Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

I hope you ladies and gentlemen will excuse me (L40sx question)

Older ThinkPads.. from the 600, the 7xx, the iSeries, 300, 500, the Transnote and, of course, the 701
Post Reply
Message
Author
my03
Posts: 31
Joined: Tue Dec 30, 2014 3:06 pm
Location: Stockholm, Sweden

I hope you ladies and gentlemen will excuse me (L40sx question)

#1 Post by my03 » Wed Nov 18, 2020 3:48 pm

Since my question is not 100% thinkpad related (but i think some of you might have this good old machine in your possession... 8) )

I also asked this same question to the good people over at the retro FB group, but doing that, i might miss out on some good insights from members here.

so i got this unit home today (wanted it basically to replace my keyboard on the existing unit to the proper key layout). I got it fairly cheap (¨55usd) includig power supply and to my small surprise, it also came with the (special 8x2 simm memory expansion onboard as well as the modem-card). But i bought it also knowing that it had an issue with the screen.
When firing it up (the HDD is dead btw, but those old Connors usually are) i can see that the screen only displays on half of the screen.
When i bought my first L40sx, it had other issues (flickering mainly) but a recap of the screen solved that perfectly. But in this case, would it be the screen cable itself that is broken? I got some advice about the screen being driven on dual planes (and the schematics support this, having two connectors for the screen), would a new cable be required?

Image
W530 w.3740qm, 24gb, 240+120gb ssd, 1980x1080
T410 w. I7-640m, 8GB, 240+128gb ssd hd, 1440x900
X61 w. T7500, 8GB, 240gb ssd, 1024x768 (middleton bios)
365e (Cyrix 100) w.16mb ram
360cs
701cs

RealBlackStuff
Admin Emeritus
Admin Emeritus
Posts: 21592
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Dublin, Éire
Contact:

Re: I hope you ladies and gentlemen will excuse me (L40sx question)

#2 Post by RealBlackStuff » Thu Nov 19, 2020 12:59 am

If I read your post correctly, you have another L40sx.
Why not try its LCD-cable in the "new" one?
Or try the "new" LCD in the "old" machine?
After first checking that both parts of the LCD-cable connector are properly plugged in...

Did you get the numpad with it?
WikiPedia wrote:L40sx: Release date March 26, 1991; 29 years ago
Introductory price US$5,995 (equivalent to $10,922 in 2019)
NOT a great day for a Guinness! (the Real Black Stuff).
Ireland is on FULL lockdown till December 2020!
Covid-19: Mask it or Casket!
Check out The Boardroom for Mods and Other Services.

my03
Posts: 31
Joined: Tue Dec 30, 2014 3:06 pm
Location: Stockholm, Sweden

Re: I hope you ladies and gentlemen will excuse me (L40sx question)

#3 Post by my03 » Thu Nov 19, 2020 12:23 pm

Hi RealBlackStuff,

unfortunately i did not. But it came "loaded" otherwise which is quite nice.

But i located the problem (sort of) or at least its "whereabouts" of sorts. The two mainboard connectors were pristine so i started prodding around on the screen itself. Lo and behold - after poking around just beneath the "IBM" logo on the screen, it sprung to life on the top-part as well. Now i know where to focus the efforts. On that right-hand side is the control-pcb for the screen, including the capacitors (which i changed on my other L40). I don't think the caps are the culprit here, but i will break inside it and check the cabling going there since it must be where the connectivity is lacking. Will also check the capacitors of course.

So thats very good news :)
W530 w.3740qm, 24gb, 240+120gb ssd, 1980x1080
T410 w. I7-640m, 8GB, 240+128gb ssd hd, 1440x900
X61 w. T7500, 8GB, 240gb ssd, 1024x768 (middleton bios)
365e (Cyrix 100) w.16mb ram
360cs
701cs

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad Legacy Hardware”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 30 guests