Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

Windows 7 on X200

Windows 7 on ThinkPads
Post Reply
Message
Author
buckalho
Freshman Member
Posts: 71
Joined: Mon Feb 25, 2008 9:50 pm
Location: berkeley, CALIFORNIA

Windows 7 on X200

#1 Post by buckalho » Sat Aug 22, 2009 10:59 am

Dear fellow forum member,

I've just downloaded a full version of Windows 7 (from my school's MSDNAA, not beta or RC)
and I encounter some problems after installing windows 7

I'll just listed them here:
- Presentation software isn't even compatible with windows 7. Fn + f7 won't work anymore
- No onscreen display when rising or reducing the brightness
- Volume control goes +-2 instead of just one.


Does anybody tried windows 7 and able to get the driver for it? If so, please share it with me :)
The problems get more annoying as I speak.

yak
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1256
Joined: Thu Dec 06, 2007 3:17 pm
Location: NRW, Germany

Re: Windows 7 on X200

#2 Post by yak » Sat Aug 22, 2009 11:10 am

Check the Lenovo's Windows 7 Beta page and see if there's something for you. Hotkey Features for example.
http://www-307.ibm.com/pc/support/site. ... -BETA.html

Have you installed the Presentation Director actually? It's not on the beta page but maybe the Vista version will work:
http://www-307.ibm.com/pc/support/site. ... 67364.html
ThinkPad™ X201 / AFFS-120
i5-560M 2.67Ghz, 8GB RAM, Samsung 840 Pro 256GB SSD, Win 8 Pro 64-bit, UltraBase X200, ThinkPad Compact USB Keyboard,
Dell U2713HM (2560x1440, IPS), ExpressCard USB 3.0 (2 ports, flush), Nexus 7+10

buckalho
Freshman Member
Posts: 71
Joined: Mon Feb 25, 2008 9:50 pm
Location: berkeley, CALIFORNIA

Re: Windows 7 on X200

#3 Post by buckalho » Sat Aug 22, 2009 11:19 am

yak wrote:Check the Lenovo's Windows 7 Beta page and see if there's something for you. Hotkey Features for example.
http://www-307.ibm.com/pc/support/site. ... -BETA.html

Have you installed the Presentation Director actually? It's not on the beta page but maybe the Vista version will work:
http://www-307.ibm.com/pc/support/site. ... 67364.html

THanks for replying.
I tried the windows 7 beta page but I get file not found whenever I try to download the hotkey features...

I'll try installing the latest version from device matrices and I'll keep this post updated.

yak
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1256
Joined: Thu Dec 06, 2007 3:17 pm
Location: NRW, Germany

Re: Windows 7 on X200

#4 Post by yak » Sat Aug 22, 2009 11:27 am

buckalho wrote:I tried the windows 7 beta page but I get file not found whenever I try to download the hotkey features...
Odd. Just checked and I'm able to download it. Here's a direct link (skipping the agreement popup):
http://download.lenovo.com/ibmdl/pub/pc ... vu10ww.zip
ThinkPad™ X201 / AFFS-120
i5-560M 2.67Ghz, 8GB RAM, Samsung 840 Pro 256GB SSD, Win 8 Pro 64-bit, UltraBase X200, ThinkPad Compact USB Keyboard,
Dell U2713HM (2560x1440, IPS), ExpressCard USB 3.0 (2 ports, flush), Nexus 7+10

donzoomik
Freshman Member
Posts: 112
Joined: Fri Sep 28, 2007 3:11 am
Location: Tallinn, Estonia
Contact:

Re: Windows 7 on X200

#5 Post by donzoomik » Sat Aug 22, 2009 1:26 pm

Everything is just like you described.

Presentation manager is not supported under W7 and never will be.
Reporting brightness has been disabled, guess it was the cause of broken functionality.
1 notch on OSD is 2% in Windows sound manager.
Lenovo Thinkpad X200 7458-85G

yak
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1256
Joined: Thu Dec 06, 2007 3:17 pm
Location: NRW, Germany

Re: Windows 7 on X200

#6 Post by yak » Sat Aug 22, 2009 2:23 pm

I have just installed RTM on my T60. The OSD started working after I installed the System Interface Driver and Hotkey Features, both from the Lenovo's Windows 7 BETA page. All indicators I had in Vista work in 7 too, including Volume and Brightness.

Can't comment on the volume 2x problem as I have a T60 which was the last model to have a BIOS controlled volume, i.e. the volume buttons work independently from the OS - pressing them does not change the volume in Windows sound mixer.

I haven't tried installing the Presentation Director yet. If it doesn't work, a simple replacement is the WindowsKey+P shortcut which brings a simple menu to enable/disable external display and choose between desktop duplicate and extend modes. Luckily it seems to rember the resolutions.
ThinkPad™ X201 / AFFS-120
i5-560M 2.67Ghz, 8GB RAM, Samsung 840 Pro 256GB SSD, Win 8 Pro 64-bit, UltraBase X200, ThinkPad Compact USB Keyboard,
Dell U2713HM (2560x1440, IPS), ExpressCard USB 3.0 (2 ports, flush), Nexus 7+10

LenovoGringo
Freshman Member
Posts: 68
Joined: Sun Jun 07, 2009 3:33 pm
Location: Seattle, WA

Re: Windows 7 on X200

#7 Post by LenovoGringo » Sat Aug 22, 2009 9:59 pm

Donzoomilk is right. There was a post about which ThinkVantage software were pulled from Windows 7 due to redudancy (presentation manager and easy eject are two of several programs) on the home page of Thinkpads.com. They will never be supported anymore.

yak
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1256
Joined: Thu Dec 06, 2007 3:17 pm
Location: NRW, Germany

Re: Windows 7 on X200

#8 Post by yak » Sun Aug 23, 2009 6:44 am

LenovoGringo wrote:Donzoomilk is right. There was a post about which ThinkVantage software were pulled from Windows 7 due to redudancy (presentation manager and easy eject are two of several programs) on the home page of Thinkpads.com. They will never be supported anymore.
Yes, I saw it too after posting here. A thread about the discontinued software was created in the Windows 7 forum:
http://forum.thinkpads.com/viewtopic.ph ... 62&start=0
ThinkPad™ X201 / AFFS-120
i5-560M 2.67Ghz, 8GB RAM, Samsung 840 Pro 256GB SSD, Win 8 Pro 64-bit, UltraBase X200, ThinkPad Compact USB Keyboard,
Dell U2713HM (2560x1440, IPS), ExpressCard USB 3.0 (2 ports, flush), Nexus 7+10

donzoomik
Freshman Member
Posts: 112
Joined: Fri Sep 28, 2007 3:11 am
Location: Tallinn, Estonia
Contact:

Re: Windows 7 on X200

#9 Post by donzoomik » Sun Aug 23, 2009 3:21 pm

I can't comment on T60, but i had a thread a few months back about X200.
The problem was, that after boot, backlight regulation worked fine but there was no OSD. After standby, there was OSD but regulation broke. In beta drivers they seemed to disable OSD for brightness and everything worked happyly ever after.

If they haven't released any new SI or OSD drivers, it should be just the same.
Lenovo Thinkpad X200 7458-85G

dfumento
Senior Member
Senior Member
Posts: 891
Joined: Thu Jan 20, 2005 8:27 pm
Location: Manhattan, NY

Re: Windows 7 on X200

#10 Post by dfumento » Tue Aug 25, 2009 11:28 am

I have Win 7 Ultimate RTM installed with Lenovo Beta drivers on an X200s and everything appears to work except that I don't seen the OSD of adjusting backlight (I do see it for changing sound).
X201s: 1440x900 LED backlit 2.13 GHz, 8 GB, 160 GB Intel X25-M Gen 2 SSD, 6200 a/b/g/n, BT, 6-cell, 9-cell, Windows 7 Ultimate x64 SP1, Verizon 4G LTE USB modem, USB 2.0 external optical drive, Lenovo USB to DVI converter
Previous Models: A21p, A30p, A31p, T42, X41T, X60s, X61s, X200s

yak
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1256
Joined: Thu Dec 06, 2007 3:17 pm
Location: NRW, Germany

Re: Windows 7 on X200

#11 Post by yak » Tue Aug 25, 2009 6:47 pm

I was wrong. I have this problem too (running Windows 7 RTM German on the T60 from the sig.).

The brightness regulation works after a reboot (with OSD) but stops if I go into standby or hibernation. After that, I see no OSD and the brightness doesn't change. Even the brightness control from the Windows Mobility Center (Win+X) is gone.

I'll try uninstalling the OSD and see if that changes anything.

-- EDIT --
Well, I'm not sure. Uninstalling the OSD forced me to reboot so the brightness worked again. Since it worked after a standby too, I installed the OSD again to confirm that this was the cause. Oddly, the brightness hasn't stopped working. Whether on AC or battery, standby or hibernation. Don't know why. I will see if it stays that way and report back.
ThinkPad™ X201 / AFFS-120
i5-560M 2.67Ghz, 8GB RAM, Samsung 840 Pro 256GB SSD, Win 8 Pro 64-bit, UltraBase X200, ThinkPad Compact USB Keyboard,
Dell U2713HM (2560x1440, IPS), ExpressCard USB 3.0 (2 ports, flush), Nexus 7+10

donzoomik
Freshman Member
Posts: 112
Joined: Fri Sep 28, 2007 3:11 am
Location: Tallinn, Estonia
Contact:

Re: Windows 7 on X200

#12 Post by donzoomik » Wed Sep 30, 2009 7:41 am

I'm having power management problems with my X200. Running W7 Enterprise x64 RTM with 3.05 BIOS (no significant changes in 3.08).

I've upgraded to most recent version of WWAN card but even after restart it does not go into power saving mode.
USB peatamine:USB-seadet ei peatata
USB-seade ei läinud peatatud olekusse. Kui USB-seade ei lähe mittekasutamisel peatatud olekusse, võib protsessori energiahaldus olla takistatud.
Seadme nimi Ericsson F3507g Mobile Broadband Minicard Composite Device
etc.
USB peatamine:USB-seadet ei peatata
USB-seade ei läinud peatatud olekusse. Kui USB-seade ei lähe mittekasutamisel peatatud olekusse, võib protsessori energiahaldus olla takistatud.
Seadme nimi USB Root Hub
It's localized, but the idea is that USB device didn't shut down and it may break power management. The root hub seems to be the one connected to WWAN card, but information is too scarce. It's just a logical conclusion.
Platvormi energiahalduse võimalused:PCI Expressi aktiivse oleku energiahaldus (ASPM) keelatud
PCI Expressi aktiivse oleku energiahaldus (ASPM) on selles arvutis teatud riistvara ühildumatuse tõttu keelatud.
Something is keeping PCIe power management disabled and i can't figure out what, because documentation (WMI, device manager etc) is very scarce. I can't find any tool that can report me the status of ASPM.

It's also reporting that WiFi power management does not work properly, but i guess it's because transmit power is set to default medium. Power profile has it set to maximum power saver.

To check out power managent yourself, run "powercfg -energy" from elevated command line.
Lenovo Thinkpad X200 7458-85G

buckalho
Freshman Member
Posts: 71
Joined: Mon Feb 25, 2008 9:50 pm
Location: berkeley, CALIFORNIA

Re: Windows 7 on X200

#13 Post by buckalho » Tue Oct 13, 2009 4:26 pm

Does anybody found a fix for volume control?
I noticed that mute button is still not working, increase 2X in up and volume button using the last hotkey driver (released 10/05).
Summary changes mentions windows 7 fixes but I don't see any improvement since last version.
Anybody has any idea on this matter?

Also, I noticed that there's error recorded in event viewer:
volmgr: The system could not sucessfully load the crash dump driver. (event id 45)

Also, it BSOD by ndis.sys is appearing ocassionally.
Does anyone experience this problem too?

I'm using Windows 7 RTM (not beta or RC)

bill bolton
Admin Emeritus
Admin Emeritus
Posts: 3848
Joined: Thu Sep 01, 2005 10:09 am
Location: Sydney, Australia - Best Address on Earth!

Re: Windows 7 on X200

#14 Post by bill bolton » Tue Oct 13, 2009 6:30 pm

buckalho wrote:Does anybody found a fix for volume control?
I noticed that mute button is still not working, increase 2X in up and volume button using the last hotkey driver (released 10/05).
Mute works and volume chnages in one step increments on my X200, using the latest Hotkey driver.
buckalho wrote:Also, it BSOD by ndis.sys is appearing ocassionally.
Does anyone experience this problem too?
No.

Cheers,

Bill B.

buckalho
Freshman Member
Posts: 71
Joined: Mon Feb 25, 2008 9:50 pm
Location: berkeley, CALIFORNIA

Re: Windows 7 on X200

#15 Post by buckalho » Thu Oct 22, 2009 1:45 pm

buckalho wrote:Does anybody found a fix for volume control?
I noticed that mute button is still not working, increase 2X in up and volume button using the last hotkey driver (released 10/05).
Mute works and volume chnages in one step increments on my X200, using the latest Hotkey driver.
buckalho wrote:Also, it BSOD by ndis.sys is appearing ocassionally.
Does anyone experience this problem too?
No.

Cheers,

Bill B.


I still couldn't get the hotkey driver functioning correctly.
On the lenovo website download page, it says that hotkey driver need presentation director. I thought presentation director is obsolete on win 7?? THere's also compatibility issue when running presentation director.

I tried installing presentation director but the latest version compains of not able to access windows installer in the middle of installation...

I guess I'll have to wait until the next version surfaces.

thematrixz
Posts: 12
Joined: Wed Jun 14, 2006 8:55 am
Location: usa

Re: Windows 7 on X200

#16 Post by thematrixz » Mon Oct 26, 2009 7:44 pm

Has anyone found a fix for this problem? I tried uninstalling beta drivers and updated all of them with drivers dated 10/22 (PM, Hotkey, Onscreen,... drivers) but problem still exists. Some times I can't adjust the brightness after sleep, sometimes LCD won't come on at all.
T60 WS

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “Windows 7”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests