Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

Possible to swap W520 FHD display for IPS?

W500/W510/W520 and W700/W701 series specific matters only
Post Reply
Message
Author
npish
Sophomore Member
Posts: 200
Joined: Sat Nov 04, 2006 1:46 am
Location: SF, USA

Possible to swap W520 FHD display for IPS?

#1 Post by npish » Tue Mar 31, 2015 1:06 pm

I have a W520 with which I'm overall quite satisfied-- aside from the FHD display that I was hoping would be sufficient for color work, which it sadly is not. I'm seeing that the new W541 and W550s models come with a 3k IPS display option, which is making me highly envious-- and given that I'm very satisfied with the overall performance of the W520, I'm wondering if it's (physically/electronically) possible to buy one of these displays and swap it in? I realize this might void the warranty, etc. but I would simply like to know if it's even a possibility. Thanks for any feedback here.

jdrou
Senior Member
Senior Member
Posts: 670
Joined: Tue Feb 10, 2009 6:15 pm
Location: Madison Heights, MI

Re: Possible to swap W520 FHD display for IPS?

#2 Post by jdrou » Tue Mar 31, 2015 2:49 pm

I believe that would be an extremely difficult mod to do since the W520 uses an LVDS display interface while the models after the 230/430/530 series use eDP interface. Not just a simple panel swap.
Current Thinkpads:
X31, X40, X61T, X61, X201, X220 (i7 IPS), W520 (FHD), T440p (FHD),
T480 (QHD)
Dells: Latitude C840, Precision M70, Precision M4400, M6400 (WUXGA), M6600, M6700, 7730, XPS 13
Daily driver: MS Surface Pro 7 (i7)

axur-delmeria
Senior ThinkPadder
Senior ThinkPadder
Posts: 2702
Joined: Mon May 28, 2012 5:49 am
Location: Metro Manila, Philippines

Re: Possible to swap W520 FHD display for IPS?

#3 Post by axur-delmeria » Wed Apr 01, 2015 3:29 am

Very difficult.

Approach 1: use LVDS to eDP converter
Challenges: need free space inside the laptop for the converter; fabricate a new LCD cable from scratch.

Approach 2: find and use extra DisplayPorts in W520 board (this is how Leokim installed an FHD panel on the X220)
Challenges: need schematics for W520; fabricate new LCD cable from scratch; modify BIOS
Daily driver: X220 4291-C91 i7-2620M

Backup: X601 Core 2 Duo T8100
Toy: X60F Core Solo U1300
On loan: X220 4291-P79 i5-2520M
In pieces: two retired but working X61Ts
RIP: 760XD 9546-U9E; X61 7676-A24; and a BOE-Hydis HV121P01-100 in failed SXGA+ mod
:cry:

npish
Sophomore Member
Posts: 200
Joined: Sat Nov 04, 2006 1:46 am
Location: SF, USA

Re: Possible to swap W520 FHD display for IPS?

#4 Post by npish » Wed Apr 01, 2015 1:24 pm

Wow, ok thanks much for the reponses; I had a feeling it was not likely to be an easy mod... too bad.

Norway Pad
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1161
Joined: Mon Jul 13, 2009 2:50 pm
Location: Meridian, ID & Oyer, Norway
Contact:

Re: Possible to swap W520 FHD display for IPS?

#5 Post by Norway Pad » Thu Apr 02, 2015 3:59 am

I suspect that if it had been possible to swap out the Tx20 panels by means of some mod, we would most likely have seen a little industry grow up from it.
Bjorn
THINKPAD collector. Only missing a proper RetroThinkpad.

jdrou
Senior Member
Senior Member
Posts: 670
Joined: Tue Feb 10, 2009 6:15 pm
Location: Madison Heights, MI

Re: Possible to swap W520 FHD display for IPS?

#6 Post by jdrou » Thu Apr 02, 2015 2:14 pm

Norway Pad wrote:I suspect that if it had been possible to swap out the Tx20 panels by means of some mod, we would most likely have seen a little industry grow up from it.
Yes, given how many people dislike the new keyboard on the x30 series and then the trackpoint/touchpad 'buttons' on the x40 many longtime Thinkpad owners probably refused to upgrade past the x20. Much like there is a lot of focus on upgrading other aspects of the last models with 4:3 screens.
Current Thinkpads:
X31, X40, X61T, X61, X201, X220 (i7 IPS), W520 (FHD), T440p (FHD),
T480 (QHD)
Dells: Latitude C840, Precision M70, Precision M4400, M6400 (WUXGA), M6600, M6700, 7730, XPS 13
Daily driver: MS Surface Pro 7 (i7)

ajkula66
SuperUserGeorge
SuperUserGeorge
Posts: 16930
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:28 am
Location: Brodheadsville, Pennsylvania, USA

Re: Possible to swap W520 FHD display for IPS?

#7 Post by ajkula66 » Thu Apr 02, 2015 9:32 pm

npish wrote:Wow, ok thanks much for the reponses; I had a feeling it was not likely to be an easy mod... too bad.
There's an LG Philips IPS panel which fits the T/W510/20/30 models.

http://www.panelook.com/LP156WF4-SLB1_L ... 16978.html

This upgrade has been performed by at least one member of our forum.
...Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules...(King Crimson)

Cheers,

George (your grouchy retired FlexView farmer)

FlexView AARP club members:A31p, T43pSF

Abused daily: T520, X200s


PMs requesting personal tech support will be ignored.

u666sa
Posts: 48
Joined: Tue Mar 12, 2013 11:40 am
Location: Sochi, Russia

Re: Possible to swap W520 FHD display for IPS?

#8 Post by u666sa » Sun Apr 12, 2015 6:39 am

Everything is possible, but the interfaces are different as you know by now, it will have to be a hack of some sort. Much better solution for you is to either buy a new laptop or buy a port replicator and a monitor. Let's face it, you are not using your laptop for high demand color apps on the go, you are in an office of some sort, and you can just plug in a monitor. Besides, not all IPS displays are made equal, and what is available for laptops is is lot less in quality than an expensive monitor.

ajkula66
SuperUserGeorge
SuperUserGeorge
Posts: 16930
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:28 am
Location: Brodheadsville, Pennsylvania, USA

Re: Possible to swap W520 FHD display for IPS?

#9 Post by ajkula66 » Sun Apr 12, 2015 8:12 am

u666sa wrote:Everything is possible, but the interfaces are different as you know by now, it will have to be a hack of some sort.
Nope. The interfaces in this particular scenario are the same.
...Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules...(King Crimson)

Cheers,

George (your grouchy retired FlexView farmer)

FlexView AARP club members:A31p, T43pSF

Abused daily: T520, X200s


PMs requesting personal tech support will be ignored.

axur-delmeria
Senior ThinkPadder
Senior ThinkPadder
Posts: 2702
Joined: Mon May 28, 2012 5:49 am
Location: Metro Manila, Philippines

Re: Possible to swap W520 FHD display for IPS?

#10 Post by axur-delmeria » Sun Apr 12, 2015 10:14 am

ajkula66 wrote:Nope. The interfaces in this particular scenario are the same.
Wow, that's good news. So that means this panel works on T and W series from 510 to 530, right?
Daily driver: X220 4291-C91 i7-2620M

Backup: X601 Core 2 Duo T8100
Toy: X60F Core Solo U1300
On loan: X220 4291-P79 i5-2520M
In pieces: two retired but working X61Ts
RIP: 760XD 9546-U9E; X61 7676-A24; and a BOE-Hydis HV121P01-100 in failed SXGA+ mod
:cry:

ajkula66
SuperUserGeorge
SuperUserGeorge
Posts: 16930
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:28 am
Location: Brodheadsville, Pennsylvania, USA

Re: Possible to swap W520 FHD display for IPS?

#11 Post by ajkula66 » Sun Apr 12, 2015 10:18 am

axur-delmeria wrote:
ajkula66 wrote:Nope. The interfaces in this particular scenario are the same.
Wow, that's good news. So that means this panel works on T and W series from 510 to 530, right?
Correct.

My understanding - please bear in mind that I haven't performed this swap myself - is that some finagling with the LCD cable IS required due to the different position of the connectors on the LCD(s) in question.
...Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules...(King Crimson)

Cheers,

George (your grouchy retired FlexView farmer)

FlexView AARP club members:A31p, T43pSF

Abused daily: T520, X200s


PMs requesting personal tech support will be ignored.

axur-delmeria
Senior ThinkPadder
Senior ThinkPadder
Posts: 2702
Joined: Mon May 28, 2012 5:49 am
Location: Metro Manila, Philippines

Re: Possible to swap W520 FHD display for IPS?

#12 Post by axur-delmeria » Sun Apr 12, 2015 10:52 am

ajkula66 wrote:My understanding - please bear in mind that I haven't performed this swap myself - is that some finagling with the LCD cable IS required due to the different position of the connectors on the LCD(s) in question.
That seems to be the case.

The connector on the LG LP156WF4-SLB1 is at the bottom, around 1/3 from the right edge: picture

On the other hand, the AUO B156HW01 V4 (FHD panel for the T and W 510-530 series) has the connector a little left of center, around 1.5 inches from the bottom edge: picture
Daily driver: X220 4291-C91 i7-2620M

Backup: X601 Core 2 Duo T8100
Toy: X60F Core Solo U1300
On loan: X220 4291-P79 i5-2520M
In pieces: two retired but working X61Ts
RIP: 760XD 9546-U9E; X61 7676-A24; and a BOE-Hydis HV121P01-100 in failed SXGA+ mod
:cry:

ajkula66
SuperUserGeorge
SuperUserGeorge
Posts: 16930
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:28 am
Location: Brodheadsville, Pennsylvania, USA

Re: Possible to swap W520 FHD display for IPS?

#13 Post by ajkula66 » Sun Apr 12, 2015 10:57 am

axur-delmeria wrote: That seems to be the case.
I *might* eventually get to doing this myself, but not anytime soon since I'm way too busy and don't need another ThinkPad project right now, if at all...
...Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules...(King Crimson)

Cheers,

George (your grouchy retired FlexView farmer)

FlexView AARP club members:A31p, T43pSF

Abused daily: T520, X200s


PMs requesting personal tech support will be ignored.

u666sa
Posts: 48
Joined: Tue Mar 12, 2013 11:40 am
Location: Sochi, Russia

Re: Possible to swap W520 FHD display for IPS?

#14 Post by u666sa » Tue Apr 14, 2015 10:12 am

Things to watch out for. During lcd swap in hp notebook I bought same model number but different revision in the end color was 4 bit.

_65536_kb_sec_
Freshman Member
Posts: 58
Joined: Thu Dec 16, 2010 11:39 am
Location: Sofia, Bulgaria

Re: Possible to swap W520 FHD display for IPS?

#15 Post by _65536_kb_sec_ » Mon Apr 20, 2015 5:53 am

I'm wondering on the very same topic myself - is it possible to swap an IPS screen on a W510, since the default one (1600x900) is pretty bad overall.
The cause is that i need to be doing some graphic work, where the image accuracy would be a concern.

I wonder if anyone has seen a topic or an article of such swap ?

ajkula66
SuperUserGeorge
SuperUserGeorge
Posts: 16930
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:28 am
Location: Brodheadsville, Pennsylvania, USA

Re: Possible to swap W520 FHD display for IPS?

#16 Post by ajkula66 » Mon Apr 20, 2015 10:49 am

_65536_kb_sec_ wrote:I'm wondering on the very same topic myself - is it possible to swap an IPS screen on a W510, since the default one (1600x900) is pretty bad overall.
The cause is that i need to be doing some graphic work, where the image accuracy would be a concern.

I wonder if anyone has seen a topic or an article of such swap ?
The same screen that I've referenced above will work in the W510. You can also upgrade your panel to the FHD (1920x1080) one that was the option on that model.
...Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules...(King Crimson)

Cheers,

George (your grouchy retired FlexView farmer)

FlexView AARP club members:A31p, T43pSF

Abused daily: T520, X200s


PMs requesting personal tech support will be ignored.

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad W500/W510/W520 and W700/W701 Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests