Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

do i have the correct "upgraded" screen?

T430 and later, plus T530 and later series specific matters only
Post Reply
Message
Author
krissyneillie1
Posts: 9
Joined: Sun Mar 24, 2019 3:45 pm
Location: UK, Glasgow

do i have the correct "upgraded" screen?

#1 Post by krissyneillie1 » Wed Oct 16, 2019 4:49 pm

good evening, im just curious as to whether or not i have an upgraded screen installed in my t430, i took a picture of it when i had it all stripped down, i was told a LG PHILIPS LP140WD2(TL)(G1) is the best plug and play option to go for but i seem to have a Samsung screen with a different model number, if i were to buy the LG screen would it be any different to the screen i currently have?, im not looking to go down the full HD IPS route quite yet due to the mixed reviews, Thanks

https://imgur.com/sg4SGcs not sure how to add the picture into the thread sorry

thelash
Posts: 37
Joined: Sat Aug 06, 2016 11:34 pm
Location: Eltham, New Zealand

Re: do i have the correct "upgraded" screen?

#2 Post by thelash » Sat Oct 19, 2019 4:28 am

Your Samsung screen is one of three different 1600x900 (HD+) screens from 3 different makers that are standard equipment on the T430. So, no you do not have an upgraded screen. I have replaced the awful 1366x768 screen in a T430 with the LP140WD2(TL)(G1) - in my case requiring the purchase of an hd+ LCD cable - and it's much better. Much better colours, brightness and viewing angles. It is a glossy screen not matte like the standard, which took some getting used to. I've not experienced a T430 with the stock 1600x900 screen, but one I had in a T420s was pretty bad too. If you can find an LG screen I'm sure you'll enjoy the difference, but I don't think they are being made new now and plenty of sites on ebay etc will offer 'compatible' screens that may or may not be an improvement on standard. I managed to find one of these - https://www.ebay.com/itm/NEW-Dell-Alien ... SwyjBW6GKI - on a US ebay site last year which did contain the exact LG screen you quote. Happy hunting.
T430 ips, T440p.

TheForgottenKing
Junior Member
Junior Member
Posts: 346
Joined: Fri Apr 13, 2018 11:41 am
Location: Chicago, IL

Re: do i have the correct "upgraded" screen?

#3 Post by TheForgottenKing » Sat Oct 19, 2019 10:31 pm

I'd highly recommend the FHD mod instead
Daily: W701ds: i7-940XM - 32GB DDR3 - 128GB SSD + 1TB HDD - FX 2800M - 1920x1200 @ 17" + 768x1280 @ 10" - Dock - Wacom
Others: 701C - S30 - X230t - A31p? - 701R?
For Sale: Quite a few, check over at the marketplace

thelash
Posts: 37
Joined: Sat Aug 06, 2016 11:34 pm
Location: Eltham, New Zealand

Re: do i have the correct "upgraded" screen?

#4 Post by thelash » Sun Oct 20, 2019 4:58 am

I agree. I'd done a t420s and my present T430 with the FHD mod, but was always curious as to how good an alternative the Alienware screen was, given the lower price and it's a simple drop in replacement. The chance to buy a cheap T430 with a broken screen meant I could find out. Certainly much better than standard screens, and maybe a better choice for a gamer as it's definitely a bit more responsive, but for me it has to be matte and ips.
T430 ips, T440p.

aka399
Posts: 5
Joined: Thu Sep 19, 2019 8:58 am
Location: Bergamo, Italy

Re: do i have the correct "upgraded" screen?

#5 Post by aka399 » Sun Oct 20, 2019 6:43 am

So, at the end, what's the better screen PN to buy?

Inviato dal mio Redmi Note 5 utilizzando Tapatalk


krissyneillie1
Posts: 9
Joined: Sun Mar 24, 2019 3:45 pm
Location: UK, Glasgow

Re: do i have the correct "upgraded" screen?

#6 Post by krissyneillie1 » Sun Oct 20, 2019 3:24 pm

thelash wrote:
Sun Oct 20, 2019 4:58 am
I agree. I'd done a t420s and my present T430 with the FHD mod, but was always curious as to how good an alternative the Alienware screen was, given the lower price and it's a simple drop in replacement. The chance to buy a cheap T430 with a broken screen meant I could find out. Certainly much better than standard screens, and maybe a better choice for a gamer as it's definitely a bit more responsive, but for me it has to be matte and ips.
i cant find a solid reputable source for the FHD upgrade otherwise id look into it, where did you get yours?

thelash
Posts: 37
Joined: Sat Aug 06, 2016 11:34 pm
Location: Eltham, New Zealand

Re: do i have the correct "upgraded" screen?

#7 Post by thelash » Mon Oct 21, 2019 2:24 am

Have a read through this viewtopic.php?f=45&t=126294 for info about the lvds to edp converter board that you can buy here https://www.ebay.com/itm/LCD-controller ... SwC4tboNcN. That's the one I used. There are a couple of other sorts available I think, but this one has worked for me and has not had flicker problems at all. On the T430, it sits on top of the ram cover underneath the keyboard.
Screens: The ebay link above gives a list of screens compatible with this board. Buying one is a bit of a lottery - I've only used the AUO B140HAN01.3, bought from Chinese sellers on ebay and been happy enough. Then again, I'm very much a beginner with this, and have only bought and fitted 4 ips screens into thinkpads - one a drop in for an X220, one for T420s and T430 requiring converter boards, and a drop in for a T440p. That one was a Chimei Innolux N140HCE-EN1 v2, the best of the 4 I've bought. Bright, true colours, proper white and blacks, excellent angles. Got is off AliExpress. According to this https://www.reddit.com/r/thinkpad/comme ... 0_fhd_mod/ it will work in a T430. I still have T430 and T440p, but not sure I want to swap the screens to see if it does work, as the T440p is fantastic with it.
T430 ips, T440p.

thelash
Posts: 37
Joined: Sat Aug 06, 2016 11:34 pm
Location: Eltham, New Zealand

Re: do i have the correct "upgraded" screen?

#8 Post by thelash » Sun Oct 27, 2019 2:40 am

This afternoon I took the N140HCE-EN1 screen out of my T440p and put it in the T430 - the picture displayed correctly but only underneath the dreaded screen flicker. Worried that all that flicker might mean damage to the screen I promptly shutdown and returned it to the T440. Replaced the B140HAN01.3 in the t430 and all is well. I have never had any flicker with that screen. So, experiment failed - in my case anyway.
T430 ips, T440p.

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad T430/T530 and later Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests