Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

W520 random lock ups

W500/W510/W520 and W700/W701 Series
Post Reply
Message
Author
brucehe
Junior Member
Junior Member
Posts: 374
Joined: Sat Jan 06, 2007 5:25 pm
Location: Corvallis, Oregon

W520 random lock ups

#1 Post by brucehe » Fri Sep 09, 2022 6:52 pm

I have a W520 that locks up after 1-15 minutes running. The mouse does not move and Ctl Alt Delete does nothing. It normally runs W10. I ran Mint from a USB stick and same symptom. W10 also locks up randomly on boot up. I tried it in the docking station and with the 135W power block, same results.

I pulled the external RAM stick, no change. I will start pulling the other RAM sticks and see if that could be the problem.

Ran SFC/Scannow for w10 and did not help. Because it locked up with Mint I am assuming it is hardware.

Any other ideas?

Thanks,

Bruce
W520 FHD Quadro 2000M, Yoga 2 10 inch W10, (3)T450S 8GB 256 GBSSD FHD, touchscreen, backlit keyboard, X230T 8GB IPS 256GB SSD

brucehe
Junior Member
Junior Member
Posts: 374
Joined: Sat Jan 06, 2007 5:25 pm
Location: Corvallis, Oregon

Re: W520 random lock ups

#2 Post by brucehe » Fri Sep 09, 2022 7:44 pm

I thought I would try installing another OS on a blank SSD. W10 starts and then stops as well as W7.

Why won't it load? Seems related to the lock ups. ideas?

Thanks,

Bruce
W520 FHD Quadro 2000M, Yoga 2 10 inch W10, (3)T450S 8GB 256 GBSSD FHD, touchscreen, backlit keyboard, X230T 8GB IPS 256GB SSD

brucehe
Junior Member
Junior Member
Posts: 374
Joined: Sat Jan 06, 2007 5:25 pm
Location: Corvallis, Oregon

Re: W520 random lock ups

#3 Post by brucehe » Fri Sep 09, 2022 8:29 pm

Update, I pulled all the RAM except one stick, the ultrabay hd, and wireless card. It would install W10. I then started adding back these pieces. except the ultrabay. It continued to be able to install W10. I put in the original SSD and it started fine. I will let it run a bit and see what happens. If it is OK I will install the ultrabay and see if that was the problem.

Bruce
W520 FHD Quadro 2000M, Yoga 2 10 inch W10, (3)T450S 8GB 256 GBSSD FHD, touchscreen, backlit keyboard, X230T 8GB IPS 256GB SSD

brucehe
Junior Member
Junior Member
Posts: 374
Joined: Sat Jan 06, 2007 5:25 pm
Location: Corvallis, Oregon

Re: W520 random lock ups

#4 Post by brucehe » Fri Sep 09, 2022 10:23 pm

Unfortunately, back to the start. The machine ran for longer than previously but locked up again. I put the blank SSD and tried to install w10 again but it stalled out like before. So, I don't know what I did to get it too work briefly.

I might try another hardrive with an OS on it to see what happens. All very weird. All ideas appreciated.

Bruce
W520 FHD Quadro 2000M, Yoga 2 10 inch W10, (3)T450S 8GB 256 GBSSD FHD, touchscreen, backlit keyboard, X230T 8GB IPS 256GB SSD

SAIYAN48
Freshman Member
Posts: 51
Joined: Sat Dec 26, 2020 10:20 pm
Location: Canada

Re: W520 random lock ups

#5 Post by SAIYAN48 » Fri Sep 09, 2022 11:33 pm

Could it be a temperature issue?
Thinkpads

R51: Pentium M 1.5 GHz Banias, 2GB DDR1, ATI Radeon 7500 32MB, 15" 1024x768, 40GB HDD
R500: C2D P8400, Intel GMA 4500MHD, 15.4" 1280x800
T530: i7 3610QM, 16GB DDR3L, Intel NVS 5400M, 256GB SSD + 700GB HDD, 1600x900, Classic keyboard
SK-8835 Ultranav keyboard Japanese layout

brucehe
Junior Member
Junior Member
Posts: 374
Joined: Sat Jan 06, 2007 5:25 pm
Location: Corvallis, Oregon

Re: W520 random lock ups

#6 Post by brucehe » Sat Sep 10, 2022 12:16 am

Finally got it to settle down by moving RAM sticks around. Thought I found a pattern of a bad stick then it works. So much for that idea. Then put it into the docking station and it locked up again. Pulled it out and powered it up and it locked up again.

I did check the temperatures early on and the cores were at 55degC.

Sure seems like connection issues. I cleaned the RAM with erasers but will go back with alcohol and see if that helps.

Bruce
W520 FHD Quadro 2000M, Yoga 2 10 inch W10, (3)T450S 8GB 256 GBSSD FHD, touchscreen, backlit keyboard, X230T 8GB IPS 256GB SSD

brucehe
Junior Member
Junior Member
Posts: 374
Joined: Sat Jan 06, 2007 5:25 pm
Location: Corvallis, Oregon

Re: W520 random lock ups

#7 Post by brucehe » Sat Sep 10, 2022 1:32 pm

Update, still locking up randomly. Tried again to boot Mint and it won't do that now. I am running Memtest86 to see if that finds anything. If it is not memory guess it is a system board issue.

Bruce
W520 FHD Quadro 2000M, Yoga 2 10 inch W10, (3)T450S 8GB 256 GBSSD FHD, touchscreen, backlit keyboard, X230T 8GB IPS 256GB SSD

SAIYAN48
Freshman Member
Posts: 51
Joined: Sat Dec 26, 2020 10:20 pm
Location: Canada

Re: W520 random lock ups

#8 Post by SAIYAN48 » Sat Sep 10, 2022 1:59 pm

Make sure to run memtest at full duration.
Thinkpads

R51: Pentium M 1.5 GHz Banias, 2GB DDR1, ATI Radeon 7500 32MB, 15" 1024x768, 40GB HDD
R500: C2D P8400, Intel GMA 4500MHD, 15.4" 1280x800
T530: i7 3610QM, 16GB DDR3L, Intel NVS 5400M, 256GB SSD + 700GB HDD, 1600x900, Classic keyboard
SK-8835 Ultranav keyboard Japanese layout

brucehe
Junior Member
Junior Member
Posts: 374
Joined: Sat Jan 06, 2007 5:25 pm
Location: Corvallis, Oregon

Re: W520 random lock ups

#9 Post by brucehe » Sat Sep 10, 2022 3:49 pm

I was going to run 1 pass, is that full duration?
W520 FHD Quadro 2000M, Yoga 2 10 inch W10, (3)T450S 8GB 256 GBSSD FHD, touchscreen, backlit keyboard, X230T 8GB IPS 256GB SSD

brucehe
Junior Member
Junior Member
Posts: 374
Joined: Sat Jan 06, 2007 5:25 pm
Location: Corvallis, Oregon

Re: W520 random lock ups

#10 Post by brucehe » Sun Sep 11, 2022 1:07 pm

Update, thought I would try another hard drive. I put a mechanical drive I had from a t430 into the w520. It was dual boot with w7 and w10. I chose w10 and it installed the drivers automatically for the w520 and seems to be running fine with no lock ups. I ran Passmark benchmark and it ran through all the tests with no lockup. I am typing on the W520 now.

The drive I had installed originally was Samsung 850evo. The blank drive was also a 850evo. Why would it suddenly cause these problems with the both these SSD's?

I will put the SSD back in and see what happens.

Bruce
W520 FHD Quadro 2000M, Yoga 2 10 inch W10, (3)T450S 8GB 256 GBSSD FHD, touchscreen, backlit keyboard, X230T 8GB IPS 256GB SSD

brucehe
Junior Member
Junior Member
Posts: 374
Joined: Sat Jan 06, 2007 5:25 pm
Location: Corvallis, Oregon

Re: W520 random lock ups

#11 Post by brucehe » Sun Sep 11, 2022 2:04 pm

I think the HD change was a red herring. I tried a couple of restarts and it locked up. I also plugged in the battery while running and that locked up too.
Not sure what else to do except system board.

Bruce
W520 FHD Quadro 2000M, Yoga 2 10 inch W10, (3)T450S 8GB 256 GBSSD FHD, touchscreen, backlit keyboard, X230T 8GB IPS 256GB SSD

RealBlackStuff
Admin Emeritus
Admin Emeritus
Posts: 23093
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Loch Garman, Éire
Contact:

Re: W520 random lock ups

#12 Post by RealBlackStuff » Mon Sep 12, 2022 12:18 am

Have you tried another CPU?
When was the last time you refreshed thermal paste?
Lovely day for a Guinness! (The Real Black Stuff)
Lenovo: X240, X250, T440p, M900 Tiny (all with W7/SP1)

brucehe
Junior Member
Junior Member
Posts: 374
Joined: Sat Jan 06, 2007 5:25 pm
Location: Corvallis, Oregon

Re: W520 random lock ups

#13 Post by brucehe » Tue Sep 13, 2022 6:22 pm

That's pretty much the last component. Unfortunately I don't think I have another CPU to try. I will pull the fan, reseat the cpu and repaste.

Thanks,

Bruce
W520 FHD Quadro 2000M, Yoga 2 10 inch W10, (3)T450S 8GB 256 GBSSD FHD, touchscreen, backlit keyboard, X230T 8GB IPS 256GB SSD

brucehe
Junior Member
Junior Member
Posts: 374
Joined: Sat Jan 06, 2007 5:25 pm
Location: Corvallis, Oregon

Re: W520 random lock ups

#14 Post by brucehe » Thu Sep 15, 2022 5:16 pm

Update: I pulled the fan, cleaned, re-pasted. It ran well for a few hours. I then moved it into the dock. It locked up again. Pulled it back out from the dock and it booted 1 out of 20 times.

I can get a cpu on Ebay for $20. Probably do it because if it does not work I can sell or giveaway. It would be annoying if I changed the MB and it was the cpu.

Bruce
W520 FHD Quadro 2000M, Yoga 2 10 inch W10, (3)T450S 8GB 256 GBSSD FHD, touchscreen, backlit keyboard, X230T 8GB IPS 256GB SSD

brucehe
Junior Member
Junior Member
Posts: 374
Joined: Sat Jan 06, 2007 5:25 pm
Location: Corvallis, Oregon

Re: W520 random lock ups

#15 Post by brucehe » Sun Sep 25, 2022 1:49 am

Update: Put in a new used cpu and got 1-3-3-1 beep codes. Pulled ram from top bottom slot and move to top top slot and it booted. This worked with an of the 4GB sticks I had. Moving any RAM to the top bottom slot got me beep codes. computer booted with 4GB RAM fine. Then added two more 4GB sticks at bottom of machine got more beep codes. Removed one of those sticks and it booted to 8GB RAM fine. Tried a few more times and it locked up once booted. OK, did a search and yes with the dual core only two slots work. I thought I had the same processor in earlier as I had 12GB of RAM, guess not. I just checked the original cpu and it is a Quad core, that's why I was able to access 3- 4GB sticks for 12GB RAM.

It's all academic at this point as it still locks up after boot up. Guess it is a MB issue.

Bruce
W520 FHD Quadro 2000M, Yoga 2 10 inch W10, (3)T450S 8GB 256 GBSSD FHD, touchscreen, backlit keyboard, X230T 8GB IPS 256GB SSD

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad W500/W510/W520 and W700/W701 Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests