Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

w2k t500

Operating System, Common Application & ThinkPad Utilities Questions...
Post Reply
Message
Author
789
Posts: 16
Joined: Sat Feb 06, 2016 5:36 pm
Location: Victoria, Canada

w2k t500

#1 Post by 789 » Fri Mar 04, 2016 4:49 pm

Has anyone installed NT 5 on Thinkpad T500 ?
Is there a w2k driver for "Intel Mobile 4 Series Integrated Graphics" ?

MrMaguire
Sophomore Member
Posts: 229
Joined: Tue Aug 16, 2011 3:20 pm
Location: Merry Olde England
Contact:

Re: w2k t500

#2 Post by MrMaguire » Fri Mar 04, 2016 6:24 pm


brchan
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1340
Joined: Sun Jun 01, 2014 11:43 am
Location: West Lafayette, Indiana

Re: w2k t500

#3 Post by brchan » Fri Mar 04, 2016 7:36 pm

There are no 2k drivers for T500 models. XP is the earliest that would work properly. Even if you got the 2k OS to install, it would perform very poorly.

May I ask why you want to install such an old OS on a T500? It would be much more feasible to install it as a VM on W7 or linux. The last systems to have 2k support was the T43/R52 series.
Current Thinkpads: W530 (functional classic keyboard mod), X301, T61, T60, T43, A31p, T23, 600X, 770
Other: mk5 Toughbook cf-19, mk1 Toughbook cf-53

789
Posts: 16
Joined: Sat Feb 06, 2016 5:36 pm
Location: Victoria, Canada

Re: w2k t500

#4 Post by 789 » Sat Mar 05, 2016 3:58 pm

I only started using/installing XP a year ago; after the screen on my hard worked laptop woke up cracked in the middle one morning (for no particular reason, in my opinion)
paid for 6 XP coa stickers over the years, to use NT 5 and Slackware

I did install NT 5 on t500; it does operate, but no driver for video; obviously it is not the OS, it is the purposeful lack of drivers; so I was just wondering if someone knew of a work around

D.O.S. can be installed on T500, but other than WordPerfect what else can be done with DOS.....

I would not allow XP (or even NT 5) to go online; use it only for text processing purposes

w2k is ok on z60m

NT 3.51 was the best Microsoft ever had; that is why they did not market it and spent 7 years to turn the code into bloatware/spyware

danikayser84
Sophomore Member
Posts: 130
Joined: Thu Mar 20, 2014 8:55 pm
Location: Albany, NY

Re: w2k t500

#5 Post by danikayser84 » Thu Aug 18, 2016 3:26 pm

brchan wrote:There are no 2k drivers for T500 models. XP is the earliest that would work properly. Even if you got the 2k OS to install, it would perform very poorly.

May I ask why you want to install such an old OS on a T500? It would be much more feasible to install it as a VM on W7 or linux. The last systems to have 2k support was the T43/R52 series.
Actually, there do exist drivers for Windows 2000 on the T/R/X/Z60 and T/R/X/Z61 as well (I run 2000 on my Z60m pretty well, even with WPA2 working), at least according to the "Drivers" link at the top of the page... I suppose even that late in the game some businesses/schools/individuals still used Windows 2000

I even once got 98SE working on a T43, but obviously it's unsupported (98SE/ME was dropped after the T42/R51 generation) but I found working drivers elsewhere for chipset/video/etc. ;)
Current: T440p (Win10), W500 4058-CTO (Win10), T61 8892-01U (Win2000), Semi-Retired: T61 8892-01U (Win10)
Museum/Retired: T400, Z60m, T43, T42, T30, T23, A30, A31p, 600X, 600E, 380ED, 770Z, 560Z, 765D, 755CX, 755CD
Others: Dell D630, MacBook Pro Mid-2012, PowerBook G3 Pismo, AlBook 15"/1.5G

789
Posts: 16
Joined: Sat Feb 06, 2016 5:36 pm
Location: Victoria, Canada

Re: w2k t500

#6 Post by 789 » Fri Mar 29, 2019 2:31 pm

Lately I thought I would upgrade T500 to XP 64-bit. Installation went fine; display drivers, network drivers, fine.

No sound driver would co-operate, no SD card would show.

Does anyone know if there is 64-bit Ricoh and Conexant driver that works on T500 ?

Screamer
Junior Member
Junior Member
Posts: 461
Joined: Sun Apr 15, 2018 7:15 am
Location: Singapore

Re: w2k t500

#7 Post by Screamer » Sat Mar 30, 2019 4:22 am

Welcome to the Windows XP Professional x64 boat, I suppose. Just remember to install Service Pack 2 if you have not, some drivers do not work without that Service Pack installed for some odd reason.

You could try installing this audio driver that was meant for the W700, since it shares the same audio codec as your T500 does. There is also an x64 driver for the Ricoh R5C847, but you might want to manually install that instead, via the device manager by searching the .inf files.

789
Posts: 16
Joined: Sat Feb 06, 2016 5:36 pm
Location: Victoria, Canada

Re: w2k t500

#8 Post by 789 » Sun Mar 31, 2019 3:28 pm

Screamer wrote:
Sat Mar 30, 2019 4:22 am
Welcome to Windows XP Professional x64
Thank you for your moral support.
The Conexant driver you recommended works and we have sound.
SD card is acting strange. The Ricoh drivers installed, and device manager lists Ricoh drivers and claims they work as intended; but the machine does not recognize SD card when I insert it.

Screamer
Junior Member
Junior Member
Posts: 461
Joined: Sun Apr 15, 2018 7:15 am
Location: Singapore

Re: w2k t500

#9 Post by Screamer » Mon Apr 01, 2019 5:44 am

No problem, and it is good to hear that the audio driver works.

Something is definitely not right then, from the looks of it. In any case, is that SD card of yours a normal SD or an SDHC or an SDXC card? If it is an SDXC card, you would need to install this hotfix to access it.

Also, are you able to see an entry for the SD card controller in the device manager? If your SD card controller is working fine, it should show up in the device manager's list.

789
Posts: 16
Joined: Sat Feb 06, 2016 5:36 pm
Location: Victoria, Canada

Re: w2k t500

#10 Post by 789 » Mon Apr 01, 2019 3:45 pm

Screamer wrote:
Mon Apr 01, 2019 5:44 am
...
clip.png

This is the exact same SD card that works fine when XP 32-bit is operating T500

Screamer
Junior Member
Junior Member
Posts: 461
Joined: Sun Apr 15, 2018 7:15 am
Location: Singapore

Re: w2k t500

#11 Post by Screamer » Tue Apr 02, 2019 4:30 am

The SD card itself is detected under XP x86, but not under XP x64..?

Did you try to force the SD card to be detected, by clicking the 'Scan for hardware changes' icon in the device manager? Try doing that if you did not, and be sure to leave the SD card inserted in your T500. This might probably cause it to recognize and see the SD card in the device manager.

789
Posts: 16
Joined: Sat Feb 06, 2016 5:36 pm
Location: Victoria, Canada

Re: w2k t500

#12 Post by 789 » Tue Apr 02, 2019 3:11 pm

Screamer wrote:
Tue Apr 02, 2019 4:30 am
The SD card itself is detected under XP x86, but not under XP x64 ?
Under XP 32-bit the SD card was my d:\ drive and had "progs" directory on it with my favourite programs. XP 32-bit detected the SD card even before Ricoh was installed. Linux detects it, too.

If I insert the SD card as a USB stick, XP 64-bit detects it.
"scan for hardware changes" does nothing.

I suspect it is an unreported conflict in the registry

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “Windows OS (Versions prior to Windows 7)”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests