Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

T420, Black screen after switching to discrete graphics in BIOS

T400/T410/T420 and T500/T510/T520 Series
Post Reply
Message
Author
zoboomafo
Posts: 3
Joined: Sun Sep 08, 2019 8:56 pm
Location: San Diego, California

T420, Black screen after switching to discrete graphics in BIOS

#1 Post by zoboomafo » Sun Sep 08, 2019 9:09 pm

I was trying to get my t420 to use the Nvidia 4200m graphics in liunx so i went into the BIOS and changed the display to Discrete. Now it boots to a black screen. The back light turns of for a few seconds then goes out. It appears to be booting normally and i was able to navigate the BIOS blind to switched it back integrated. I tried to update my bios. Its now on bios version 1.52 and still has the same problem. I have a 1080p screen installed. Could that be causing the problem? Or is my Nvidia chip dead?

zoboomafo
Posts: 3
Joined: Sun Sep 08, 2019 8:56 pm
Location: San Diego, California

Re: T420, Black screen after switching to discrete graphics in BIOS

#2 Post by zoboomafo » Mon Sep 09, 2019 10:59 pm

Can someone confirm wether or not the discrete graphicss setting in bios works with the 1080p screen upgrade?

RealBlackStuff
Admin Emeritus
Admin Emeritus
Posts: 22874
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Loch Garman, Éire
Contact:

Re: T420, Black screen after switching to discrete graphics in BIOS

#3 Post by RealBlackStuff » Tue Sep 10, 2019 12:33 am

Check the "stickies" at the top of this forum page for the FHD upgrade kits.
Lovely day for a Guinness! (The Real Black Stuff)
IBM: T23 (XP/SP3) - Lenovo: X240, X250, T440p, M900 Tiny (all with W7/SP1)

zoboomafo
Posts: 3
Joined: Sun Sep 08, 2019 8:56 pm
Location: San Diego, California

Re: T420, Black screen after switching to discrete graphics in BIOS

#4 Post by zoboomafo » Tue Sep 10, 2019 9:18 am

I have. There is no mention of anyone attempting to change to discrete in bios. I'm just going to have to assume my Nvidia chip is dead and order a new motherboard.

freeagent
Posts: 23
Joined: Wed Oct 01, 2014 9:35 pm
Location: Kingston, Canada

Re: T420, Black screen after switching to discrete graphics in BIOS

#5 Post by freeagent » Sat Nov 09, 2019 4:47 pm

I'm just going to have to assume my Nvidia chip is dead and order a new motherboard.
In doing some troubleshooting, I also had that black screen happen. This on my T520. I also had nvidia disappear altogether from Device Manager. I have Win7, so not the same as Linux, but all I did, was turn power off. Then restart computer into BIOS and switch back to another Display setting. Finally got back to working system with Nvidia and Intel showing in device manager.

cjm
Posts: 1
Joined: Thu May 19, 2022 11:31 pm
Location: Saskatoon, SK Canada

Re: T420, Black screen after switching to discrete graphics in BIOS

#6 Post by cjm » Thu May 19, 2022 11:34 pm

How did you navigate blindly within the BIOS? I have the same issue, but can't find my way through the BIOS nor a guide online.

OneByteCPU
Freshman Member
Posts: 50
Joined: Sat Dec 18, 2021 9:59 am
Location: Bracebridge, Canada in the deep woods of central Ontario

Re: T420, Black screen after switching to discrete graphics in BIOS

#7 Post by OneByteCPU » Sat May 21, 2022 6:11 pm

Did you try connecting an external monitor?
Bill
____________________________________________________________
T61 - X201 - Edge 15 - T520 - X131e - X230 - T440 - X250 - T450 - T480

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad T400/T410/T420 and T500/T510/T520 Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests