just safer to buy directly from the manufacturer instead of a third party, on the other hand I have no doubt that the only reason I am able to return this piece of **** is because I bought "through" Amazon. Thank Amazon for that.

Shredder11
Junior Member
Junior Member
Posts: 303
Joined: Sat Jun 30, 2012 6:25 pm
Location: Bradford, West Yorkshire, England

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#19 Post by Shredder11 » Tue Aug 21, 2018 7:42 pm

The SSD drives in my Thinkpads were bought from 2013 onwards, and most of them are Crucial BX100 or Intel X25-M 2.5" SATA (SSDSA2M160G2GC). I prefer the Crucial drives but both work well for read speed, but the Crucial are way faster than Intel for write speeds and were very cheap.
Z61p x3 (C2D T7600, 3GB, 500GB SSD, BCM70015, Advanced Dock x1, Mini Dock x2)
W520 (C2Q i7-2720QM, 8GB, 60GB SSD)
X61 (C2D T7500, 3GB, 250GB SSD, BCM70015)
X61s (2GB, 120GB SSD)
T43p (P M 760, 2GB, IBM Port Replicator II)
G40 (P4 2.6GHz, 2GB, 40GB)
G41 (P4 3.46GHz, 2GB, 40GB)

E350
Sophomore Member
Posts: 215
Joined: Sat May 07, 2011 10:22 pm
Location: Sacramento, CA

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#20 Post by E350 » Tue Aug 21, 2018 8:20 pm

Shredder: The 8Gb Ram in my X61 is Crucial, so I don't know why I did not consider Crucial for an SSD. (Still thinking spinning mechanical HDDs' like Seagate and Western Digital, I guess...) The price is the same as the Western Digital for this Crucial MX500 2TB SATA 2.5-inch 7mm (with 9.5mm adapter) Internal SSD:

http://www.crucial.com/ProductDisplay?d ... reId=10151

Both use 3D NAND.

So, hey guys and gals, what do you think about buying this Crucial SSD since I am returning the WD SSD anyway?

Shredder11
Junior Member
Junior Member
Posts: 303
Joined: Sat Jun 30, 2012 6:25 pm
Location: Bradford, West Yorkshire, England

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#21 Post by Shredder11 » Wed Aug 22, 2018 6:43 am

Looks fine although a bit large for a boot drive, or maybe you have a particular reason to go this big? My own setup has all my computers saving files to a central Synology DS415+ NAS with 12TB of storage (still got two more drive bays empty).
Z61p x3 (C2D T7600, 3GB, 500GB SSD, BCM70015, Advanced Dock x1, Mini Dock x2)
W520 (C2Q i7-2720QM, 8GB, 60GB SSD)
X61 (C2D T7500, 3GB, 250GB SSD, BCM70015)
X61s (2GB, 120GB SSD)
T43p (P M 760, 2GB, IBM Port Replicator II)
G40 (P4 2.6GHz, 2GB, 40GB)
G41 (P4 3.46GHz, 2GB, 40GB)

E350
Sophomore Member
Posts: 215
Joined: Sat May 07, 2011 10:22 pm
Location: Sacramento, CA

Re: How to clone Hard Drive in a X61 ?

#22 Post by E350 » Mon Sep 10, 2018 11:06 pm

Bought the Crucial MX500 2.5-inch Solid State Drive:

http://www.crucial.com/usa/en/CT2000MX500SSD1

Bought Crucial's SATA to USB adapter called the Crucial Easy Laptop Data Transfer Cable for SSD:

http://www.crucial.com/ProductDisplay?u ... reId=10151

Downloaded the Acronis cloning software for Crucial.

Took overnight to clone my existing 1TB drive to the Crucial 2TB drive.

Everything worked easy-peasy.

Boots somewhat faster. Now I am not bumping up on storage space. Hopefully SSD is more reliable than spinning HD.

Thanks to all.

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “Thinkpad X6x Series incl. X6x Tablet”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests