Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

Change hard drive to say 500Gb or 1TB

W500/510/520 and W700/710 series specific matters only
Post Reply
Message
Author
erre
Posts: 2
Joined: Sun Sep 30, 2018 3:59 pm
Location: Basque Country, Spain

Change hard drive to say 500Gb or 1TB

#1 Post by erre » Sun Sep 30, 2018 4:05 pm

Hi there,

I recently got a W500 with only 160 GB HDD and I want to replace it by a new drive of 1TB (or at least 500 GB)

What I have now is 7200 RPM, I guess it's SATA I

I'm not very used to purchase hard drives but I guess the most usual drives are now SATA III 5400 rpm, right?
Is the W500 going to take advantage of the SATA III?
Will I feel it slower because the 5400 rpm instead of 7200 rpm?

Thank you

Hans Gruber
Senior Member
Senior Member
Posts: 815
Joined: Thu Sep 29, 2005 6:18 am
Location: Seattle, WA

Re: Change hard drive to say 500Gb or 1TB

#2 Post by Hans Gruber » Sun Sep 30, 2018 4:16 pm

It only has an SATA II port. You really only want to go with an SSD unless you are on a budget or have a spinner drive sitting around. Best case scenario 240-280MB reads with an SSD.
:beer: T43p,T61,X200,X200s,x201,T500,W500,T510,T410,T410s,T420s,T430,T430s :parrot:

BillMorrow
*Senior* Admin
*Senior* Admin
Posts: 7275
Joined: Tue Apr 13, 2004 9:40 pm
Location: San Francisco -> Florida -> Georgia
Contact:

Re: Change hard drive to say 500Gb or 1TB

#3 Post by BillMorrow » Sun Sep 30, 2018 4:17 pm

hello and welcome to the forum..

you want a 7200 RPM drive.. obviously, it is faster..

AND an SSD is lightning fast.. but more costly..

OH! please correct your location to your city pr town in basque country, ES.. :)

thanks..
Bill Morrow, kept by parrots :parrot: & cockatoos
Sysop - forum.thinkpads.com

*
She was not what you would call refined,
She was not what you would call unrefined,
She was the type of person who kept a parrot.
~~~Mark Twain~~~

erre
Posts: 2
Joined: Sun Sep 30, 2018 3:59 pm
Location: Basque Country, Spain

Re: Change hard drive to say 500Gb or 1TB

#4 Post by erre » Sun Sep 30, 2018 4:44 pm

Thanks a lot Hans Gruber and BillMorrow

I don't wanna invest too much money in this laptop so in principle I think I won't purchase a SSD

7200 RPM is your recommendation. Question is: does it need to be a Sata ii or would it also manage a Sata III?

Thank you

Hans Gruber
Senior Member
Senior Member
Posts: 815
Joined: Thu Sep 29, 2005 6:18 am
Location: Seattle, WA

Re: Change hard drive to say 500Gb or 1TB

#5 Post by Hans Gruber » Sun Sep 30, 2018 5:17 pm

The newer the drive the better. In theory a 7200rpm drive is better than a 5400rpm drive. If you have an old 7200rpm drive, a new 5400rpm drive would probably outperform it. SATA III spinner drives just revert to SATA II standard. It doesn't make a difference because your spinner drive will not approach the SATA II bus limit. I just got a 240GB Crucxial Bx300 for $38. I think it's well worth considering an SSD. Some 120GB SSD's can be found under $30.
:beer: T43p,T61,X200,X200s,x201,T500,W500,T510,T410,T410s,T420s,T430,T430s :parrot:

jcvjcvjcvjcv
Senior Member
Senior Member
Posts: 748
Joined: Tue Jun 26, 2007 8:42 pm
Location: Amsterdam, The Netherlands

Re: Change hard drive to say 500Gb or 1TB

#6 Post by jcvjcvjcvjcv » Mon Oct 01, 2018 6:23 am

Even older 7200 rpm drives will have lower access time than new 5400 rpm drives.
You need to look at platter density for throughput.

7200rpm drives run more noisy though.

And for OS; get an SSD.

SATA II or SATA III with HDDs doesn't make a difference. Only the cache will exceed the SATA II limit. SATA is forward and backward compatible; it will just work at the slowest of both.

For SSD's there is not so much noticeable difference either, as the gain comes from reduced access time, not increased throughput.
W520
T61

MikalE
Senior Member
Senior Member
Posts: 829
Joined: Sun Sep 13, 2015 9:51 pm
Location: Marissa, Illinois

Re: Change hard drive to say 500Gb or 1TB

#7 Post by MikalE » Mon Oct 01, 2018 8:04 am

An SSD in a T500 makes a big difference in performance. I have a T500 that I upgraded to 250GB SSD, 8GB ram and a T9600 processor. Still better than anything Walmart sells.
T500 T9600 2055-BE9
T510 i5 4384-DV7
T510 i7 4349-A64
T520 i7 4242-4UU(CTO)


T520: i7-2760QM(2.40GHz),16GB, 500GB SSD/500GB 7200 Drive, 1600x900, 1GB NVIDIA, DVDRW, Smartcard, media card, FPR, Win7 Pro64, whitelist BIOS, N 6300 AGN, German KB, BT 4.0.

CrazyTPFan
Sophomore Member
Posts: 130
Joined: Mon Aug 20, 2018 9:55 pm
Location: Winthrop, Massachusetts

Re: Change hard drive to say 500Gb or 1TB

#8 Post by CrazyTPFan » Thu Oct 04, 2018 4:22 pm

I would go for a SSD (if not too costly), It would speed things up a lot!
ThinkPad R400 (Daily)/C2D T9550/2GB/4500MHD/256GB SSD

Collection: R61i, T60p, TR452, R31

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad W500/510/520 and W7x0 Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests