Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

8gb ram not working in X220 ?

X200, X201, X220 (including equivalent tablet models) and X300, X301 series specific matters only.
Post Reply
Message
Author
rzl
Posts: 31
Joined: Sun Mar 07, 2010 6:49 pm
Location: Turin City, Italy

8gb ram not working in X220 ?

#1 Post by rzl » Fri Jul 19, 2013 7:20 am

Hi, i got this ram from ebay:

Image

i mounted in an empty slot and the system hangs on boot. three beeps, pause, three beeps, a single beep.

hardware maintenance manual says faulty ram.

the seller says my laptop won't recognize it because it's cl11 and my system only works with cl9, but i think it's BS.

Could anyone confirm it's faulty ram?

Cigarguy
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1708
Joined: Thu Aug 09, 2012 3:08 pm
Location: Calgary, Alberta, Canada

Re: 8gb ram not working in X220 ?

#2 Post by Cigarguy » Fri Jul 19, 2013 7:32 am

No one can "confirm" it's faulty RAM without having the exact RAM chipsets on hand. Being that it's a no name Ebay RAM, it would not surprise me that it doesn't work. That's why I always buy name brand RAM.

Stevo
Posts: 45
Joined: Mon Jul 04, 2011 9:51 am
Location: Winchester and Petersfield, Hampshire, UK
Contact:

Re: 8gb ram not working in X220 ?

#3 Post by Stevo » Tue Aug 27, 2013 10:56 am

If you're adding RAM, you need to match it to the RAM currently installed for best performance, especially for dual channel.

Or if it's easier, buy a couple of sticks of new matched RAM to replace what you have in there, making sure the new RAM is compatible with the machine of course.

And agree - use name brand RAM.

Hope this helps.

S
Stephen

jdrou
Senior Member
Senior Member
Posts: 667
Joined: Tue Feb 10, 2009 6:15 pm
Location: Madison Heights, MI

Re: 8gb ram not working in X220 ?

#4 Post by jdrou » Tue Aug 27, 2013 3:28 pm

Seems pretty clear it isn't the timing; Crucial sells "guaranteed compatible" CL11 memory for the X220. Not 8GB modules though unfortunately.

Did you test it with no other modules installed? Tried it in both slots?

I wouldn't consider Silicon Power to be "no-name"; it's a Taiwan company that's been making flash memory for 10 years.
Current Thinkpads:
X31, X40, X61T, X61, X201, X220 (i7 IPS), W520 (FHD), T440p (FHD),
T480 (QHD)
Dells: Latitude C840, Precision M70, Precision M4400, M6400 (WUXGA), M6600, M6700, 7730, XPS 13
Daily driver: MS Surface Pro 7 (i7)

rzl
Posts: 31
Joined: Sun Mar 07, 2010 6:49 pm
Location: Turin City, Italy

Re: 8gb ram not working in X220 ?

#5 Post by rzl » Wed Aug 28, 2013 8:53 am

Yes, i tried all the configuration possible: single stick, both sticks, swapping 'em, everything.

Sent ram back to seller and got money back, although i had to open an ebay trouble and ask for support to paypal people.

People, don't buy things from Naples, Italy.

Puppy
Senior ThinkPadder
Senior ThinkPadder
Posts: 2797
Joined: Sat Oct 30, 2004 4:52 am
Location: Prague, Czech Republic

Re: 8gb ram not working in X220 ?

#6 Post by Puppy » Wed Aug 28, 2013 5:38 pm

The installed 4 GB module is made by Hynix. I bought the same second one and it works.
ThinkPad (1992 - 2012): R51, X31, X220, Tablet 8
Huawei MateBook 13

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad X200/201/220 and X300/301 Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests