Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

volume buttons not working on SL300

SL300/SL400/SL500, L400-L420 and L500-L520 series specific matters only
Post Reply
Message
Author
nmdial
Posts: 2
Joined: Mon Mar 23, 2009 2:04 pm
Location: Harrisburg, PA

volume buttons not working on SL300

#1 Post by nmdial » Mon Mar 23, 2009 2:28 pm

Its not even been 15 days since I bought the laptop, the volume buttons on left side of the keyboard have stopped working. When I press those, nothing happens. No audio level indicator comes up on the display and there is no change in volume. I have already contacted the lenovo support but they couldn't help me. Also, I have already tried installing/uninstalling the hotkey driver in vain. Any help would be greatly appreciated.

P8400 2.26 GHz Core Duo 2 GB RAM Vista Business 32 Thinkpad SL300 owner

Marin85
Senior ThinkPadder
Senior ThinkPadder
Posts: 2975
Joined: Sat May 12, 2007 10:54 am
Location: Munich, Germany

Re: volume buttons not working on SL300

#2 Post by Marin85 » Mon Mar 23, 2009 5:30 pm

A few other drivers to try reinstalling:
1. Lenovo Power Management driver (not Lenovo Power Manager)
3. Lenovo System Inteface Driver

And as 2. you may try reinstalling the OSD/hotkey driver in between. 1-2-3 seems to be the lucky order of installing those drivers...

Hope this helps, and btw welcome to our forum! :)

Marin
IBM Lenovo Z61p | 15.4'' WUXGA | Intel Core 2 Duo T7400 2x 2.16GHz | 4 GB Kingston HyperX | Hitachi 7K500 500 GB + WD 1TB (USB) | ATI Mobility FireGL V5200 | ThinkPad Atheros a/b/g | Analog Devices AD1981HD | Win 7 x86 + ArchLinux 2009.08 x64 (number crunching)

nmdial
Posts: 2
Joined: Mon Mar 23, 2009 2:04 pm
Location: Harrisburg, PA

Re: volume buttons not working on SL300

#3 Post by nmdial » Tue Mar 24, 2009 9:20 pm

I tried your instructions but it did not help. In any case, I appreciate your help. Finally, I (and the lenovo support personnel) had to re-install the OS. It wasn't a big deal since my laptop was new, however, its gonna be very cumbersome and annoying for someone who has a lot of files on their notebook. We need to figure out an alternate solution.
P8400 @2.26 GHz dual core 2 GB RAM Nvidia GE Force Vista Business 32 Thinkpad SL300 Owner

Marin85
Senior ThinkPadder
Senior ThinkPadder
Posts: 2975
Joined: Sat May 12, 2007 10:54 am
Location: Munich, Germany

Re: volume buttons not working on SL300

#4 Post by Marin85 » Wed Mar 25, 2009 7:25 pm

nmdial wrote:Finally, I (and the lenovo support personnel) had to re-install the OS. It wasn't a big deal since my laptop was new, however, its gonna be very cumbersome and annoying for someone who has a lot of files on their notebook. We need to figure out an alternate solution.
The problem with reinstalling windows in such a case is that the issue may appear again... I hope you won´t experience this problem anymore. Just somewhat related hint: be careful when applying updates from Lenovo. Lenovo System Update is not a recommended tool for doing this.
IBM Lenovo Z61p | 15.4'' WUXGA | Intel Core 2 Duo T7400 2x 2.16GHz | 4 GB Kingston HyperX | Hitachi 7K500 500 GB + WD 1TB (USB) | ATI Mobility FireGL V5200 | ThinkPad Atheros a/b/g | Analog Devices AD1981HD | Win 7 x86 + ArchLinux 2009.08 x64 (number crunching)

Alien241
Posts: 1
Joined: Fri Jul 11, 2014 10:19 pm
Location: Chicago, IL

Re: volume buttons not working on SL300

#5 Post by Alien241 » Fri Jul 11, 2014 10:37 pm

I had a similar issue with the ThinkPad X230t convertible tablet, where the volume buttons would be disabled after installing the tablet rotation button drivers. Uninstalling the driver would restore functionality to the volume & mute buttons (microphone mute wasn't affected).
I was finally able to re-enable the volume buttons by stopping/disabling the Lenovo Hotkey Client Loader service. I'm not sure if this relates to the SL300, but it's worth a shot.

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad SL and L Series until L420/L520”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests