Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

OS-X on ThinkPads

Successful Installation Reports (with this Guide):

X60t
16
23%
X60s
16
23%
T60
25
35%
Other ...
14
20%
 
Total votes: 71

Message
Author
Pennstate
Freshman Member
Posts: 71
Joined: Sat May 14, 2005 3:17 pm

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#301 Post by Pennstate » Sun Jan 02, 2011 5:07 pm

Hi All,

Installed following the directions on the original page on my X60s (3gb ram installed, without windows partition)
I installed it with the intel 3945 wifi card. I have ordered a Atheros card.

2 problems:

1. The sleep/wake still doesn't work. When I close my lid and opened it again, the trackpoint is stuck. The keyboard is also not working
2. WHen I type "su" in terminal and type in my password, I get GetHostUUIDString: unable to determine UUID for host. Error: 35
3. The same error happens when I try to run pfix on my x60s. I ended up running pfix on my mac with the hard drive in an USB enclosure.

Any help would really be appreciated.

Cheers,
Last edited by Pennstate on Sun Jan 02, 2011 5:38 pm, edited 1 time in total.

Pennstate
Freshman Member
Posts: 71
Joined: Sat May 14, 2005 3:17 pm

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#302 Post by Pennstate » Sun Jan 02, 2011 5:29 pm

sebinouse,

I also want to confirm where each step takes place:

Steps:
0: On Mac
1: On Mac with Snow HDD in USB
2: On Mac with Snow HDD in USB
3: On Thinkpad, with USB key, and Snow HDD in the sata drive slot
4. On Thinkpad with Snow HDD in the sata drive slot (run update on the thinkpad, pfix on the thinkpad)
5. On Thinkpad with Snow HDD in the sata drive slot

Sebinouse
Junior Member
Junior Member
Posts: 280
Joined: Mon Mar 09, 2009 6:02 am
Location: Paris, France

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#303 Post by Sebinouse » Mon Jan 03, 2011 3:58 am

For my part I'd rather say :

1. : On a Mac with "HDD Snow" in USB
2. : On Thinkpad, with USB key, and Snow HDD in the sata drive slot or in USB
3. : On a Mac (except the very last item "Reboot on "HDD Snow" ... which is obviously on Thinkpad)
4. and 5. : On Thinkpad with Snow HDD in the sata drive slot

If you have 3 GB of RAM, make sure you have set hibernation mode to deep sleep, aka "1".
(conventionnal sleep only work with 2 GB) ...
http://www.macworld.com/article/53471/2 ... pmode.html

I had once this painful error when trying to run pfix ... don't remember how to solve it ... maybe this : http://forum.netkas.org/index.php/topic,83.0.html
Lenovo X60t (6363-AQ8)
  • Intel CoreDuo 1,67 GHz (L2400)
  • 3 Go / 320 Go / GMA950 / FW 400 / SD Card
  • Bluetooth / Wifi AR5BXB6 / Tablet
WinXP / MacOSX 10.6.8 (DSDT patch and vanilla SLE)

big_kitch
Posts: 2
Joined: Mon Jan 03, 2011 11:21 am
Location: Newbury, United Kingdom

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#304 Post by big_kitch » Mon Jan 03, 2011 2:16 pm

Great guide Sebinouse - I got SL 10.6.5 working nicely on my old work Lenovo X60s (CoreDuo, GMA950, Atheros WiFi card) that I bought for £20 - nice!

Having followed your guide, sound did not work (no input and output devices were listed in System Preferences / Sound). However, following Great Gatsby's post at http://forum.thinkpads.com/viewtopic.php?p=598963, I copied IOAudioFamily.kext and OsvKernDSPLib.kext from S/L/E to E/E and then ran Kext Utility. Now it works fine. Sleep also seems to work. Fn F4 sends it to sleep; Fn F5 toggles Bluetooth on and off; Fn PgUp turns on the light; Fn ScrLk toggles Num Lock; the hardware volume and mute keys also work but do not reflect in SL.

Along the way there were various occasions when it wouldn't boot with the HDD in the laptop but would when it was in an external dock. Each time this happened I booted it in the dock and re-ran Kext Utility and it seemed to sort it out.

The only 'annoyance' is just as the Chameleon screen disappears I get the error "Hibernate image is too old by XXX seconds …" but it almost always goes on to boot okay. Do you have any idea why that might be?

Cheers

Nick

Anastasius
Sophomore Member
Posts: 140
Joined: Fri Feb 29, 2008 2:16 am
Location: Moscow, Russia

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#305 Post by Anastasius » Tue Jan 04, 2011 1:04 am

Sebinouse wrote: I can't wait to try that !!!
Here are some updates that work for my X61T 7767:
I have modified VoodooHDA, now it doesn't produce scary sounds: http://www.mediafire.com/?8d004ouy4s4ywj3
New DSDT: http://www.mediafire.com/?hg03t46v88fc6d9

And finally my modified package for PS/2 keyboard mapping through the prefPane, called SpecialKeys. It can remap almost any tablet button and combination like Fn+X to the Mac OS action.
I made a topic here on how to install and use it
Mac OS X 10.6.7, 10.6.8 and 10.7.2 Lion on X61 7767 tablet.

dkrizic
Posts: 32
Joined: Sun Feb 13, 2005 6:35 am

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#306 Post by dkrizic » Wed Jan 05, 2011 11:33 am

Pennstate wrote: 2. WHen I type "su" in terminal and type in my password, I get GetHostUUIDString: unable to determine UUID for host. Error: 35
This is an very important issue. I solved it by adding this entry to Boot.plist:

Code: Select all

	<key>EthernetBuiltIn</key>
	<string>Yes</string>

dkrizic
Posts: 32
Joined: Sun Feb 13, 2005 6:35 am

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#307 Post by dkrizic » Wed Jan 05, 2011 5:50 pm

Hello,

first many many thanks to everybody in this thread, because I am also running OS X 10.6.5 on the X60s which is a perfect system for me since it is light, powerful and has integrated UMTS (3G). My state is as follows:

* Graphics works
* Sound works (basically)
* 3G works(!)
* Wifi works with an exchanged Wifi card (removed Intel and added Atheros)
* Ethernet works, but on some switches I needed to configure 1GBit instead of automatic, but a minor issue for me
* Speedstep works, although my CPU temperature quickly reaches 80 degress
* Middle-button-scroll works with "Smart Scroll" without any special drivers, costs a few $, but that is absolutely ok for me

Here are a few tweaks I did:

* I copied IOAudioFamily.kext and OSvKernDSPLib.kext from /S/L/E to /E/E. This solved the problem that the sound works directly after boot. Unfortunately I have to press "Loudspeaker up" a few times (without any feedback) in order to actually hear something, but this is a minor issue for me.
* I added EthernetBuildIn=Yes to Boot.plist (see previous post) to get rid (of most) of the UUID errors (35)

Sleep works with hibernatemode 1 like this:

* Turn Wifi-Switch (in front of keyboard) to the left
* Fn-F4
* Screen goes off, moon blinks, sleepfile is written (about 5 seconds) and the notebooks turns physically off
* When I press the power button I see Chameleon and quickly a light gray screenshot of my last screen and a dottet bar filling from left to right, then again black "Wake kernel" and the desktop appears again. This all lasts about 30 seconds. This is ok for me.
* Then I turn on the switch again and I can work

I still have some "Cannot unload kext" messages in my log, but obviously this is no big problem. I will continue testing with hibernatemode 0.

Regards,

Darko
Last edited by dkrizic on Wed Jan 05, 2011 6:03 pm, edited 1 time in total.

dkrizic
Posts: 32
Joined: Sun Feb 13, 2005 6:35 am

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#308 Post by dkrizic » Wed Jan 05, 2011 5:58 pm

Hi,

just tested hibernatemode 0 and it works also if the Wifi-Switch is to the left. What happens:

* Switch to the left
* Fn-F4
* About 5s harddisk activity
* Screen goes black, moon starts blinking, harddisk stops, fan stops (seems to be sleeping)
* Moon continues blinking forever
* Fn and it instantly wakes up
* Wifi continues working (despite the switch!), but bluetooth does not work, which again is ok for me

So for all you guys with insomnia: Check the switch and keep it left (black, green is not visible) and try sleep again.

Regards,

Darko

omanik
Posts: 1
Joined: Mon Nov 15, 2010 6:06 am
Location: Tallinn, Estonia

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#309 Post by omanik » Thu Jan 06, 2011 9:42 am

Updated to 10.6.6 - no problems, everything seems to work :)

Sebinouse
Junior Member
Junior Member
Posts: 280
Joined: Mon Mar 09, 2009 6:02 am
Location: Paris, France

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#310 Post by Sebinouse » Thu Jan 06, 2011 10:39 am

@ dkrizic
Thanks a lot for your investigations on sleep, I will try that later on !

@ omanik
I do confirm 10.6.6 update is OK !
Lenovo X60t (6363-AQ8)
  • Intel CoreDuo 1,67 GHz (L2400)
  • 3 Go / 320 Go / GMA950 / FW 400 / SD Card
  • Bluetooth / Wifi AR5BXB6 / Tablet
WinXP / MacOSX 10.6.8 (DSDT patch and vanilla SLE)

CP-Geek
Posts: 40
Joined: Sat Dec 16, 2006 8:05 pm
Location: Finland
Contact:

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#311 Post by CP-Geek » Thu Jan 06, 2011 11:22 am

I can confirm 10.6.6 also, alltho i had to patch IO8211Family.kext again.

Also, I still have to boot in 32-bit mode in order to get hardware acceleration to screen. VoodooPS2 dpn't work in 64-bit either so I'm without keyboard and trackpoint in 64-bit mode.
X31 Arch Linux
X61 OSX 10.6.6
T61 Windows 7
If it ain't broke, OC it!

Sebinouse
Junior Member
Junior Member
Posts: 280
Joined: Mon Mar 09, 2009 6:02 am
Location: Paris, France

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#312 Post by Sebinouse » Thu Jan 06, 2011 2:07 pm

CP-Geek wrote:I can confirm 10.6.6 also, alltho i had to patch IO8211Family.kext again.

Also, I still have to boot in 32-bit mode in order to get hardware acceleration to screen. VoodooPS2 dpn't work in 64-bit either so I'm without keyboard and trackpoint in 64-bit mode.
You can edit LegacyX60t.kext instead of IO8211Family.kext so you wont have to patch the kext at the next update ...

My X60 is only 32-bit so I can't help about 64 bit issues ...
Lenovo X60t (6363-AQ8)
  • Intel CoreDuo 1,67 GHz (L2400)
  • 3 Go / 320 Go / GMA950 / FW 400 / SD Card
  • Bluetooth / Wifi AR5BXB6 / Tablet
WinXP / MacOSX 10.6.8 (DSDT patch and vanilla SLE)

deevin9
Posts: 15
Joined: Wed Feb 11, 2009 4:03 pm
Location: Montreal, Canada

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#313 Post by deevin9 » Sat Jan 08, 2011 12:00 pm

Hi

First of all, many thanks to sebinouse and all who have helped out with getting this to work.

So my machine is an X61 (7676, Core2Duo, X3100, AR5BXB72) and I have successfully installed 10.6.6, however there seems to be some problems with the /Extra folder.

If I don't touch anything, the system boots into 64-bit mode and according to the logs a bunch of kexts fail to load, resulting in no keyboard or wifi. If I type arch=i386 at the bootloader, then i get keyboard and wifi. It seems as if the boot.plist in /Extra is not getting picked up by the bootloader.

I didn't test everything but so far what works (in 32bit mode)
- C and P steps
- QE/CI
- Wifi
- Keyboard / Mouse
- Sleep

What doesn't work
- sound
- ethernet (didn't try it, but the card isn't being picked up)
- bluetooth (same)
- wifi light

I tried manually loading the voodooHDA kext but it gave me a kernel panic.
Also, shutdown is super fast, but restart doesnt work, it just hangs either at a blue screen with a wheel or the screen goes black but the power stays on.

I've run pfix a bunch of times, didn't fix anything, let me know if you have any other suggestions.

Thanks

Sebinouse
Junior Member
Junior Member
Posts: 280
Joined: Mon Mar 09, 2009 6:02 am
Location: Paris, France

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#314 Post by Sebinouse » Sat Jan 08, 2011 12:15 pm

deevin9 wrote:What doesn't work
- sound
- ethernet (didn't try it, but the card isn't being picked up)
- bluetooth (same)
- wifi light
Sound : try this version of VoodooHDA made by Anastasius
Ethernet : try this version of Intel82566MM.kext.zip from Insanelymac
Bluetooth : Should be OK. Activate bluetooth during chameleon boot (switch at the front and Fn+F5 ... till the BT light is ON ... then resume normal boot). LegacyX61T.kext should do the rest.
Wifi Light : don't work ...

You can also use this DSDT (made by anastasisus)

Do you know which kexts are not 64 bits ?

For me the there is only VoodooPS2Keyboard.kext ... @Anastasius could you compile it once again with i386 and x86_64 ?
Last edited by Sebinouse on Sat Jan 08, 2011 7:39 pm, edited 1 time in total.
Lenovo X60t (6363-AQ8)
  • Intel CoreDuo 1,67 GHz (L2400)
  • 3 Go / 320 Go / GMA950 / FW 400 / SD Card
  • Bluetooth / Wifi AR5BXB6 / Tablet
WinXP / MacOSX 10.6.8 (DSDT patch and vanilla SLE)

deevin9
Posts: 15
Joined: Wed Feb 11, 2009 4:03 pm
Location: Montreal, Canada

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#315 Post by deevin9 » Sat Jan 08, 2011 5:12 pm

thanks a bunch.

do you have any ideas on why chameleon isn't picking up the boot.plist? I see it has a kernel flag for 32 bit mode, but i still need to type it in...

EDIT: I just read somewhere that it may be due to me using the windows bootloader first. Possible?

big_kitch
Posts: 2
Joined: Mon Jan 03, 2011 11:21 am
Location: Newbury, United Kingdom

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#316 Post by big_kitch » Sun Jan 09, 2011 4:58 pm

Successfully updated to 10.6.6. After update had to reboot with HDD in cradle and then run Kext Utility - fine after that.
Nick

jzhang18
Sophomore Member
Posts: 187
Joined: Mon Jan 10, 2011 10:37 am
Location: New York, NY

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#317 Post by jzhang18 » Mon Jan 10, 2011 3:12 pm

First of all, thanks to this thread and the people (Sebinouse, Anastasius and so on) for their excellent tutorial.
my laptop is Lenovo X61t (7764CTO)
1024x768 non-multitouch screen
Formerly I have leopard 10.5.8 running on it.
tablet works fine for me.
(I update Apple16X50Serial.kext to use "WACF004", using TabletEnabler.kext v1.1 and TabletMagic)
setup seems very straightforward.

I installed snow leopard on it now. with Sebinouse's package -- BootCD_MacPNT
Most of hardware works fine except Tablet
I also tried Anastasius's DSDT , Tablet still not work for me.

Could someone point out what is wrong in my configuration
Extra folder --
DSDT.aml
smbos.plist

E/E --
LegacyX61T.kext (checked, it uses "WACF004")
TabletEnabler.kext v1.1

S/L/E --
Apple16X50Serial.kext (set to "WACF004")

TabletMagic 2.0b17d2 installed
I still got "Tablet not found" error.

Any instruction, suggestion will be really appreicated,

-Jack
Last edited by jzhang18 on Mon Jan 10, 2011 6:15 pm, edited 1 time in total.
X61 T8300 4GB Lion 10.7.3
T61 T9300 4GB Mavericks 10.9.3
T61 T8300 4GB Mavericks 10.9.3
T61 T7500 4GB Mountain Lion 10.8.5
T61p T7700 4GB Mavericks 10.9.1
T61p T7500 8GB Mavericks 10.9.3
X201 i5-540M 8GB Mavericks 10.9.3
T410 i5-560M 8GB Mavericks 10.9.3
T420 i5-2520M 8GB Mavericks 10.9.3

olof
Posts: 2
Joined: Mon Jan 10, 2011 7:45 am
Location: stockholm, sweden

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#318 Post by olof » Mon Jan 10, 2011 3:41 pm

I successfully installed Snow Leopard 10.6.6 through Sebinouse's tutorial. Big thanks for that!! :)

I am using an external monitor. Is it possible to dissable the extended mode and just use the external monitor? (That is not mirror-mode, but instead the desktop only covering the external monitor)

If I boot up with my monitor connected, the boot up process is showed in the external display only, but then when the desktop should show, it only displays an lightblue screen, with a cursor that I can move, but nothing else.

Any thougts on this?

Great Gatsby
Freshman Member
Posts: 78
Joined: Tue Oct 12, 2010 8:02 am
Location: Berlin, Germany

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#319 Post by Great Gatsby » Mon Jan 10, 2011 6:10 pm

olof wrote:I successfully installed Snow Leopard 10.6.6 through Sebinouse's tutorial. Big thanks for that!! :)

I am using an external monitor. [...]
I currently can't reproduce your scenario due to the lack of an external display with VGA-in, but did you already try this or this?

Oh, and by the way: Would you mind telling us what kind of ThinkPad you have? It would be nice keeping track of machines that work with this guide. :-)

Sebinouse
Junior Member
Junior Member
Posts: 280
Joined: Mon Mar 09, 2009 6:02 am
Location: Paris, France

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#320 Post by Sebinouse » Tue Jan 11, 2011 4:34 am

jzhang18 wrote:E/E --
LegacyX61T.kext (checked, it uses "WACF004")
TabletEnabler.kext v1.1

S/L/E --
Apple16X50Serial.kext (set to "WACF004")

TabletMagic 2.0b17d2 installed
I still got "Tablet not found" error.

Any instruction, suggestion will be really appreicated,

-Jack
Try "WACF008" there are two sort of tablet in our thinkpads.
You just have to modify the file in E/E ... you don't have to touch S/L/E/ at all.
Lenovo X60t (6363-AQ8)
  • Intel CoreDuo 1,67 GHz (L2400)
  • 3 Go / 320 Go / GMA950 / FW 400 / SD Card
  • Bluetooth / Wifi AR5BXB6 / Tablet
WinXP / MacOSX 10.6.8 (DSDT patch and vanilla SLE)

olof
Posts: 2
Joined: Mon Jan 10, 2011 7:45 am
Location: stockholm, sweden

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#321 Post by olof » Tue Jan 11, 2011 11:07 am

Great Gatsby wrote:
I currently can't reproduce your scenario due to the lack of an external display with VGA-in, but did you already try this or this?

Oh, and by the way: Would you mind telling us what kind of ThinkPad you have? It would be nice keeping track of machines that work with this guide. :-)
I've tried it now, and it kind of works. It jumps back to sleep after a few seconds, but I can prevent that with directly running InsomniaX (prevents sleep mode). But this mode still seem to use extended mode (the internal view is still avtive, but not shown). Dont know if this is the appropiate mac os x behaviour.

My biggest concern right now, is that I cannot boot with the external monitor connected. It boots but stops just before the desktop is shown, sometimes it fills half the screen with the osx desktop background, otherwise it just shows a light blue screen in the external monitor.

I've tried to edit the /Extra/DSDT.aml and changed places of the values in the _DOD method, as described by LatinMcGyver75 here .

Code: Select all

Method (_DOD, 0, NotSerialized)
{
Return (Package (0x02)
{
0x00010400, /* LCD AKA PNLF FIRST */
0x00010100 /* VGA CRT SECOND */
})
}
But it doesent have any effect for me. Any thoughts? Am I on the right track? Are people able to boot up with the external monitor connected on their x60/x61?

PS. I have a thinkpad X60, core duo 1.66 GHz. :)

jzhang18
Sophomore Member
Posts: 187
Joined: Mon Jan 10, 2011 10:37 am
Location: New York, NY

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#322 Post by jzhang18 » Tue Jan 11, 2011 3:07 pm

Try "WACF008" there are two sort of tablet in our thinkpads.
You just have to modify the file in E/E ... you don't have to touch S/L/E/ at all.
Sebinouse -- Could you post your Apple16X50Serial.kext file?
That's the only different file I used from your package.

It seems no sense, But I really cannot figure it out. :oops:
thanks a lot,
X61 T8300 4GB Lion 10.7.3
T61 T9300 4GB Mavericks 10.9.3
T61 T8300 4GB Mavericks 10.9.3
T61 T7500 4GB Mountain Lion 10.8.5
T61p T7700 4GB Mavericks 10.9.1
T61p T7500 8GB Mavericks 10.9.3
X201 i5-540M 8GB Mavericks 10.9.3
T410 i5-560M 8GB Mavericks 10.9.3
T420 i5-2520M 8GB Mavericks 10.9.3

Sebinouse
Junior Member
Junior Member
Posts: 280
Joined: Mon Mar 09, 2009 6:02 am
Location: Paris, France

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#323 Post by Sebinouse » Tue Jan 11, 2011 5:10 pm

it is the genuine/stock/unmodified file ...
Lenovo X60t (6363-AQ8)
  • Intel CoreDuo 1,67 GHz (L2400)
  • 3 Go / 320 Go / GMA950 / FW 400 / SD Card
  • Bluetooth / Wifi AR5BXB6 / Tablet
WinXP / MacOSX 10.6.8 (DSDT patch and vanilla SLE)

jzhang18
Sophomore Member
Posts: 187
Joined: Mon Jan 10, 2011 10:37 am
Location: New York, NY

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#324 Post by jzhang18 » Wed Jan 12, 2011 10:34 am

Sebinouse wrote:it is the genuine/stock/unmodified file ...
I see the problem, I still follow this guide which is good to run leopard on my x61 tablet.
http://www.insanelymac.com/forum/index. ... opic=87574
"you have to edit Apple16X50Serial.kext/Contents/PlugIns/Apple16X50ACPI.kext/Contents/Info.plist, and replace the PNP0501 with WACF004".

for snow leopard --
Your DSDT + LegacyX61T.kext has replaced the functionality from Apple16X50Serial.kext
so TabletEnabler.kext v1.1 + TabletMagic can talk to hardware correctly.

thank you very much to point out this, otherwise I am still in the darkness of searching and testing.
X61 T8300 4GB Lion 10.7.3
T61 T9300 4GB Mavericks 10.9.3
T61 T8300 4GB Mavericks 10.9.3
T61 T7500 4GB Mountain Lion 10.8.5
T61p T7700 4GB Mavericks 10.9.1
T61p T7500 8GB Mavericks 10.9.3
X201 i5-540M 8GB Mavericks 10.9.3
T410 i5-560M 8GB Mavericks 10.9.3
T420 i5-2520M 8GB Mavericks 10.9.3

Anastasius
Sophomore Member
Posts: 140
Joined: Fri Feb 29, 2008 2:16 am
Location: Moscow, Russia

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#325 Post by Anastasius » Wed Jan 19, 2011 7:53 pm

Sebinouse
Here's my new DSDT (http://www.mediafire.com/?g093x8nbxcqnwqv) and AppleHDA.kext (http://www.mediafire.com/?b7gzr2c2yr4k66b)

I added the HDEF device to my previous DSDT, and the new patched AppleHDA works better than VoodooHDA (which was giving me KPs and sound delays sometimes). It seems to me, the AppleHDA works faster than VoodooHDA - I had some delays editing source code in XCode, and now they vanished away.

Credits for AppleHDA go to vampyrex13 from osx86 forum for the files and to grandflash who pointed the link to that post.

P.S. It seems to me we need some kind of Wiki for all these hacks we made.
Mac OS X 10.6.7, 10.6.8 and 10.7.2 Lion on X61 7767 tablet.

grandflash
Posts: 18
Joined: Thu Jan 29, 2009 11:00 am
Location: Darmstadt, Germany

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#326 Post by grandflash » Fri Jan 21, 2011 1:37 am

And this my DSDT. Two versions:

dsdt cst usb fix FAN SSDT.dsl - with SSDT tables for Core2Duo with 1.6 GHz.

dsdt cst usb fix FAN cst3.dsl - only CST fix without SSDT tables - i use it in combination of COOLBOOK.se - cause I can set a certain cpu-speed with it then

http://www.sendspace.com/file/7curnl

My Extra folder:

http://www.sendspace.com/file/o2wtb1

Additional Kext files in System/Library/Extensions: (without AppleHDA.kext + AppleSerial for Tablet)

http://www.sendspace.com/file/wrikkp
_________________
Lenovo X61t
Intel CoreDuo 1,6 GHz (L7500)
4 GB / 80GBSSD / GMA965 / FW 400 / SD Card
Bluetooth / Wifi AR5BXB6 / Tablet
MacOSX 10.7.3 (DSDT patch)

Sebinouse
Junior Member
Junior Member
Posts: 280
Joined: Mon Mar 09, 2009 6:02 am
Location: Paris, France

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#327 Post by Sebinouse » Fri Jan 21, 2011 5:20 am

Thanks for your files ... I will be out for two weeks. But as soon as I am back I will include then in the package !
Lenovo X60t (6363-AQ8)
  • Intel CoreDuo 1,67 GHz (L2400)
  • 3 Go / 320 Go / GMA950 / FW 400 / SD Card
  • Bluetooth / Wifi AR5BXB6 / Tablet
WinXP / MacOSX 10.6.8 (DSDT patch and vanilla SLE)

thinkpad4me
Posts: 14
Joined: Mon Feb 22, 2010 12:46 pm
Location: Paterson, New Jersey

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#328 Post by thinkpad4me » Fri Jan 21, 2011 11:34 am

Anastasius wrote:Sebinouse
Here's my new DSDT (http://www.mediafire.com/?g093x8nbxcqnwqv) and AppleHDA.kext (http://www.mediafire.com/?b7gzr2c2yr4k66b)

I added the HDEF device to my previous DSDT, and the new patched AppleHDA works better than VoodooHDA (which was giving me KPs and sound delays sometimes). It seems to me, the AppleHDA works faster than VoodooHDA - I had some delays editing source code in XCode, and now they vanished away.

Credits for AppleHDA go to vampyrex13 from osx86 forum for the files and to grandflash who pointed the link to that post.

P.S. It seems to me we need some kind of Wiki for all these hacks we made.
Anastasius,

I got my x61s finally working great, with sound too! I did a new install and used your previous dsdt.aml file and voodhooHDA.kext. I occasionaly loose sound after installing some applications but after running pfix and rebooting sounds seems to be fine. Where would this AppleHDA go into? Extra\Extensions? or somewhere else? And are you supposed to delete the existing VoodhooHDA?
X61s Type:7666-AG6, 2GB RAM, 100GB HD, Apple AR5BXB72 Mini PCI-e 802.11N Wireless Wifi Card in WAN slot with Modded Bios 2.21.

Anastasius
Sophomore Member
Posts: 140
Joined: Fri Feb 29, 2008 2:16 am
Location: Moscow, Russia

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#329 Post by Anastasius » Fri Jan 21, 2011 11:49 am

thinkpad4me wrote: Anastasius,

I got my x61s finally working great, with sound too! I did a new install and used your previous dsdt.aml file and voodhooHDA.kext. I occasionaly loose sound after installing some applications but after running pfix and rebooting sounds seems to be fine. Where would this AppleHDA go into? Extra\Extensions? or somewhere else? And are you supposed to delete the existing VoodhooHDA?
Great to hear it! Yep, you have to delete the VoodooHDA and copy AppleHDA into /S/L/E
I didn't try the Extra\Extensions - you can try it yourself and tell if it works :)
Mac OS X 10.6.7, 10.6.8 and 10.7.2 Lion on X61 7767 tablet.

grandflash
Posts: 18
Joined: Thu Jan 29, 2009 11:00 am
Location: Darmstadt, Germany

Re: 10.6.X on X60/T60/X61 (CoreDuo, Core2Duo / GMA950, GMA3100)

#330 Post by grandflash » Fri Jan 21, 2011 4:23 pm

Hi Anastasius,
thanks for the tablet driver. Working great. Can you tell me, if your screen can rotated by 90 ° ? If i do it, my screen shows artifacts.
_________________
Lenovo X61t
Intel CoreDuo 1,6 GHz (L7500)
4 GB / 80GBSSD / GMA965 / FW 400 / SD Card
Bluetooth / Wifi AR5BXB6 / Tablet
MacOSX 10.7.3 (DSDT patch)

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “OS-X Questions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests