Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

Android on x61t

X60/X61 series specific matters only.
Post Reply
Message
Author
tarvoke
Junior Member
Junior Member
Posts: 277
Joined: Sun Mar 25, 2007 12:45 pm
Location: Slightly Outside America

Android on x61t

#1 Post by tarvoke » Fri Dec 09, 2011 3:35 pm

EDIT: much deletia.

my current build can be got here:
http://www.sendspace.com/folder/hxgfwv

and make a liveusb if you like:
http://unetbootin.sourceforge.net/

pen works.
sound works.
gmail/gtalk/gvoice and market work.

02/09/12:
- force gpu enabled by default
- added intel 4695 wireless to kernel
- repo sync - android-x86 superuser + filemanager apps
- updated gapps-ics-20120207-signed.zip from http://goo-inside.me

still issues with sleep and red bezel flashing.

/EDIT
Last edited by tarvoke on Thu Feb 09, 2012 8:06 am, edited 2 times in total.
go away.

ajkula66
SuperUserGeorge
SuperUserGeorge
Posts: 16662
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:28 am
Location: Brodheadsville, Pennsylvania, USA

Re: Android on x61t

#2 Post by ajkula66 » Fri Dec 09, 2011 10:46 pm

Welcome back, old friend...you were missed...but it was obviously good stuff keeping you busy... :thumbs-UP:
...Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules...(King Crimson)

Cheers,

George (your grouchy retired FlexView farmer)

FlexView AARP club members:A31p, T43pSF, X60T

Abused daily: T520, X200s


PMs requesting personal tech support will be ignored.

tarvoke
Junior Member
Junior Member
Posts: 277
Joined: Sun Mar 25, 2007 12:45 pm
Location: Slightly Outside America

Re: Android on x61t

#3 Post by tarvoke » Sat Dec 10, 2011 7:40 pm

good to see you too old friend! :wink:

some small progress, I got google framework and apps installed - problem is, it works initially but then framework crashes (e.g. market runs and works normally but only for less than a minute) so there's more to figure out...

also I went ahead and installed to HD including allowing it a fake 2gb SD card image (for some reason the actual SD slot is not recognized, this will also take some work - it is reported to work in model-specific releases but again this is the generic one)

anyway, some brief steps for anyone that wants to try this too:

Code: Select all

get cyanogenmod v7 gapps from http://wiki.cyanogenmod.com/wiki/Latest_Version (gapps-gb-20110828-signed.zip as of this writing)

unzip system folder out of the zipfile and put it somewhere

connect to the thinkpad with adb and push the system folder over (you'll need to know the IP address of the thinkpad)

adb connect 10.0.1.101
adb push d:\somewhere\system /system

reboot the thinkpad
go away.

tarvoke
Junior Member
Junior Member
Posts: 277
Joined: Sun Mar 25, 2007 12:45 pm
Location: Slightly Outside America

Re: Android on x61t

#4 Post by tarvoke » Sat Dec 10, 2011 7:48 pm

O, also also - the drivers for the wacom tablet are not present in /lib/modules/$(uname -r)/ :|

so, lazy me will either have to build them or request the gods of android-x86 to include it in their build (not sure why they didn't just include all tablet related modules, they did make sure to enable more than a few already)

at least building won't require crazy crosscompile toolchain or anything :thumbs-UP:


EDIT: meh, getting the ICS source (http://www.android-x86.org/getsourcecode) and will just build myself... /EDIT
go away.

woomaa
Posts: 32
Joined: Sat Feb 16, 2008 1:41 pm
Location: Maniowy, Poland

Re: Android on x61t

#5 Post by woomaa » Thu Dec 22, 2011 1:54 pm

In ICS wifi does not work on my X61t. 3.2 Works fine wifi& market. waiting for touch ;) Why no one does not making 12in tablets with sxga???

tarvoke
Junior Member
Junior Member
Posts: 277
Joined: Sun Mar 25, 2007 12:45 pm
Location: Slightly Outside America

Re: Android on x61t

#6 Post by tarvoke » Thu Dec 22, 2011 2:36 pm

woomaa wrote:In ICS wifi does not work on my X61t. 3.2 Works fine wifi& market. waiting for touch ;) Why no one does not making 12in tablets with sxga???
what wireless chip do you have? mine is intel 3945 (I think) and worked in every android I tried.

lately I installed ICS to the hard drive - I did not end up building myself, but used most recent asus_laptop of 4.0. however, sound does not work. but market works perfectly. EDIT: and all the gapps are there or can be got from market, and all of those work great too /EDIT

(sound works fine with "generic" image of 2.2, 3.2, 4.0, but market does not.)

I think eventually the digitizer tablet (and touch) and the sound will be fixed, but not too soon since the developers put priority on other devices.
go away.

woomaa
Posts: 32
Joined: Sat Feb 16, 2008 1:41 pm
Location: Maniowy, Poland

Re: Android on x61t

#7 Post by woomaa » Tue Dec 27, 2011 4:51 am

My wifi is intel 3954. In 3.2 there is no sound. In ICS I didn't tested sound.

I also think that digitizer and sound will work in longer time. With thist two fixes is perfect system. I'm very astonished by fact, that no one started making 10-12 inch 3:4 tablets with digitizer and fingers. It would be an perfect system for work.

I won't buy 16:9 device - it is good only for multimedia, not for work.

tarvoke
Junior Member
Junior Member
Posts: 277
Joined: Sun Mar 25, 2007 12:45 pm
Location: Slightly Outside America

Re: Android on x61t

#8 Post by tarvoke » Mon Jan 30, 2012 7:33 pm

as mentioned here http://forum.thinkpads.com/viewtopic.ph ... 86&start=0
someone has started making their own builds for x41t (main problem seemed to be that the default toolchain offered/recommended by google is SSE3-only, but 99% of everything apparently works fine if you build as SSE2 instead you just need the right toolchain and build options) - they also got sound (using patches that are going into main releases as well) and wacom driver (this may take longer to make it to main releases) working, apparently.

I tried the x41t build on my x61t, mainly to see if the digitzer worked, but it did not. this could simply be different hardware id, even though it is a very similar wacom device? did not check to see if sound worked, but I am much less worried about that, it will definitely come soon in official builds.
go away.

Raceboy
Senior Member
Senior Member
Posts: 779
Joined: Sun Feb 10, 2008 7:17 am
Location: Tartu, Estonia

Re: Android on x61t

#9 Post by Raceboy » Tue Jan 31, 2012 2:47 am

Would X41/X6x Tablet get better battery life also with Android?
X61s:L7500,4GB,128GB SSD,IPS
X32s:PM 758 LV CPU mod,2GB,64GB microSATA SSD,COM mod,IPS
701c,240,380,X60s,560X,570E,600/E,T20,T21,T30,TR451,T42p
Past:560/E/Z,600E,R30,T21,T23,T30,T40,TR451,T40p,T41,T41p,T42,T42p,T43,X20,X22,X23,X24,X31,X40,X41,X60/T,X61/s,X201,T60,T60p,T61,T400,T601p

tarvoke
Junior Member
Junior Member
Posts: 277
Joined: Sun Mar 25, 2007 12:45 pm
Location: Slightly Outside America

Re: Android on x61t

#10 Post by tarvoke » Sun Feb 05, 2012 4:56 pm

was out sick for a bit but got some custom builds done today, with good success:
- pen works
- sound works
- added in gapps 403v11: market works, gmail/gtalk/gvoice work.

issues:
- get only white screen on some applications, fix is to enable
Settings->Developer options->Force GPU
but need to figure how to do that at build/boot time rather than post-install.
- need to mess with build.prop fingerprint to get more apps in market
- need to find somewhere to upload the iso ^_^
go away.

crashnburn
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1643
Joined: Sat Apr 22, 2006 4:26 pm
Location: TX, USA & Bombay, India

Re: Android on x61t

#11 Post by crashnburn » Sun Feb 05, 2012 11:02 pm

tarvoke wrote:was out sick for a bit but got some custom builds done today, with good success:
- pen works
- sound works
- added in gapps 403v11: market works, gmail/gtalk/gvoice work.

issues:
- get only white screen on some applications, fix is to enable
Settings->Developer options->Force GPU
but need to figure how to do that at build/boot time rather than post-install.
- need to mess with build.prop fingerprint to get more apps in market
- need to find somewhere to upload the iso ^_^
Nice. Would be great if you could share with us. I'd like to try it out.. Preferably with Dual/Triple boot? Thoughts?
T61 8892-02U: 14.1"SXGA+/2.2C2D/4G/XP|Adv Mini Dock|30" Gateway XHD3000 WQXGA via Dual-link DVI
X61T 7767-96U: 12.1"SXGA+/1.6C2D/3G/Vista|Ultrabase
W510 4319-2PU: 15.6"FHD/i7-720QM/4G/Win7Pro64 (for dad)
T43 1875-DLU: 14.1"XGA/1.7PM-740/1G/XP (Old)

tarvoke
Junior Member
Junior Member
Posts: 277
Joined: Sun Mar 25, 2007 12:45 pm
Location: Slightly Outside America

Re: Android on x61t

#12 Post by tarvoke » Sun Feb 05, 2012 11:09 pm

yeah, sorry about that... the intention was always to share, of course. but seems like filesharing places being shut down left and right - I just now set up a sendspace account, but thanks to their "tools" I can't simply upload from my build server - have to download to my desktop and then re-upload to sendspace, so it's going to be about an hour until it's available.
go away.

tarvoke
Junior Member
Junior Member
Posts: 277
Joined: Sun Mar 25, 2007 12:45 pm
Location: Slightly Outside America

Re: Android on x61t

#13 Post by tarvoke » Sun Feb 05, 2012 11:20 pm

also there is no really good multi-boot method yet aside from crude effort. if you have a windows install, the android grub installer notices and asks if you want to include it. but it did not notice at all that I also had a linux partition.

I ended up taking the android grub bits, making a 40_custom setup in ubuntu, and then updating ubuntu's grub to mbr (which also took care of windows). annoying.

so, yeah, not-pretty.

also-also, the disk-setup in the android-install seemed a little broken, i.e. would crash really touchy about cylinder boundaries etc. so maybe better to set up all your partitions elsewhere e.g. boot a live cd/usb with gparted.
go away.

crashnburn
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1643
Joined: Sat Apr 22, 2006 4:26 pm
Location: TX, USA & Bombay, India

Re: Android on x61t

#14 Post by crashnburn » Sun Feb 05, 2012 11:30 pm

tarvoke wrote:also there is no really good multi-boot method yet aside from crude effort. if you have a windows install, the android grub installer notices and asks if you want to include it. but it did not notice at all that I also had a linux partition.

I ended up taking the android grub bits, making a 40_custom setup in ubuntu, and then updating ubuntu's grub to mbr (which also took care of windows). annoying.

so, yeah, not-pretty.

also-also, the disk-setup in the android-install seemed a little broken, i.e. would crash really touchy about cylinder boundaries etc. so maybe better to set up all your partitions elsewhere e.g. boot a live cd/usb with gparted.
I am wondering if I could use it as a QUICKBOOT OS.. for quick tasks at times. So a clear & safe way to multiboot setup would be great.
Or I wonder if I might boot it from a small USB pen drive?
T61 8892-02U: 14.1"SXGA+/2.2C2D/4G/XP|Adv Mini Dock|30" Gateway XHD3000 WQXGA via Dual-link DVI
X61T 7767-96U: 12.1"SXGA+/1.6C2D/3G/Vista|Ultrabase
W510 4319-2PU: 15.6"FHD/i7-720QM/4G/Win7Pro64 (for dad)
T43 1875-DLU: 14.1"XGA/1.7PM-740/1G/XP (Old)

tarvoke
Junior Member
Junior Member
Posts: 277
Joined: Sun Mar 25, 2007 12:45 pm
Location: Slightly Outside America

Re: Android on x61t

#15 Post by tarvoke » Sun Feb 05, 2012 11:42 pm

(NB: ISO build now linked in original post above, share and enjoy)

of course you can boot from a pen drive, that is what unetbootin will give you. (simply change preferred boot order in BIOS, or else F12 at start and manually select)

you can also do a full install to SD slot or USB, but you'll need to be sure the machine will boot from those (SD, no, unless you have the main sata disk bootloader, e.g. grub, setup to boot the SD; USB, sure, either have the BIOS prefer it as boot or else have the main disk bootloader entry for it or press F12 etc.)
go away.

crashnburn
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1643
Joined: Sat Apr 22, 2006 4:26 pm
Location: TX, USA & Bombay, India

Re: Android on x61t

#16 Post by crashnburn » Wed Feb 08, 2012 3:04 am

Awesome. Got the ISO will try out soon.
T61 8892-02U: 14.1"SXGA+/2.2C2D/4G/XP|Adv Mini Dock|30" Gateway XHD3000 WQXGA via Dual-link DVI
X61T 7767-96U: 12.1"SXGA+/1.6C2D/3G/Vista|Ultrabase
W510 4319-2PU: 15.6"FHD/i7-720QM/4G/Win7Pro64 (for dad)
T43 1875-DLU: 14.1"XGA/1.7PM-740/1G/XP (Old)

Blzut3
Freshman Member
Posts: 53
Joined: Fri Feb 13, 2009 12:53 am
Location: McLean, Virginia

Re: Android on x61t

#17 Post by Blzut3 » Wed Feb 08, 2012 8:30 pm

I tried it on my x61t. Is there something I have to do to get the pen to work? I got the bluetooth to work by modprobing thinkpad_acpi. Any chance the iwl4965 driver can be included as well?

Edit: Scratch the first part, on a reboot with the wireless switch on apparently the modules loaded automatically. Still no wireless network though.

Edit 2: On the third reboot the pen didn't work again, maybe it's more reliable when installed to the hard drive, but I'm not going to try that unless the networking works.
X62 (3rd batch), T530 (2359-CTO), T61 (7663-CTO), A31p (2653-H5U), T22 (2647-8EU), 380XD (2635-EAU)
W700ds (2753-E7U), X41 Tablet (1867-5GU), T21 (2647-9BU), 760XD (9546-U9E), 755CD (9545-9BD), 755CSE (9545-6BE)
R60 (9461-DUU), R500 (2718-BG1)

tarvoke
Junior Member
Junior Member
Posts: 277
Joined: Sun Mar 25, 2007 12:45 pm
Location: Slightly Outside America

Re: Android on x61t

#18 Post by tarvoke » Thu Feb 09, 2012 12:57 am

Blzut3 -- added 4965 to kernel and kicked off a build, should have the image up by tomorrow.
go away.

tarvoke
Junior Member
Junior Member
Posts: 277
Joined: Sun Mar 25, 2007 12:45 pm
Location: Slightly Outside America

Re: Android on x61t

#19 Post by tarvoke » Thu Feb 09, 2012 8:06 am

built and uploaded, same link in first post.
go away.

Blzut3
Freshman Member
Posts: 53
Joined: Fri Feb 13, 2009 12:53 am
Location: McLean, Virginia

Re: Android on x61t

#20 Post by Blzut3 » Thu Feb 09, 2012 5:54 pm

Wireless works great. :)

Apparently the pen working that one time was just pure luck since I tried 3 boots and it didn't work in any case. Is there anything I can do to either manually initiate the detection or otherwise provide debugging information to you?

One other thing I noticed: Isn't the windows key supposed to act as the home button in Android? At least the Andorid x86 VM I have on my desktop seems to do this, but I installed that awhile back.

Edit: A few more issues:
  • Tablet rotate button doesn't seem to do anything.
  • It seems like anything that would involve streaming multimedia doesn't work. At least I tried playing a video from youtube (website, app crashed, but I think you knew about that?) and the pandora app.
X62 (3rd batch), T530 (2359-CTO), T61 (7663-CTO), A31p (2653-H5U), T22 (2647-8EU), 380XD (2635-EAU)
W700ds (2753-E7U), X41 Tablet (1867-5GU), T21 (2647-9BU), 760XD (9546-U9E), 755CD (9545-9BD), 755CSE (9545-6BE)
R60 (9461-DUU), R500 (2718-BG1)

tarvoke
Junior Member
Junior Member
Posts: 277
Joined: Sun Mar 25, 2007 12:45 pm
Location: Slightly Outside America

Re: Android on x61t

#21 Post by tarvoke » Fri Feb 10, 2012 5:30 pm

haven't really tested the bezel button keycodes yet - by default it has the ones from Stefan's x41t image, not sure if those match up exactly to x61 or what.

pen working once and then never working is certainly odd. not sure how much help I can offer there other than do the usual debugging (and does the pen work consistently under another linux?) - do you have a different screen (touch, sxga, etc.)
go away.

tarvoke
Junior Member
Junior Member
Posts: 277
Joined: Sun Mar 25, 2007 12:45 pm
Location: Slightly Outside America

Re: Android on x61t

#22 Post by tarvoke » Fri Feb 10, 2012 6:08 pm

and:

- looks like the rotate button is currently mapped to "home"
- I put the hdaps rotation control in my latest build (not posted yet) but it does not seem to work
- all the usual emulator "phone" keys (f5 f6 win home etc.) have been disabled by default in the main code for a while now I think?
- youtube, there are some issues - see Stefan's post http://groups.google.com/group/android- ... 4ab3657d7c (not sure if that relates to Pandora, but Pandora does not work for me either)
go away.

Blzut3
Freshman Member
Posts: 53
Joined: Fri Feb 13, 2009 12:53 am
Location: McLean, Virginia

Re: Android on x61t

#23 Post by Blzut3 » Fri Feb 10, 2012 7:01 pm

New issue: Mute button doesn't work.

Edit: Almost forgot to mention, the sdcard slot doesn't seem to work optimally. It recognizes the card and mounts it to /mnt/USB/, but the OS doesn't seem to provide any interface for unmounting or otherwise using it.
tarvoke wrote:pen working once and then never working is certainly odd. not sure how much help I can offer there other than do the usual debugging (and does the pen work consistently under another linux?) - do you have a different screen (touch, sxga, etc.)
Pen works fine in Kubuntu as well as in the GParted Live CD. I have an SXGA+ panel so the digitizer may respond a little differently.

I tried running `dmesg | grep wacom` and I'm getting 'input: wacom-input as /devices/virtual/input/input10' which doesn't exist as far as I can tell.
tarvoke wrote:- all the usual emulator "phone" keys (f5 f6 win home etc.) have been disabled by default in the main code for a while now I think?
Maybe, having the the windows key act as the home button seemed fairly entuitive to me so I'm not sure why that was disabled. I wonder how commercial tablets handle these keys?
X62 (3rd batch), T530 (2359-CTO), T61 (7663-CTO), A31p (2653-H5U), T22 (2647-8EU), 380XD (2635-EAU)
W700ds (2753-E7U), X41 Tablet (1867-5GU), T21 (2647-9BU), 760XD (9546-U9E), 755CD (9545-9BD), 755CSE (9545-6BE)
R60 (9461-DUU), R500 (2718-BG1)

jamiphar
Senior Member
Senior Member
Posts: 944
Joined: Mon Aug 14, 2006 4:21 pm
Location: Millstadt, Illinois
Contact:

Re: Android on x61t

#24 Post by jamiphar » Fri Mar 16, 2012 3:18 pm

Hey, great work on this! I've been trying this out by dual-booting this and Windows with the included grub bootloader. I'm using Tapatalk from the X61t to type this.

I'm having a bit of trouble pushing gapps to the laptop. I get adb connected and running over WiFi, but when I tell it to push, I get an error saying the system is read only. When I try to use the adb shell to set the system to r/w, I get a permission denied message.

Any ideas what I could be doing wrong?

I've also had several installed apps refuse to run, giving the message "Unfortunately (app name) has stopped." Is there anything I can do about this?

Thanks! If I get this working really well, I might have to find an SXGA+ multitouch screen for this. :-)
James Arndt
Lenovo Business Partner/Authorized Reseller

ThinkPad T420s [4171-7FU] i7-2640m/8GB/480GB SSD
ThinkPad 600X [2645-4EU] PIII-M 1GHz/576MB/60GB Internal WiFi/BT/ThinkLight/Slot-loading DVD/CD-RW

www.famteam.com
www.arndtcomputer.com

Billfeld
Posts: 2
Joined: Thu Dec 20, 2012 2:43 am
Location: Au am Rhein, Germany
Contact:

Re: Android on x61t

#25 Post by Billfeld » Thu Dec 20, 2012 3:08 am

Thanks a lot for this. Really geat. :D

I have the Sierra Wwan Module ( http://www.thinkwiki.org/wiki/Sierra_Wi ... HSDPA_WWAN). Any chance to get this working with Android for my X61t?

Thanks again for this great work. 8)

Fixed_Rider
Sophomore Member
Posts: 169
Joined: Thu Aug 16, 2012 12:15 pm
Location: Littleton, CO

Re: Android on x61t

#26 Post by Fixed_Rider » Thu Dec 20, 2012 10:01 am

Wow, I am very intrigued. Has anyone run on this on a non tablet x61?
ThinkPads: T420 W520, X61, X61s, T61, T43p (SATA Mod by RBS) & iPhone 5

Billfeld
Posts: 2
Joined: Thu Dec 20, 2012 2:43 am
Location: Au am Rhein, Germany
Contact:

Re: Android on x61t

#27 Post by Billfeld » Wed Mar 12, 2014 3:38 am

I'm still using this for my X61t. It works good. Has anyone build a tun.ko for it?

Gesendet von meinem thinkpad_x61t mit Tapatalk

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “Thinkpad X6x Series incl. X6x Tablet”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 20 guests