Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

OS-X on ThinkPads

Successful Installation Reports (with this Guide):

X60t
16
23%
X60s
16
23%
T60
25
35%
Other ...
14
20%
 
Total votes: 71

Message
Author
MacInDos
Posts: 1
Joined: Sat Mar 24, 2012 6:40 pm
Location: Rotterdam, Netherlands

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#511 Post by MacInDos » Sat Mar 24, 2012 6:51 pm

Hello all,

First of all, thanks for beginning such a nice project.
It really is educational.

I have one question though:
I have a ThinkPad T60 (Core2Duo & GMA 950)
Installed Mac OS X Snow Leopard using the guide on the first post.
First of all, I used the Extra folder in the latest package of MacPnt and used the files from the folder named X60 (Core2Duo, GMA950)
I upgraded to 10.6.8 and it was working really slow.
It was the wifi so, i fixed it with a kext Something.bundle from 10.6.7 into /System/Library/SystemConfiguration.
Now it is working just fine except the kernel_task 100% cpu problem and takes a whole core.
I just don't understand it anymore.
I don't have any USB devices attached, did a safe boot because it could be a 3rd party software but it wasn't.
I really am desperate and I don't sleep well because of this.
Can you guys help me out?
Why is one of my cores taken by kernel_task?

I thank you and appriciate any answer.

MacInDos

PS: sorry for my englishm this project gave me a real headache and sleepless nights lol. (I don't regret it though :P)

Sebinouse
Junior Member
Junior Member
Posts: 280
Joined: Mon Mar 09, 2009 6:02 am
Location: Paris, France

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#512 Post by Sebinouse » Sun Aug 19, 2012 9:55 am

If you wanna try the Lion experience on your CoreDuo processor, RoaringCore is back !


Works great but it is beta without any future update ... Just for fun !

http://roaringcore.wordpress.com/
Lenovo X60t (6363-AQ8)
  • Intel CoreDuo 1,67 GHz (L2400)
  • 3 Go / 320 Go / GMA950 / FW 400 / SD Card
  • Bluetooth / Wifi AR5BXB6 / Tablet
WinXP / MacOSX 10.6.8 (DSDT patch and vanilla SLE)

Radioguy
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1101
Joined: Fri Feb 29, 2008 2:45 pm
Location: Brooklyn, New York

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#513 Post by Radioguy » Tue Oct 09, 2012 6:29 pm

It's embarrassing to still not have had success by now. Has anyone here specifically done an install to a T61 (with Intel graphics) that could add a tutorial to this thread, or start another? I would assume someone has done so on that model, but I have yet to read a step-by-step about it.
  • T61 - 6465CTO - T9500 - 15.4" LG WSXGA+ - 8GB OCZ- 120GB EVO 850 SSD - X3100 - Win 8.1 Pro 64-bit
    X301 - 2774W8Q - U9400 - 13.3" BOEHYDIS WXGA - 8GB Elpida - 128GB C400 mSATA SSD - 4500MHD - Win 10 Pro 64-Bit

drakenabarion
Posts: 1
Joined: Thu Nov 22, 2012 9:56 am
Location: Limerick, Ireland

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#514 Post by drakenabarion » Thu Nov 22, 2012 10:02 am

Hi all,
I was given a Thinkpad T60 a few years ago as a gift, and I use it when travelling for things like Email, Facebook etc. However, I have been finding that it was running inefficiently. At the same time, I was able to purchase Snow Leopard very cheaply, so I decided to try install on the laptop. I figured that Mac OS might be more efficient for my usages on a laptop (Most demanding think I do when travelling is Youtube).

So I installed and updated using the Combo update to 10.6.8. Of course, the GPU (GMA950) did not work well initially. However due to this thread, I was able to setup everything perfectly (except the WIFI chip, but I use a USB chip that works).

Oh, when I tried the software initially, it did not work. What made everything work perfectly was reinstalling the combo update, and then installing the fix here.

Anyway, thanks all for helping me setup this laptop as I need. :)

finnanthinkmac
Posts: 2
Joined: Mon Dec 31, 2012 1:17 pm
Location: warsaw, ny

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#515 Post by finnanthinkmac » Mon Dec 31, 2012 2:18 pm

Hello all, I know this is a pretty old thread, but I was wondering if anyone has had issues with Inkwell (Ink) lagging and functioning rather slowly?

On my x61t everything except speedstepping, the reported processor speed in coolbookcontroller, and ability to change the speedstepping settings.

