Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

W520 Nvidia driver recommendation for quatro 1000m win7ultimate

W500/510/520 and W700/710 series specific matters only
Post Reply
Message
Author
dickybilly
Posts: 34
Joined: Tue Apr 26, 2005 7:36 am
Location: Plano, TX USA

W520 Nvidia driver recommendation for quatro 1000m win7ultimate

#1 Post by dickybilly » Thu May 16, 2019 12:18 pm

can anyone running win7 ultimate on w520 with nvidia 1000m hardware tell me which driver they're using which seems stable ???
the latest driver seems to be v21.21.13.xxxx
windows update wants to update me to 21.21.13.xxxx
when I run a version 21.21.13.xxx driver my system crashes ALWAYS after windows startup during running programs with a screen display crash which to me seems like windows is trying to access video memory and crashes

can you also tell me how you've setup the w520 bios for display adapter.
do you use the nvidia setting or integrated graphics which doesn't use nvidia ?? or discrete without an external monitor ??
when I set nvidia or integrated my system crashes

another crash example, I'll run windows update to completion ok, restart for the updates to take effect and during the restart around 77% updated before the windows load the system crashes.
I've got to use safe mode to back out the updates several times

I've checked the hardware using lenovo diagnostics and no issues are found.
I've checked the HDD no errors found.

I think I've got a driver problem with the nvidia hardware.... that's why I'm seeking someone who can say their w520 is stable on driver version xxx
when I run in safe mode with networking I have no display issues and programs run ok
thanks in advance
W520 4284-CV4 win7ultimate64bit; T61 7662-CTO T7700 @ 2.40GHz, 6G ram/3G used, Hitatchi 1T 7200rpm Travelstar HDD, 15.4" 1440x900,64bit Win7Ultimate; T61 6460-DWU T8100 32bit Vista Home Premium; 600X winXP, 600 winXP

theterminator93
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1008
Joined: Fri Oct 11, 2013 7:45 pm
Location: North Ridgeville, Ohio, United States

Re: W520 Nvidia driver recommendation for quatro 1000m win7ultimate

#2 Post by theterminator93 » Thu May 16, 2019 5:02 pm

Version on my W520 with the 2000m is 22.21.13.8601. Been running that for a good while now, no issues.

No external displays, Optimus enabled. I have modded an FHD IPS panel in mine.
Daily: T25 | W520 i7-2860QM·Quadro 2000m·IPS FHD | T420 i7·NVS·IPS FHD | X220 i7·IPS FHD | T601F T9900·NVS·LED UXGA
Wife's: T61p T9500·FX570m·WUXGA | X220T i7-2640M
Others: T61p·61·43·42p|X41T·24·23·22|G41|A31p·22m|i1200|TransNote|380D|365XD|701C|755C|760EL

mpcook
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1123
Joined: Tue May 25, 2004 6:58 pm
Location: Lebanon, OH USA
Contact:

Re: W520 Nvidia driver recommendation for quatro 1000m win7ultimate

#3 Post by mpcook » Fri May 17, 2019 8:05 am

I have version 10.18.13.5445, has been running on my 1000M W520 with no problems for many years. At one time, I updated to a newer version from Nvidia website, it crashed, I reverted. I am pretty certain this version was from Lenovo updates.
Current: 2 x W520 ET, 2 x X220 i7, T420, X230 i5, T420s, MacbookPro, Dell Venue 11 Pro, Dell XPS 8930, X1 Yoga 3GEN
Past: IBM5150-8088 500 600E 600X T20 T21 5xT23 X30 3xX31 X32 T40 T42 3xT43 T43p SL510 T60p X60T X60s T61 2xT400 T410si T400s T500-3.06GHz X200 X201 X220i5 X220i7 2xT420s

mpcook
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1123
Joined: Tue May 25, 2004 6:58 pm
Location: Lebanon, OH USA
Contact:

Re: W520 Nvidia driver recommendation for quatro 1000m win7ultimate

#4 Post by mpcook » Fri May 17, 2019 8:09 am

mpcook wrote:
Fri May 17, 2019 8:05 am
I have version 10.18.13.5445, has been running on my 1000M W520 with no problems for many years. At one time, I updated to a newer version from Nvidia website, it crashed, I reverted. I am pretty certain this version was from Lenovo updates.
I avoided all video driver updates since, in order to be sure everything continued to work properly.
Current: 2 x W520 ET, 2 x X220 i7, T420, X230 i5, T420s, MacbookPro, Dell Venue 11 Pro, Dell XPS 8930, X1 Yoga 3GEN
Past: IBM5150-8088 500 600E 600X T20 T21 5xT23 X30 3xX31 X32 T40 T42 3xT43 T43p SL510 T60p X60T X60s T61 2xT400 T410si T400s T500-3.06GHz X200 X201 X220i5 X220i7 2xT420s

dickybilly
Posts: 34
Joined: Tue Apr 26, 2005 7:36 am
Location: Plano, TX USA

Re: W520 Nvidia driver recommendation for quatro 1000m win7ultimate

#5 Post by dickybilly » Fri May 17, 2019 2:50 pm

I removed any sign of a "newer" nvidia driver and reinstalled the lenovo website driver for w520
Versions 9.18.13.1269 (NVIDIA Graphics Driver)
1.3.24.2 (NVIDIA HD Audio Driver)
8.15.10.2538 (Intel Graphics Driver)
I had the bios for display set to discrete until now because that had been "working" longest before crashing.
I now went back into the bios and reset display to nvidia ... reboot into safe mode, check the drivers updated ok, yes
after about 2 minutes of running programs in safe mode the lcd screen scissored and froze...
reboot ... change bios configuration display to integrated graphics.. reboot into safe mode, after about 10 seconds lcd screen scissored and hung
reboot... change bios config for display BACK to discreete graphics.. reboot into safe mode
all seems to run ok so far as I type this update ...

After the conditions above could it be that both nvidia and integrated intel graphics are bad???
why would discrete settings work when nvidia and integrated do not work ??
the drivers running are as noted above...
in discrete mode the nvidia driver is running..

does anyone have a clue what's going on ???
thanks
whew I got this typed before a crash or freeze
W520 4284-CV4 win7ultimate64bit; T61 7662-CTO T7700 @ 2.40GHz, 6G ram/3G used, Hitatchi 1T 7200rpm Travelstar HDD, 15.4" 1440x900,64bit Win7Ultimate; T61 6460-DWU T8100 32bit Vista Home Premium; 600X winXP, 600 winXP

dickybilly
Posts: 34
Joined: Tue Apr 26, 2005 7:36 am
Location: Plano, TX USA

Re: W520 Nvidia driver recommendation for quatro 1000m win7ultimate

#6 Post by dickybilly » Mon May 20, 2019 8:22 am

UPDATE.....
The ONLY driver which works with my W520 is the standard vga driver from microsoft.
This is true whether I set the bios display to nvidia, integrated or discrete.
As soon as I update the driver to the driver on the lenovo website and load a program which uses graphics the system crashes most often with a 1e kmode exception which means driver issues

BTW I've rerun lenovo diagnostics and no errors show for my h/w.

has anyone seen this or have a solution to this ??
thanks
W520 4284-CV4 win7ultimate64bit; T61 7662-CTO T7700 @ 2.40GHz, 6G ram/3G used, Hitatchi 1T 7200rpm Travelstar HDD, 15.4" 1440x900,64bit Win7Ultimate; T61 6460-DWU T8100 32bit Vista Home Premium; 600X winXP, 600 winXP

dickybilly
Posts: 34
Joined: Tue Apr 26, 2005 7:36 am
Location: Plano, TX USA

Re: W520 Nvidia driver recommendation for quatro 1000m win7ultimate

#7 Post by dickybilly » Mon May 20, 2019 10:28 am

UPDATE....
now that I got my system back to running without crashing on std vga drivers, bios set to integrated graphics and nvidia turned off....
I ran windows update which showed me a driver update for intel HD graphics
I ran the update...after which device manager for display ..
now sez INTEL HD GRAPHICS 3000 version 9.17.10.4229
vs. what it had been saying INTEL HD GRAPHICS FAMILY

where or how I lost the INTEL HD GRAPHICS 3000 driver I do not know
since I'm running ok I'm forgetting about trying to get nvidia working...lol

thanks for anyone who helped or commented
W520 4284-CV4 win7ultimate64bit; T61 7662-CTO T7700 @ 2.40GHz, 6G ram/3G used, Hitatchi 1T 7200rpm Travelstar HDD, 15.4" 1440x900,64bit Win7Ultimate; T61 6460-DWU T8100 32bit Vista Home Premium; 600X winXP, 600 winXP

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad W500/510/520 and W7x0 Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests