Page 1 of 1

T430 - crucial BX500 SSD not getting detected in BIOS

Posted: Mon Aug 10, 2020 11:14 pm
by sco1984
Hello All,

I have T430 G84
TYPE: 2347G84

I bought Crucial BX500 2.5-INCH SSD (240) from amazon India yesterday during the BIG sale.
I flashed BIOS to Aug 2019 update i.e. 2.82
From BIOS I ensured that HDD is set to AHCI.

I tried to fix the SSD multiple times in the SATA HDD bay carefully but it's not getting detected in BIOS itself.
I fixed the same SSD in L430 in hdd bay and it got detected in 1st attempt.
Currently I am using Seagate SATA hdd in my T430 so I can confirm that no issue with the SATA port inside the laptop.

Just wonder how to solve this issue thanks.
I tried to Google and tried the solutions but not helping.

As a last resort is it possible to remove the DVD rom > Buy caddy for this SSD > Fix the SSD in DVD rom bay?
Unfortunately I can not return this SSD hence I am trying to evaluate all options.
My current SATA disk in T430 takes almost 2.5~3 minutes to load everything. [Home use]

Regards,
Amey.

Re: T430 - crucial BX500 SSD not getting detected in BIOS

Posted: Tue Aug 11, 2020 12:51 am
by RealBlackStuff

Re: T430 - crucial BX500 SSD not getting detected in BIOS

Posted: Tue Aug 11, 2020 1:32 am
by sco1984
RealBlackStuff wrote:
Tue Aug 11, 2020 12:51 am
This one also fits in the T430: https://www.newmodeus.com/shop/index.ph ... cts_id=388
Thanks.
Just want to check which 1 can help =

9.5 mm = https://www.amazon.in/dp/B00HD7QQQA/ref ... mFbA5RYZ8Q
12.7 mm = https://www.amazon.in/dp/B07N7HZ3PL/ref ... mFbE3ZX570

Re: T430 - crucial BX500 SSD not getting detected in BIOS

Posted: Tue Aug 11, 2020 7:23 am
by atagunov
Weird problem.. The only guess that comes to my mind is poor contact between SATA connector on the motherboard and BX500.. Does T430 have a 9mm drive bay? BX500 is definitely 7mm. So if the bay is 9mm this kind of rails are needed: https://www.aliexpress.com/item/32788182585.html In the absence of these you can use normal rails for 9mm drive and try to shim the space with folded paper.

Apologies, apparently T430 has a 7mm not 9mm hdd bay and my advice was a bad one

I guess in a pinch you could fully disassemble, make sure there is good contact in the connector and try to boot up the opened-up laptop. It would probably be easier to boot the disassembled T430 if it's placed onto a 4337 dock with an external keyboard and monitor connected. Sorry, no better ideas

Re: T430 - crucial BX500 SSD not getting detected in BIOS

Posted: Wed Aug 12, 2020 7:55 pm
by m11k
Is the hard drive in a caddy, or is it just a bare drive in the slot? It should be in something like this: https://www.ebay.com/itm/lenovo-Thinkpa ... SwCkZZXraq

I have a 7mm SSD in my T430 (in a caddy) and don't have any issues. Of course as long as the SSD is plugged into the SATA port correctly, it should work even if it is not in a caddy. Perhaps you should try installing the SSD in another computer to see if the SSD is bad.

Re: T430 - crucial BX500 SSD not getting detected in BIOS

Posted: Thu Aug 13, 2020 5:26 am
by atagunov
m11k wrote:
Wed Aug 12, 2020 7:55 pm
It should be in something like this: https://www.ebay.com/itm/222674084053
I have a 7mm SSD in my T430 (in a caddy) and don't have any issues
Actually seems you're right.. Apparently T430 indeed has a 7mm bay and you have linked to the right item on ebay. Well there's plenty of them there :)

I was wrong to suggest https://www.aliexpress.com/item/32788182585.html as it's only needed for T520/T530/W520/W530

My apologies

Re: T430 - crucial BX500 SSD not getting detected in BIOS

Posted: Mon Aug 31, 2020 5:19 pm
by sktn77a
Hmmm........ my T430 has the 9mm bay and the rubber drive adapters in your AliExpress link (???) The 7 mm drive would wobble around if it didn't have the adapters.

The 9.5mm drive will fit in the bay but the SATA connector doesn't line up correctly.