Check RAM voltage?

X200, X201, X220 (including equivalent tablet models) and X300, X301 series specific matters only.
Post Reply
Message
Author
emacsomancer
Posts: 7
Joined: Sat Oct 31, 2015 12:41 pm
Location: SLC, Utah

Check RAM voltage?

#1 Post by emacsomancer » Sat Oct 31, 2015 12:48 pm

Is there any way to check the RAM voltage on a x220? (I'm running Linux on it, if that makes any difference.)

I couldn't find anything in the bios, and I tried various Linux tools which spit out RAM info, but nothing tells me what voltage the RAM chips are running at.

(I'm curious because I put 1.35 low voltage memory in, and I wondered if it's actually running at 1.35 or really at 1.5.)

[edit: I put "battery" rather than "RAM" in the original post title.]
----
* X230 - i7-3520M - 16Gb RAM - 512Gb Samsung 850 Pro SSD - Lenovo IPS screen / Boot firmware: Coreboot
* X200 - Core2-P8600 - 8Gb RAM - 256Gb Samsung 850 Evo SSD - Hydis AFFS screen / Boot firmware: Libreboot
† OS: Bedrock Linux (w/ Void musl main stratum) / DE: none / WM: awesome / FS: zfs

hengster
Posts: 22
Joined: Mon Dec 21, 2015 7:17 pm
Location: Singapore

Re: Check RAM voltage?

#2 Post by hengster » Thu Dec 24, 2015 5:30 am

download cpu-z, run the program and you would be able to see the operational voltage under memory section.
My Thinking Pads
Think: Lenovo ThinkPad X1C5G, 1920x1080 IPS, i7-7500U, 16GB
Drink: Lenovo ThinkPad X250, 1920x1080 IPS, i7-5600U, 16GB
Blink: Lenovo ThinkPad X230, 1366x768 IPS, i7-3520M, 16GB
Gone: T60-X61-X200s-X201s-X220-T420-T420s-T430s-X240-X1C3G-X260-T460s

emacsomancer
Posts: 7
Joined: Sat Oct 31, 2015 12:41 pm
Location: SLC, Utah

Re: Check RAM voltage?

#3 Post by emacsomancer » Thu Oct 05, 2017 6:59 pm

hengster wrote:
Thu Dec 24, 2015 5:30 am
download cpu-z, run the program and you would be able to see the operational voltage under memory section.
I can't find cpu-z in either Void's or Arch's repos.
----
* X230 - i7-3520M - 16Gb RAM - 512Gb Samsung 850 Pro SSD - Lenovo IPS screen / Boot firmware: Coreboot
* X200 - Core2-P8600 - 8Gb RAM - 256Gb Samsung 850 Evo SSD - Hydis AFFS screen / Boot firmware: Libreboot
† OS: Bedrock Linux (w/ Void musl main stratum) / DE: none / WM: awesome / FS: zfs

sheinz
Posts: 11
Joined: Sun Jul 02, 2017 1:46 am
Location: Odessa, Ukraine

Re: Check RAM voltage?

#4 Post by sheinz » Thu Oct 12, 2017 2:26 am

Hi,

You can try dmidecode.
It shows voltages on my machine:

Code: Select all

        Minimum Voltage: 1.5 V
        Maximum Voltage: 1.5 V
        Configured Voltage: 1.5 V
But I'm pretty sure x220 and x230 support only 1.5v RAM.

rjwilmsi
Freshman Member
Posts: 101
Joined: Tue May 07, 2013 1:10 pm
Location: London, UK

Re: Check RAM voltage?

#5 Post by rjwilmsi » Fri Oct 13, 2017 6:31 am

Certainly X220 and X230 are happy with either DDR3 or DDR3L RAM, as I have used all sorts of variations and combinations on both.

If you look at the Intel info on the CPUs:

https://ark.intel.com/products/52231/In ... o-3_40-GHz

https://ark.intel.com/products/71257/In ... o-3_40-GHz

The X220 ones (Sandy Bridge) don't list DDR3L support, so dual-voltage DDR3L RAM should be falling back to DDR3 1.5V.

Wheras the X230 (Ivy Bridge) lists DDR3 and DDR3L support, so should be at DDR3L 1.35V

dmidecode on my X220 doesn't include info on RAM voltage. Same on X230. dmidecode v2.12 (may be a bit out of date)

emacsomancer
Posts: 7
Joined: Sat Oct 31, 2015 12:41 pm
Location: SLC, Utah

Re: Check RAM voltage?

#6 Post by emacsomancer » Tue Oct 24, 2017 10:58 am

sheinz wrote:
Thu Oct 12, 2017 2:26 am
Hi,

You can try dmidecode.
It shows voltages on my machine:

Code: Select all

        Minimum Voltage: 1.5 V
        Maximum Voltage: 1.5 V
        Configured Voltage: 1.5 V
But I'm pretty sure x220 and x230 support only 1.5v RAM.
I'm on an X230 now, but I've coreboot'ed it, and I just get "Unknown" in dmidecode for voltages.
----
* X230 - i7-3520M - 16Gb RAM - 512Gb Samsung 850 Pro SSD - Lenovo IPS screen / Boot firmware: Coreboot
* X200 - Core2-P8600 - 8Gb RAM - 256Gb Samsung 850 Evo SSD - Hydis AFFS screen / Boot firmware: Libreboot
† OS: Bedrock Linux (w/ Void musl main stratum) / DE: none / WM: awesome / FS: zfs

sheinz
Posts: 11
Joined: Sun Jul 02, 2017 1:46 am
Location: Odessa, Ukraine

Re: Check RAM voltage?

#7 Post by sheinz » Wed Oct 25, 2017 3:52 am

I've just checked dmidecode output on my x230 and it also doesn't show voltages.
And my x230 has a stock bios.
So, it seems like x230 doesn't provide RAM voltage information.

sheinz
Posts: 11
Joined: Sun Jul 02, 2017 1:46 am
Location: Odessa, Ukraine

Re: Check RAM voltage?

#8 Post by sheinz » Wed Oct 25, 2017 4:01 am

And I also have DDR3L modules installed in my x230 and they are working just fine.

What I meant by saying "x230 supports only 1.5v RAM" is that it will run RAM with 1.5v. And as DDR3L backward compatible with DDR3 (it can work with 1.35v as well as with 1.5v) it will work just fine in DDR3 slot but with voltage 1.5v.

So, DDR3L memory will not benefit from it's lower voltage (lower power consumption) in x230. But it will work OK.

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad X200/201/220 and X300/301 Series”

Who is online

Users browsing this forum: Snort and 9 guests