Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

SOLVED - T500 Won't Post - Flashing battery light

T400/410/420 and T500/510/520 series specific matters only
Post Reply
Message
Author
SudoHacks
Posts: 5
Joined: Wed May 20, 2015 3:21 pm
Location: GTA, ONT, Canada

SOLVED - T500 Won't Post - Flashing battery light

#1 Post by SudoHacks » Sat Oct 14, 2017 11:16 am

Hey Folks, Hoping for a little advice to get my T500 back up and running.

It was running like a top a couple of days ago. When I went to look something up, I touched the touchpad and the screen didn't come up. Then I noticed that the battery light was flashing. Strange, it was plugged in. It kind of looks like it's stuck in a reboot loop, but doesn't even get to Post. The orange battery light will flash 3 times and then the Power and Battery lights will flash green 1 time, then back to three oranges.

I've tried pulling the power and battery, holding down the power button for 30 seconds, then reconnecting without any success. I have another T500 that doesn't like to start, I have to pull the power and battery, but then it always starts back up. I have also tried to boot it up with power connected but no battery.

I haven't seen this situation before. The only thing I was able to find that could be relevant is maybe the solder point broke where the power outlet comes into the laptop? I did drop the power brick a couple of days ago, maybe that jigged something? Switching to the power brick on my working T500 didn't seem to make a difference. I will also try switching the batteries to see if it will boot with a fully charged battery.
Last edited by SudoHacks on Mon Nov 27, 2017 12:48 pm, edited 1 time in total.
Current Line Up: W520, T500, T61, T43, T23...

cadillacmike68
Senior Member
Senior Member
Posts: 747
Joined: Fri May 27, 2011 9:19 pm
Location: Not on Planet Znutar (FL)

Re: T500 Won't Post - Flashing battery light

#2 Post by cadillacmike68 » Sun Oct 15, 2017 5:58 pm

Is Lenovo using the lights as diagnostic indicators now? If so, take a look at the HMM, and that might help you zero in.
760LD 9547 FUBARd
T21 2647; T22 2647 4@ 900MHz, 1@ 1GHz SXGA+; T23 2647 2@ 1.13GHz, 1@ 1.2GHz SXGA+, WiFi
T30 2366-88U 2GHz; 2366-83U 1.8G; 5@ 2366-LU0/66U; 2367-KU6 FUBARd
T61 8897, 2.4GHz SXGA+; 8898, 2.4GHz; 6463, 2.4 & 2.1GHz WSXGA+; 7658, 2.5GHz; T61p, 3 more T61s
T500 2

SudoHacks
Posts: 5
Joined: Wed May 20, 2015 3:21 pm
Location: GTA, ONT, Canada

Re: T500 Won't Post - Flashing battery light

#3 Post by SudoHacks » Mon Oct 16, 2017 11:05 am

Thanks, I took a look but nothing terribly enlightening there. Just the regular low battery and charging statuses.

Green: The battery is charged between 80% to 100% of the
capacity, and being discharged between 0% to 80% of
the capacity.

Blinking green:
The battery is charged between 20% to 80% of the
capacity, and being charged.

Orange:
The battery is charged between 5% and 20% of the
capacity, and being discharged.

Blinking orange (slow):
The battery is charged between 5% to 20% of the
capacity, and being charged.

Blinking orange (rapid):
The battery is charged between 0% to 5% of the capacity.
Current Line Up: W520, T500, T61, T43, T23...

SudoHacks
Posts: 5
Joined: Wed May 20, 2015 3:21 pm
Location: GTA, ONT, Canada

Re: SOLVED - T500 Won't Post - Flashing battery light

#4 Post by SudoHacks » Mon Nov 27, 2017 12:52 pm

In the spirit of due diligence, and for anyone searching a similar problem...

In the end it seems the charger was dead. When I tried a different charger, it wouldn't start up right away, but once I let the battery charge for a while then I was eventually able to start it back up. I guess when the battery gets severely drained like that, it needs a little time to charge back up before it can facilitate a startup.

Also I did remove the and test the CMOS battery, so it's possible that action allowed me to get further into the boot as well...
Current Line Up: W520, T500, T61, T43, T23...

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad T400/410/420 and T500/510/520 Series”

Who is online

Users browsing this forum: ThinkPad560X and 12 guests