I was thinking that speedstepping may have something to do with inks slow operation, however I'm unsure as, strangely, ink functions properly while Apple DVD player is running, but only then, so it could be related to the graphics driver, which seems to function properly with apparent support for QE/CI.

Either way, I've been unable to solve the problem, and have scoured duckduckgo and google for a solution.

If anyone has had a similar problem or knows how to fix this issue I'd be grateful for any assistance, a tablet without functioning handwriting recognition is rather rough at times.

Tsur
Posts: 11
Joined: Thu Feb 21, 2013 12:41 pm
Location: Madison, WI

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#516 Post by Tsur » Fri Mar 01, 2013 8:32 pm

This thread is a wealth of info, but it kind of seems to have died (understandably)

Recently acquired an x61 Tablet sxga from the marketplace. Trying to install 10.6.8 and running into many headaches. It seems like most info takes you up to 10.6.7. Unfortunately, a lot of software and all the security updates require 10.6.8. I get that most people have moved on to 10.7 or even 10.8, but I need Rosetta.

Anyone have a link to a current guide that successfully implements 10.6.8 on the x61 series?

finnanthinkmac
Posts: 2
Joined: Mon Dec 31, 2012 1:17 pm
Location: warsaw, ny

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#517 Post by finnanthinkmac » Tue Mar 12, 2013 5:17 pm

Tsur wrote:This thread is a wealth of info, but it kind of seems to have died (understandably)

Recently acquired an x61 Tablet sxga from the marketplace. Trying to install 10.6.8 and running into many headaches. It seems like most info takes you up to 10.6.7. Unfortunately, a lot of software and all the security updates require 10.6.8. I get that most people have moved on to 10.7 or even 10.8, but I need Rosetta.

Anyone have a link to a current guide that successfully implements 10.6.8 on the x61 series?
Hi there, I bought an sxga x61 Tablet earlier this year and used this thread to guide me through my setup.

I have a have snow leopard updated to 10.6.8 without any problems, and have everything running fine minus inkwell, which lags.

I may be able to help you.

crashnburn
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1643
Joined: Sat Apr 22, 2006 4:26 pm
Location: TX, USA & Bombay, India

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#518 Post by crashnburn » Wed Mar 13, 2013 8:25 am

finnanthinkmac wrote:Hi there, I bought an sxga x61 Tablet earlier this year and used this thread to guide me through my setup.

I have a have snow leopard updated to 10.6.8 without any problems, and have everything running fine minus inkwell, which lags.

I may be able to help you.
Please do share the steps on how you did it :)
T61 8892-02U: 14.1"SXGA+/2.2C2D/4G/XP|Adv Mini Dock|30" Gateway XHD3000 WQXGA via Dual-link DVI
X61T 7767-96U: 12.1"SXGA+/1.6C2D/3G/Vista|Ultrabase
W510 4319-2PU: 15.6"FHD/i7-720QM/4G/Win7Pro64 (for dad)
T43 1875-DLU: 14.1"XGA/1.7PM-740/1G/XP (Old)

sumpm1
Posts: 6
Joined: Wed May 01, 2013 1:01 am
Location: El Paso, TX

I Don't Have a DVD Drive

#519 Post by sumpm1 » Wed May 01, 2013 8:24 pm

Hello, new to the board. I just got an X60 CoreDuo Tablet, and I am trying to follow the guide. I don't have an optical drive on my machine. And I don't have a Mac to prepare media.

I did use TransMac to "restore the 10.6 retail dmg to a usb drive." So I have a thumb drive with 10.6 retail on it. But iboot only recognizes optical install discs.

So after I boot from iboot, and insert my thumb drive with osx on it, iboot does not recognize the usb drive.



Do I have any options?

RistoE
Posts: 46
Joined: Sat Feb 20, 2010 9:06 am
Location: Espoo, Finland

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#520 Post by RistoE » Sun May 19, 2013 1:35 pm

If iboot only recognizes optical disk, you can do as I did (on this thread):

The install DVD was scratched or something else and I ended using image file which I was able to write to HFS+ partitioned hard disk with Ubuntu. Chimera as a boot loader can read the dmg (or was it ISO package, I'm not totally sure) and is able to use that as an install media.
600E (P3-850Mhz), 3*T60 (3*T7200), T400 (8600Mhz/8GB/SSD120GB), T420 (4180-CA3 with Samsung 850 mSATA 250GB)

sumpm1
Posts: 6
Joined: Wed May 01, 2013 1:01 am
Location: El Paso, TX

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#521 Post by sumpm1 » Fri May 24, 2013 6:03 pm

RistoE wrote:If iboot only recognizes optical disk, you can do as I did (on this thread):

The install DVD was scratched or something else and I ended using image file which I was able to write to HFS+ partitioned hard disk with Ubuntu. Chimera as a boot loader can read the dmg (or was it ISO package, I'm not totally sure) and is able to use that as an install media.
Hey I found your other thread and posted there as well...

How did you go about crating the partition, and how did you put the dmg/iso onto a partition...

If you got help on a forum, just link me to your threads; PLEASE!

I so want to get OSX going on my thinkpad!

WillAdams
Posts: 38
Joined: Wed Jan 01, 2014 3:48 pm
Location: Mechanicsburg, Pa

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#522 Post by WillAdams » Sun Jan 05, 2014 8:20 pm

Thanks!

I was able to follow the guide and use the current (2011 02 15) MacPNT .zip archive to install Mac OS X 10.6 (currently stopped after 3) First Boot, and about to go on to 4) Update 10.6.X, using the 10.6.7 combo updater) on my ThinkPad X61 Tablet (7762) w/ 2GB RAM onto a new 32GB Crucial SSD using the 1.25 BIOS.

I did get a kernel panic (diagnosed it using the -v boot option) which I was able to address using the technique described here: http://www.insanelymac.com/forum/topic/ ... family250/ --- apparently I'd configured my BIOS in such a way that it activated the bug?

Just finished reading through the entire thread and was quite surprised to find about the wiki towards the end: http://osxonthinkpads.wikidot.com/10-6- ... 50-gma3100

Going to read through that next, before continuing with the install process.

If anyone ever needs any custom typesetting or TeX/LaTeX or CNC work done --- let me know. I owe you all big time for making it possible for me to finally have a ThinkPad running OPENSTEP (failed miserably the last time I tried this, on a ThinkPad 755C and OPENSTEP 4.2) --- once I get my machine updated and configured and fitted out w/ the battery and stylus I've ordered (and eventually I'll upgrade RAM to 4 or 8GB), and if I can re-work the ThinkPad X6 Ultrabase to be part of my desk and fit the Tablet (ordered a Tablet Ultrabase, but was sent the regular one....) I'll have the machine I've always dreamed about.

William

(is there any value to the 88GB HD which has an un-activated install of Microsoft Vista?)
K/MIA - GRiDcase III plus, NEC UltraLite, Toshiba T1200xe, Sharp PC-6220, NCR-3125 (donated to the Smithsonian), Fujitsu Point PT-510, Stylistic ST-2300, LT C-500
Ret. - ThinkPad 755c w/ Dock
AD - ST-4110, ST-4121 (current machine), ThinkPad X61 Tablet (setting up OS X 10.6)

WillAdams
Posts: 38
Joined: Wed Jan 01, 2014 3:48 pm
Location: Mechanicsburg, Pa

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#523 Post by WillAdams » Mon Jan 06, 2014 2:11 pm

The 10.6.7 update went fine.

Unfortunately, trying to install Tablet Magic didn't work out --- wound up w/ a dark screen after booting which even reinstalling wouldn't resolve.

Wiping the hard drive and reinstalling for the 3rd time was the charm though, so the machine is running again --- what else do I need to know about getting the stylus up and running? Was there a post which I missed?
K/MIA - GRiDcase III plus, NEC UltraLite, Toshiba T1200xe, Sharp PC-6220, NCR-3125 (donated to the Smithsonian), Fujitsu Point PT-510, Stylistic ST-2300, LT C-500
Ret. - ThinkPad 755c w/ Dock
AD - ST-4110, ST-4121 (current machine), ThinkPad X61 Tablet (setting up OS X 10.6)

WillAdams
Posts: 38
Joined: Wed Jan 01, 2014 3:48 pm
Location: Mechanicsburg, Pa

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#524 Post by WillAdams » Tue Jan 07, 2014 7:10 pm

This is a bit bizarre.

When I installed, I didn't have a normal battery, so did the install with only an extended battery in place --- I've since acquired a battery and the system kernel panics when I boot:

- with the battery in place
- with no batteries attached

it boots up okay with both batteries, or just the one and it sees two batteries when they're both attached.

Could it be that the battery is a clone w/o electronics?

Is there an easy way to reverse this situation?
K/MIA - GRiDcase III plus, NEC UltraLite, Toshiba T1200xe, Sharp PC-6220, NCR-3125 (donated to the Smithsonian), Fujitsu Point PT-510, Stylistic ST-2300, LT C-500
Ret. - ThinkPad 755c w/ Dock
AD - ST-4110, ST-4121 (current machine), ThinkPad X61 Tablet (setting up OS X 10.6)

WillAdams
Posts: 38
Joined: Wed Jan 01, 2014 3:48 pm
Location: Mechanicsburg, Pa

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA31

#525 Post by WillAdams » Wed Jan 15, 2014 7:10 am

Still have the above problem, but now the screen goes dark when I boot, message is about invalid max firmware brightness and I still haven't gotten the stylus to work.
K/MIA - GRiDcase III plus, NEC UltraLite, Toshiba T1200xe, Sharp PC-6220, NCR-3125 (donated to the Smithsonian), Fujitsu Point PT-510, Stylistic ST-2300, LT C-500
Ret. - ThinkPad 755c w/ Dock
AD - ST-4110, ST-4121 (current machine), ThinkPad X61 Tablet (setting up OS X 10.6)

WillAdams
Posts: 38
Joined: Wed Jan 01, 2014 3:48 pm
Location: Mechanicsburg, Pa

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA31

#526 Post by WillAdams » Thu Jan 16, 2014 11:42 am

I believe that the problem is that there's a dichotomy of WACF004 and WACF008 --- and that it can be set in multiple places in multiple ways and that one place, the DSDT can potentially confuse things.

Another concern --- there's an option in the BIOS to turn on a serial port --- what does that refer to? Is there one on the docking station?

I really wish there was a way to archive an installation when testing --- I had a pretty much working system once and managed to kill it, so am starting over, again, for the fifth time.

Does anyone have a straight-forward, step-by-step set of instructions, w/ commentary for getting the stylus to function?
K/MIA - GRiDcase III plus, NEC UltraLite, Toshiba T1200xe, Sharp PC-6220, NCR-3125 (donated to the Smithsonian), Fujitsu Point PT-510, Stylistic ST-2300, LT C-500
Ret. - ThinkPad 755c w/ Dock
AD - ST-4110, ST-4121 (current machine), ThinkPad X61 Tablet (setting up OS X 10.6)

WillAdams
Posts: 38
Joined: Wed Jan 01, 2014 3:48 pm
Location: Mechanicsburg, Pa

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA31

#527 Post by WillAdams » Thu Jan 16, 2014 5:45 pm

Changing to 008 doesn't seem to 've helped --- I can see the serial port, load the daemon, query the tablet for get info in the pref pane --- it just doesn't respond to the stylus.

What else can I try?
K/MIA - GRiDcase III plus, NEC UltraLite, Toshiba T1200xe, Sharp PC-6220, NCR-3125 (donated to the Smithsonian), Fujitsu Point PT-510, Stylistic ST-2300, LT C-500
Ret. - ThinkPad 755c w/ Dock
AD - ST-4110, ST-4121 (current machine), ThinkPad X61 Tablet (setting up OS X 10.6)

chrufru
Posts: 2
Joined: Mon Jan 20, 2014 12:11 am
Location: Frankfurt, Hessen, Germany

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA31

#528 Post by chrufru » Wed Jan 22, 2014 11:25 am


BobA
Senior Member
Senior Member
Posts: 654
Joined: Tue Jul 11, 2006 5:04 am
Location: Vancouver, WA

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA31

#529 Post by BobA » Thu Feb 13, 2014 4:18 pm

I've had all sorts of trouble getting Snow Leopard installed on my X61s but have finally succeeded with the help of this forum post plus some creative work-arounds (to get past boot0: error and boot1: error). Now, I'm trying to do step 4 .. but don't have networking working (my lights are lighting up on the port) and don't have the trackpoint mouse (I'm using USB mouse for now).

Any ideas on what I should try next to get the networking going? I followed all of the steps but am too new at Hackintoshing to know where to go next.

Thanks .. Bob
X1 Carbon (5th Gen) -- T430s -- W530

djfizz
Posts: 3
Joined: Sun Feb 03, 2013 3:20 am
Location: Toulouse, France

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#530 Post by djfizz » Wed Feb 18, 2015 2:06 pm

good morning everybody

I have a "getting old" x60s with 3Gb RAM & 128Gb SSD
I successfully installed my version of OS X 10.6 and upgraded to 10.6.8 without any big surprise
It works well, I have to say (I am not really a pro mac)

next step : dual boot with arch linux, on the way...

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “OS-X Questions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests