Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

R500 laptop doesn't recognize SSD

R400/R500 series specific matters only
Post Reply
Message
Author
xyzyy
Posts: 5
Joined: Tue Jun 17, 2014 2:48 am
Location: Melbourne, Australia

R500 laptop doesn't recognize SSD

#1 Post by xyzyy » Tue Jun 17, 2014 2:58 am

I'm attempting to replace an old 140GB SATA drive with a (slightly smaller) SSD (Samsung and also a Vertex 4). I've successfully transferred the image of the old drive to the SSD (on another computer using Acronis). When I attempt to boot from the Samsung SSD, it goes straight into looking for a network boot device, and with the Vertex, I just get a read error (drive checked out OK on another computer). In the BIOS, there is no drive detected, and I've tried with SATA set to Compatibility as well as AHCI. Have I missed something, or are there known problems with those SSDs?

Brad
**SENIOR** Member
**SENIOR** Member
Posts: 1862
Joined: Tue Mar 29, 2005 12:41 am
Location: Long Island New York

Re: R500 laptop doesn't recognize SSD

#2 Post by Brad » Tue Jun 17, 2014 3:13 am

Welcome to the forum!

Sorry to hear of your trouble.

I haven't heard of any issues with either drive.

If the drive isn't seen by the BIOS there wouldn't be any chance of a successful boot. The only thing I can think of is that it has not been seated correctly. Most SSD's are 7mm and the drive bay is 9.5mm so the drive must be lined up and seated properly. It helps with centering the drives if the rubber bumpers are installed.

What is the read error you get on the Vertex 4?

Another issue you may have is that the drives were cloned outside of the ThinkPad. I have great success when I have the target drive in the ThinkPad and the source drive in the ultrabay or outside the ThinkPad via USB.

Brad
Long Island New York
T43p 2669-Q1U, A22p's UTU A21p HXU
Transnote, 770's 8AU, 600, 701CS, 755CD

xyzyy
Posts: 5
Joined: Tue Jun 17, 2014 2:48 am
Location: Melbourne, Australia

Re: R500 laptop doesn't recognize SSD

#3 Post by xyzyy » Tue Jun 17, 2014 3:53 am

Hi Brad - thanks for the quick reply.

The error message just says "Read error" - but I'll take another look later.

I tried cloning using the thinkpad (source internal though) but I don't think that will make much difference if it can't detect a SATA SSD, however I will give it a go. It really doesn't solve the non-detection issue though.

Brad
**SENIOR** Member
**SENIOR** Member
Posts: 1862
Joined: Tue Mar 29, 2005 12:41 am
Location: Long Island New York

Re: R500 laptop doesn't recognize SSD

#4 Post by Brad » Tue Jun 17, 2014 4:01 am

The detection issue must first be resolved.

Of course you couldn't clone with the target in your R500 unless it was first detected.

Double check that the drive is seated properly.

Brad
Long Island New York
T43p 2669-Q1U, A22p's UTU A21p HXU
Transnote, 770's 8AU, 600, 701CS, 755CD

xyzyy
Posts: 5
Joined: Tue Jun 17, 2014 2:48 am
Location: Melbourne, Australia

Re: R500 laptop doesn't recognize SSD

#5 Post by xyzyy » Tue Jun 17, 2014 4:31 am

The vertex drive is recognized - I was able to get the BIOS hard disk checker to run - no errors, however, still won't boot -
The exact error message is:

A disk read error occurred
Press Ctrl-Alt-Del to restart

any other ideas?

RealBlackStuff
Admin
Admin
Posts: 18672
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Mt. Cobb, PA
Contact:

Re: R500 laptop doesn't recognize SSD

#6 Post by RealBlackStuff » Tue Jun 17, 2014 5:14 am

Put one of those SSDs in the R500 HD-slot, and try to install Windows or Linux on it.
If that works, your cloning outside an IBM/Lenovo environment did not work.
Lovely day for a Guinness! (The Real Black Stuff)

Check out The Boardroom for Parts, Mods and Other Services.

xyzyy
Posts: 5
Joined: Tue Jun 17, 2014 2:48 am
Location: Melbourne, Australia

Re: R500 laptop doesn't recognize SSD

#7 Post by xyzyy » Tue Jun 17, 2014 8:42 am

RealBlackStuff wrote:Put one of those SSDs in the R500 HD-slot, and try to install Windows or Linux on it.
If that works, your cloning outside an IBM/Lenovo environment did not work.
Actually, given that I can see the Vertex SSD in the HDD slot, I am going to try and reimage the original HDD (which will be mounted externally via USB) using the acronis boot CD.
I will post results later - thanks for your help.

xyzyy
Posts: 5
Joined: Tue Jun 17, 2014 2:48 am
Location: Melbourne, Australia

Re: R500 laptop doesn't recognize SSD

#8 Post by xyzyy » Tue Jun 17, 2014 7:51 pm

It seems that the suggestion of putting the SSD in the internal HDD slot worked! Thanks for all your help - I really appreciate it.

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad R400/R500 Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests