Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

TPFC all of a sudden doesn't detect temperature (T520 W7 Ultimate)

Windows 7 on ThinkPads
Post Reply
Message
Author
ajkula66
SuperUserGeorge
SuperUserGeorge
Posts: 17300
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:28 am
Location: Belgrade, Serbia

TPFC all of a sudden doesn't detect temperature (T520 W7 Ultimate)

#1 Post by ajkula66 » Sun Feb 12, 2023 1:17 pm

OK I've got to say I'm somewhat baffled with this one...

I had TPFC version 0.62 running on my T520 (W7 Ultimate 64) for as long as I've owned the machine. All of a sudden this afternoon, I turn the system on to 0 reading temperature in TPFC, even after restart. Proceeded to uninstall and then re-install the 0.63 which is supposedly the last version that fits the ThinkPad in question and this OS, same story.

What gives ?
...Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules...(King Crimson)

Cheers,

George (your grouchy retired FlexView farmer)

One FlexView to rule them all: A31p

Abused daily: T520, X200s


PMs requesting personal tech support will be ignored.

Bionicman
Freshman Member
Posts: 68
Joined: Tue Jul 10, 2018 5:15 pm
Location: Sofia, Bulgaria

Re: TPFC all of a sudden doesn't detect temperature (T520 W7 Ultimate)

#2 Post by Bionicman » Mon Feb 20, 2023 6:35 am

Happened several times to my T420. Similarly, I have been using TPFC without any problems on many machines.
One day suddenly I got 0 C and n/a readings. Fan doesn't spin up if laptop gets hot. When TPFC killed, laptop works with fan on full blast.
I think its a bug with some sensor chip, since I installed Notebook fan control 1.63 -> it detected cpu temp at works without problems.
After reboot the problem is gone, and TPFC boots on startup. Happened 3 or 4 times in the span of 1 year.
T420 -> W500 -> T601 Frankenpad -> X200s -> X330 -> modded T420

ajkula66
SuperUserGeorge
SuperUserGeorge
Posts: 17300
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:28 am
Location: Belgrade, Serbia

Re: TPFC all of a sudden doesn't detect temperature (T520 W7 Ultimate)

#3 Post by ajkula66 » Mon Feb 20, 2023 6:44 am

Many thanks for replying! :thumbs-UP:
Bionicman wrote:
Mon Feb 20, 2023 6:35 am

After reboot the problem is gone, and TPFC boots on startup.
My problem is that TPFC remained buggy after re-boot, and even after re-install.

Forgot about NFC altogether, might have to look into that...
...Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules...(King Crimson)

Cheers,

George (your grouchy retired FlexView farmer)

One FlexView to rule them all: A31p

Abused daily: T520, X200s


PMs requesting personal tech support will be ignored.

Bionicman
Freshman Member
Posts: 68
Joined: Tue Jul 10, 2018 5:15 pm
Location: Sofia, Bulgaria

Re: TPFC all of a sudden doesn't detect temperature (T520 W7 Ultimate)

#4 Post by Bionicman » Mon Feb 20, 2023 4:54 pm

ajkula66 wrote:
Mon Feb 20, 2023 6:44 am
Many thanks for replying! :thumbs-UP:
Bionicman wrote:
Mon Feb 20, 2023 6:35 am

After reboot the problem is gone, and TPFC boots on startup.
My problem is that TPFC remained buggy after re-boot, and even after re-install.

Forgot about NFC altogether, might have to look into that...
just checked my notes. The first time it happened, it didn't fix itself by restarting as well.
I have no idea why, but NFC somehow "reset" the problem and tpfc came back online on the next restart.
Could have been coincidence though.
T420 -> W500 -> T601 Frankenpad -> X200s -> X330 -> modded T420

ajkula66
SuperUserGeorge
SuperUserGeorge
Posts: 17300
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:28 am
Location: Belgrade, Serbia

Re: TPFC all of a sudden doesn't detect temperature (T520 W7 Ultimate)

#5 Post by ajkula66 » Fri Feb 24, 2023 3:38 pm

Bionicman wrote:
Mon Feb 20, 2023 4:54 pm

I have no idea why, but NFC somehow "reset" the problem and tpfc came back online on the next restart.
Could have been coincidence though.
Now you may get a chuckle out of this one...

So I downloaded NFC 1.63 a couple of hours ago but when I tried to run the setup it just froze. Twice in a row. So I gave up.

Just for giggles, went back and downloaded TPFC 0.63 again. And now it works.

I've got nothing...other then say "thanks again" for your help... :thumbs-UP:
...Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules...(King Crimson)

Cheers,

George (your grouchy retired FlexView farmer)

One FlexView to rule them all: A31p

Abused daily: T520, X200s


PMs requesting personal tech support will be ignored.

Bionicman
Freshman Member
Posts: 68
Joined: Tue Jul 10, 2018 5:15 pm
Location: Sofia, Bulgaria

Re: TPFC all of a sudden doesn't detect temperature (T520 W7 Ultimate)

#6 Post by Bionicman » Sat Mar 04, 2023 7:10 pm

ajkula66 wrote:
Fri Feb 24, 2023 3:38 pm
Bionicman wrote:
Mon Feb 20, 2023 4:54 pm

I have no idea why, but NFC somehow "reset" the problem and tpfc came back online on the next restart.
Could have been coincidence though.
Now you may get a chuckle out of this one...

So I downloaded NFC 1.63 a couple of hours ago but when I tried to run the setup it just froze. Twice in a row. So I gave up.

Just for giggles, went back and downloaded TPFC 0.63 again. And now it works.

I've got nothing...other then say "thanks again" for your help... :thumbs-UP:
well, just software things... reminds me how I hope someone could share some insight on cloned harddrives or ssd's not running normally in ultrabay caddies (in the T61 section of the forum). "There is a fix for everything on the Internet" until you happen to be a minority of users :)
T420 -> W500 -> T601 Frankenpad -> X200s -> X330 -> modded T420

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “Windows 7”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests