X220 FHD Upgrade?

X200, X201, X220 (including equivalent tablet models) and X300, X301 series specific matters only.
Message
Author
boutch55555
Freshman Member
Posts: 108
Joined: Fri Nov 27, 2015 7:18 pm
Location: Quebec, Canada

Re: X220 FHD Upgrade?

#391 Post by boutch55555 » Wed Jan 11, 2017 8:38 am

nitrocaster wrote:You seem to get it now. They remove the frame from the LCD.
Oooh, now it makes sense. Guess I'll have fun doing it tonight.

x3o2
Posts: 42
Joined: Sun Mar 13, 2016 5:42 am
Location: Germany

Re: X220 FHD Upgrade?

#392 Post by x3o2 » Wed Jan 11, 2017 9:04 am

boutch55555 wrote:Guess I'll have fun doing it tonight.
Did you ever disassemble a panel? Without the frame it becomes fragile and the risk of damaging the matrix or the foils is very likely.

If this is your first time I'd recommend you to practice with an old crappy panel.

Otherwise the LQ133 easily transforms into this

https://i.imgur.com/onZ8Lus.jpg

nitrocaster
Junior Member
Junior Member
Posts: 488
Joined: Fri Mar 04, 2016 8:38 am
Location: Moscow, Russia

Re: X220 FHD Upgrade?

#393 Post by nitrocaster » Wed Jan 11, 2017 9:12 am

x3o2 wrote:Without the frame it becomes fragile and the risk of damaging the matrix or the foils is very likely.
Without the frame it literally falls apart, collecting dust and other crap lying around.
For those who interested in buying X220/X230 FHD kit: Read this before sending me a PM!
X230: i7-3520M | 16GB RAM | 512GB M.2 Micron M600 | LG LP125WF2-SPB4 FHD IPS | 9c Li-Ion | Win8.1 Pro 64

RealBlackStuff
Admin
Admin
Posts: 18204
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Mt. Cobb, PA USA
Contact:

Re: X220 FHD Upgrade?

#394 Post by RealBlackStuff » Thu Jan 12, 2017 7:34 am

nitrocaster wrote:Russian Post attempts second try:
Image
Status still unchanged...

nitrocaster
Junior Member
Junior Member
Posts: 488
Joined: Fri Mar 04, 2016 8:38 am
Location: Moscow, Russia

Re: X220 FHD Upgrade?

#395 Post by nitrocaster » Thu Jan 12, 2017 7:45 am

Spanish orders are also delayed. There's nothing we can do but wait.
For those who interested in buying X220/X230 FHD kit: Read this before sending me a PM!
X230: i7-3520M | 16GB RAM | 512GB M.2 Micron M600 | LG LP125WF2-SPB4 FHD IPS | 9c Li-Ion | Win8.1 Pro 64

boutch55555
Freshman Member
Posts: 108
Joined: Fri Nov 27, 2015 7:18 pm
Location: Quebec, Canada

Re: X220 FHD Upgrade?

#396 Post by boutch55555 » Thu Jan 12, 2017 7:53 am

Should not be a problem disassembling the panel, did a couple a few years ago, nothing quite like that though.

I removed the tape to do some planning yesterday. But there seems to be a power rail on the right. http://imgur.com/nIV1NHE

Any idea how they made that side ? I didn't remove the cover yet, so I don't know if I can just bend it.

nitrocaster
Junior Member
Junior Member
Posts: 488
Joined: Fri Mar 04, 2016 8:38 am
Location: Moscow, Russia

Re: X220 FHD Upgrade?

#397 Post by nitrocaster » Thu Jan 12, 2017 7:57 am

Where do you see a power rail?
For those who interested in buying X220/X230 FHD kit: Read this before sending me a PM!
X230: i7-3520M | 16GB RAM | 512GB M.2 Micron M600 | LG LP125WF2-SPB4 FHD IPS | 9c Li-Ion | Win8.1 Pro 64

boutch55555
Freshman Member
Posts: 108
Joined: Fri Nov 27, 2015 7:18 pm
Location: Quebec, Canada

Re: X220 FHD Upgrade?

#398 Post by boutch55555 » Thu Jan 12, 2017 8:01 am

nitrocaster wrote:Where do you see a power rail?
The copper lane, it seems to connect at 2 places on the right side.

nitrocaster
Junior Member
Junior Member
Posts: 488
Joined: Fri Mar 04, 2016 8:38 am
Location: Moscow, Russia

Re: X220 FHD Upgrade?

#399 Post by nitrocaster » Thu Jan 12, 2017 10:03 am

I guess that is an array of thin traces. Could you take another picture?
For those who interested in buying X220/X230 FHD kit: Read this before sending me a PM!
X230: i7-3520M | 16GB RAM | 512GB M.2 Micron M600 | LG LP125WF2-SPB4 FHD IPS | 9c Li-Ion | Win8.1 Pro 64

boutch55555
Freshman Member
Posts: 108
Joined: Fri Nov 27, 2015 7:18 pm
Location: Quebec, Canada

Re: X220 FHD Upgrade?

#400 Post by boutch55555 » Thu Jan 12, 2017 10:26 am

nitrocaster wrote:I guess that is an array of thin traces. Could you take another picture?
That's what I feared. I'll try to find my macro lens after work tonight.

dogeitrade
Posts: 27
Joined: Tue Oct 18, 2016 3:15 pm
Location: United States

Re: X220 FHD Upgrade?

#401 Post by dogeitrade » Thu Jan 12, 2017 2:35 pm

RealBlackStuff wrote:
nitrocaster wrote:Russian Post attempts second try:
Image
Status still unchanged...
mine too ;__;

boutch55555
Freshman Member
Posts: 108
Joined: Fri Nov 27, 2015 7:18 pm
Location: Quebec, Canada

Re: X220 FHD Upgrade?

#402 Post by boutch55555 » Sat Jan 14, 2017 11:55 am

Further down the rabbit hole.

They are indeed very thin traces :

http://imgur.com/3aQUHzi
http://imgur.com/v8W9hDZ

So that leaves almost 2mm to trim on the right :

http://imgur.com/86P3rQZ

With ~1mm possible on the left, it will probably fit. But it doesn't quite match the pictures from the other one. The x330 looks like it has a 01 or 02 with the board at the bottom instead of a 03 with board on the back. I'll also try to source a 08 to toy with since it's rated 301.96mm instead of 305.2.

dogeitrade
Posts: 27
Joined: Tue Oct 18, 2016 3:15 pm
Location: United States

Re: X220 FHD Upgrade?

#403 Post by dogeitrade » Sun Jan 15, 2017 7:31 pm

"Arrived at the customs of USA"

http://i.imgur.com/2njoDfs.png

x3o2
Posts: 42
Joined: Sun Mar 13, 2016 5:42 am
Location: Germany

Re: X220 FHD Upgrade?

#404 Post by x3o2 » Mon Jan 16, 2017 8:46 am

boutch55555 wrote:With ~1mm possible on the left, it will probably fit. But it doesn't quite match the pictures from the other one. The x330 looks like it has a 01 or 02 with the board at the bottom instead of a 03 with board on the back. I'll also try to source a 08 to toy with since it's rated 301.96mm instead of 305.2.
In the german TP Forum a curious owner of the X330 wanted to have a look on how the chinese fitted the 13'' panel into the lid, lifted the dispay bezel, took some pics.

https://thinkpad-forum.de/threads/20062 ... ost2054632

After that he started the X330 and the display was wrecked as shown here earlier. The force necessary for lifting the bezel ruined the panel!

So he ordered another Sharp LQ133M1, this time the '02' version. To make it fit he worked the lid with a dremel, he didn't mention any adjustments to the display itself.

Now the display fits and is even brighter than the one the X330 came with (which should have been the '03').

RealBlackStuff
Admin
Admin
Posts: 18204
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Mt. Cobb, PA USA
Contact:

Re: X220 FHD Upgrade?

#405 Post by RealBlackStuff » Mon Jan 16, 2017 10:07 am

dogeitrade wrote:"Arrived at the customs of USA"
Would you mind showing us a picture with the 'real' text?

As of today, mine now shows:
www.pochta.ru wrote:If the information has not been updated for a long time, please, check how you may, apply for search.

Russian Post
Awaiting for departure from Russia
05 January 2017, 07:49 102972, Mr Lts Vnukovo MMPO Tsekh-2
and it's still sitting there, gathering dust...

boutch55555
Freshman Member
Posts: 108
Joined: Fri Nov 27, 2015 7:18 pm
Location: Quebec, Canada

Re: X220 FHD Upgrade?

#406 Post by boutch55555 » Mon Jan 16, 2017 4:48 pm

RealBlackStuff wrote: As of today, mine now shows:
www.pochta.ru wrote:If the information has not been updated for a long time, please, check how you may, apply for search.

Russian Post
Awaiting for departure from Russia
05 January 2017, 07:49 102972, Mr Lts Vnukovo MMPO Tsekh-2
and it's still sitting there, gathering dust...
Mine still shows the same (since dec 30), but just got home to a paper from Canada Post. The tracking # on their site says tracking is unavailable for the shipping method, but the delivery notice # gives back the correct tracking #. So I should have it in 1-2h,once they sort it. Status on Russia Post isn't accurate in my case. There is hope.

Edit : That was quick ! http://imgur.com/wJ70ApY

boutch55555
Freshman Member
Posts: 108
Joined: Fri Nov 27, 2015 7:18 pm
Location: Quebec, Canada

Re: X220 FHD Upgrade?

#407 Post by boutch55555 » Mon Jan 16, 2017 5:53 pm

x3o2 wrote: In the german TP Forum a curious owner of the X330 wanted to have a look on how the chinese fitted the 13'' panel into the lid, lifted the dispay bezel, took some pics.
So that's where those pictures came from! Still no picture from the back confirming the exact model, it's all faith in a Reddit comment. But if you look at the bottom of the cracked panel it looks nowhere near my 03.

Mine : http://imgur.com/BwPDlya
Cracked : https://imgur.com/onZ8Lus

I doubt it's possible to bring the board on the bottom on a 03 as the flex ribbons to the lcd would be way too long.
x3o2 wrote:Now the display fits and is even brighter than the one the X330 came with
That might be because the original used a 01, rated 300 cd/m2 while the 02 is 330 cd/m2 according to panelook.

So, yeah, I just ordered a 02, we'll see in ~2 weeks.

Lol they are linking my imgur pictures over there :D

Leosleo
Posts: 19
Joined: Fri Nov 04, 2016 7:07 am
Location: Palermo, Italy

Re: X220 FHD Upgrade?

#408 Post by Leosleo » Thu Jan 19, 2017 7:17 am

News about shipping? My status is at 7 January on awaiting for departure from Russia :(

RealBlackStuff
Admin
Admin
Posts: 18204
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Mt. Cobb, PA USA
Contact:

Re: X220 FHD Upgrade?

#409 Post by RealBlackStuff » Thu Jan 19, 2017 7:57 am

Guess a number of us are all getting antsy at the Russian Post's dawdling.
Apart from https://www.pochta.ru/tracking I found a few other tracking options:
http://www.trackingcourier.com/
http://www.17track.net/en/
https://www.aftership.com/courier/russian-post

boutch55555
Freshman Member
Posts: 108
Joined: Fri Nov 27, 2015 7:18 pm
Location: Quebec, Canada

Re: X220 FHD Upgrade?

#410 Post by boutch55555 » Sat Jan 21, 2017 5:27 pm

So I installed the kit in about 1h with the LP125WF2 SPB3 while I wait for the LQ133M1JW02 to arrive for further testing. Everything works really well and I can finally have 2 workable windows side by side on my x220 :)

Been waiting a bit more than 5 years for this, thanks nitro !

iclazz
Posts: 6
Joined: Wed Sep 28, 2016 12:16 am
Location: West Java, Indonesia

Re: X220 FHD Upgrade?

#411 Post by iclazz » Mon Jan 23, 2017 1:14 am

Anyone here trying this mod to use with hackintosh?
As i know x220 is fully hackintoshable ultrabook, with almost everything works even in sierra hack.

rewt
Posts: 11
Joined: Fri Nov 18, 2016 8:13 am
Location: Stockholm, Sweden

Re: X220 FHD Upgrade?

#412 Post by rewt » Mon Jan 23, 2017 11:14 am

iclazz wrote:Anyone here trying this mod to use with hackintosh?
As i know x220 is fully hackintoshable ultrabook, with almost everything works even in sierra hack.
I just quickly tried to boot into Sierra, but was met with a black screen instead of login prompt. I've read somewhere that you can add screen resolutions to some kext, but I haven't investigated it further. When switching back to the old panel, it works as expected however, so hopefully it would be enough to modify kext.

la0011
Posts: 5
Joined: Mon Jan 23, 2017 2:58 pm
Location: Dusseldorf, Germany

Re: X220 FHD Upgrade?

#413 Post by la0011 » Mon Jan 23, 2017 4:27 pm

Hi nitrocaster,

just read through the whole thread, really impressive work you did there!

It has been asked a couple of times if you are planning to do a 4lane mod to support higher resolution screens.
From what I understand, you are not opposed to this, provided there is enough interest.

Could this new mod made to work with different thinkpads, maybe including T420, T520 and W520?

I own a W520 myself and just upgraded it to an IvyBridge CPU using coreboot. Obviously, the next thing to upgrade would be the screen to QHD+.
The dock connector solder pins seem to be very similar (apart from 7A VCC3M), LVDS display connector will probably be different between different models,
but maybe that can be overcome with just using different cables.

I would be very interested and I'm sure others are, too.


I would understand if you're not interested, in which case I would be thankful for any kind of ressources and information you can share.

Hoping for many more happy future display mod users ;)

nitrocaster
Junior Member
Junior Member
Posts: 488
Joined: Fri Mar 04, 2016 8:38 am
Location: Moscow, Russia

Re: X220 FHD Upgrade?

#414 Post by nitrocaster » Mon Jan 23, 2017 4:52 pm

la0011 wrote: Could this new mod made to work with different thinkpads, maybe including T420, T520 and W520?

I own a W520 myself and just upgraded it to an IvyBridge CPU using coreboot. Obviously, the next thing to upgrade would be the screen to QHD+.
The dock connector solder pins seem to be very similar (apart from 7A VCC3M), LVDS display connector will probably be different between different models,
but maybe that can be overcome with just using different cables.

I would be very interested and I'm sure others are, too.
My friend is currently working on the kit for T420s/T430s and we have some plans for T420/T430 too (I hope he will make an announcement soon). However, we have not considered T520/T530 and W520/W530 yet.
If there's a demand for 15" models, I'll consider making the kit.
For those who interested in buying X220/X230 FHD kit: Read this before sending me a PM!
X230: i7-3520M | 16GB RAM | 512GB M.2 Micron M600 | LG LP125WF2-SPB4 FHD IPS | 9c Li-Ion | Win8.1 Pro 64

la0011
Posts: 5
Joined: Mon Jan 23, 2017 2:58 pm
Location: Dusseldorf, Germany

Re: X220 FHD Upgrade?

#415 Post by la0011 » Mon Jan 23, 2017 5:13 pm

Thanks for your quick reply. I would bet there is demand, including me there are definitely two W520 owners interested ;)

I can ask around in the W/T520 subforums if you like?

QHD+ should be possible even with HD3000/4000 and over Displayport 1.1, at least at 50Hz. Iguess only T/W530 and T430 can go higher due to Displayport 1.2.

nitrocaster
Junior Member
Junior Member
Posts: 488
Joined: Fri Mar 04, 2016 8:38 am
Location: Moscow, Russia

Re: X220 FHD Upgrade?

#416 Post by nitrocaster » Mon Jan 23, 2017 5:24 pm

la0011 wrote:Thanks for your quick reply. I would bet there is demand, including me there are definitely two W520 owners interested ;)

I can ask around in the W/T520 subforums if you like?
Sure, I'd appreciate that!
la0011 wrote: QHD+ should be possible even with HD3000/4000 and over Displayport 1.1, at least at 50Hz. Iguess only T/W530 and T430 can go higher due to Displayport 1.2.
Large resolutions are only possible by stealing one DisplayPort from docking connector with all related issues. FHD and WQHD panels can be driven using an LVDS to eDP converter, which is a perfect solution.
For those who interested in buying X220/X230 FHD kit: Read this before sending me a PM!
X230: i7-3520M | 16GB RAM | 512GB M.2 Micron M600 | LG LP125WF2-SPB4 FHD IPS | 9c Li-Ion | Win8.1 Pro 64

la0011
Posts: 5
Joined: Mon Jan 23, 2017 2:58 pm
Location: Dusseldorf, Germany

Re: X220 FHD Upgrade?

#417 Post by la0011 » Mon Jan 23, 2017 6:49 pm

Ok cool, I'll ask around then.

FHD is pretty much standard for the T/W520 and I'm not aware of any 15.6" QHD panels, so QHD+ is the closest match.

I considered LVDS to eDP converters, but according to the W520 (Wistron Kendo 3 WS) schematics p.26, only three LVDS lanes are available.
So your mod seems to be the only option. I might be wrong though.
Potentially loosing Displayport from the dock connector is not a big deal I think, there's still the external DP connector.

Thanks so far.

nitrocaster
Junior Member
Junior Member
Posts: 488
Joined: Fri Mar 04, 2016 8:38 am
Location: Moscow, Russia

Re: X220 FHD Upgrade?

#418 Post by nitrocaster » Mon Jan 23, 2017 7:27 pm

la0011 wrote:I considered LVDS to eDP converters, but according to the W520 (Wistron Kendo 3 WS) schematics p.26, only three LVDS lanes are available.
So your mod seems to be the only option. I might be wrong though.
It has dual channel LVDS (with 6 data pairs though) which provides 5.67Gbps of bandwidth. That's enough for WQHD, but 4K would require DisplayPort 1.2 which was introduced in W530 IIRC. Also, I'm not sure if Quardo 2000M does support 4K.
For those who interested in buying X220/X230 FHD kit: Read this before sending me a PM!
X230: i7-3520M | 16GB RAM | 512GB M.2 Micron M600 | LG LP125WF2-SPB4 FHD IPS | 9c Li-Ion | Win8.1 Pro 64

dogeitrade
Posts: 27
Joined: Tue Oct 18, 2016 3:15 pm
Location: United States

Re: X220 FHD Upgrade?

#419 Post by dogeitrade » Mon Jan 23, 2017 9:20 pm

tried to install the fhd mod today, didnt go too well ;_;

carcuevas
Freshman Member
Posts: 63
Joined: Sun Oct 16, 2016 10:53 am
Location: Prague, Czech Republic

Re: X220 FHD Upgrade?

#420 Post by carcuevas » Tue Jan 24, 2017 4:57 am

dogeitrade wrote:tried to install the fhd mod today, didnt go too well ;_;
What did happen? what did not go so well? I master destroying things, but at the end I could it make it work... so maybe I can help...
Running Debian on x230 (i5-3320m-12GB-250GB Samsung 850EVO-FHD mod by Nitrocaster + LP125WF2SPB4)

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad X200/201/220 and X300/301 Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests