Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

Old Dell 9300: HD Transfer down 2.5 MB/sec after XP updates?

Operating System, Common Application & ThinkPad Utilities Questions...
Post Reply
Message
Author
crashnburn
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1643
Joined: Sat Apr 22, 2006 4:26 pm
Location: TX, USA & Bombay, India

Old Dell 9300: HD Transfer down 2.5 MB/sec after XP updates?

#1 Post by crashnburn » Sat Oct 22, 2011 1:51 am

Old Dell 9300: HD Transfer Speed down to 2.5 MB/sec after some Windows Updates?

This was an old laptop that I kept for my mother to use for her once a blue moon usage. Big screen and convenient.

Off late I had some data on it that I wanted to have so I transferred a bunch through USB to external 2.5" HDD as well as via Ethernet network.

Speeds were 15-18 MBps.

Then while it was on the network it kind of wanted to update the OS with patches. So I let it do that.

The next time I tried a Network or USB Transfer the speeds crawled to 2.5 MBPS.

I figured something was wrong with USB since XP updates.

But today I ran HD Tune and it shows HDD Max & Avg speed at 2.4 Mbps.

What happened? Why is it croaking slow now?
HD Tune: ST980825A Benchmark

Transfer Rate Minimum : 1.5 MB/sec
Transfer Rate Maximum : 2.4 MB/sec
Transfer Rate Average : 2.4 MB/sec
Access Time : 16.9 ms
Burst Rate : 2.4 MB/sec
CPU Usage : 99.3%
T61 8892-02U: 14.1"SXGA+/2.2C2D/4G/XP|Adv Mini Dock|30" Gateway XHD3000 WQXGA via Dual-link DVI
X61T 7767-96U: 12.1"SXGA+/1.6C2D/3G/Vista|Ultrabase
W510 4319-2PU: 15.6"FHD/i7-720QM/4G/Win7Pro64 (for dad)
T43 1875-DLU: 14.1"XGA/1.7PM-740/1G/XP (Old)

BootSectorVirus
Freshman Member
Posts: 91
Joined: Sat Aug 06, 2011 10:34 am
Location: Dallas, TX

Re: Old Dell 9300: HD Transfer down 2.5 MB/sec after XP updates?

#2 Post by BootSectorVirus » Mon Jul 23, 2012 8:21 pm

Do a Microsoft system restore, pick a restore date before the updates were applied, see if the speed comes back.

If it does return to normal, apply updates one at a time and reboot until you find the culprit.

Unknown_K
Senior Member
Senior Member
Posts: 508
Joined: Tue Jun 23, 2009 9:37 pm
Location: Youngstown, OH

Re: Old Dell 9300: HD Transfer down 2.5 MB/sec after XP updates?

#3 Post by Unknown_K » Tue Jul 24, 2012 3:45 pm

CPU usage of 99.3% means the drive isn't being used with DMA transfers, should be under 5% in normal use. Most likely a driver issue or the drive is junk (overheated).

When you ran HDtune did you check the tab for "health"? The info tab will tell you what drive speed is supported and which is currently active.
Collection: 310ED, 350C, 360C, 365C, 365XD, 380D, 380XD, 380Z, 390E, 390X, 560X, 600, 600E, 701C, 750CS, 755C, 755CD, 760C, 760CD, 760ED, 760EL, 760XD, 760XL, 765L, 765D, 770, 770E, 770Z, T21, T22, T23, T30, A20P, A21P, A22M, A30, A31, A31P, T40, T42, T43P, T60, T61, R32, R40, R52, T400

Majestic
Junior Member
Junior Member
Posts: 258
Joined: Sat Jan 02, 2010 4:00 pm
Location: N.E. Wisconsin, USA

Re: Old Dell 9300: HD Transfer down 2.5 MB/sec after XP updates?

#4 Post by Majestic » Tue Jul 24, 2012 4:42 pm

If I'm reading the original post right....... it's from 2011. :eek:

I'm guessing either the OP's problem is fixed or the laptop has long since been recycled.
Nothing else, good info for future Googlers. :)
My Laptop Collection:
IdeaPad Z570, 8gb RAM & Win 7 Home Premium / Win 8.1 Pro
Toshiba A75-S206, 1.5gb RAM & Windows 7 Home Premium
ThinkPad T-22 (Formerly a T-20), 512mb RAM & Win XP Pro

Unknown_K
Senior Member
Senior Member
Posts: 508
Joined: Tue Jun 23, 2009 9:37 pm
Location: Youngstown, OH

Re: Old Dell 9300: HD Transfer down 2.5 MB/sec after XP updates?

#5 Post by Unknown_K » Tue Jul 24, 2012 8:54 pm

Yea, didn't notice that just the guy ahead of me replying today. :(
Collection: 310ED, 350C, 360C, 365C, 365XD, 380D, 380XD, 380Z, 390E, 390X, 560X, 600, 600E, 701C, 750CS, 755C, 755CD, 760C, 760CD, 760ED, 760EL, 760XD, 760XL, 765L, 765D, 770, 770E, 770Z, T21, T22, T23, T30, A20P, A21P, A22M, A30, A31, A31P, T40, T42, T43P, T60, T61, R32, R40, R52, T400

crashnburn
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1643
Joined: Sat Apr 22, 2006 4:26 pm
Location: TX, USA & Bombay, India

Re: Old Dell 9300: HD Transfer down 2.5 MB/sec after XP updates?

#6 Post by crashnburn » Mon Jul 30, 2012 1:01 pm

Got fixed a while back but did not get to post a response here.
http://forum.notebookreview.com/dell-in ... dates.html

[quote name="gabiz_ro" url="/t/238437/old-dell-9300-hd-transfer-speed-down-to-2-5-mb-sec-after-some-windows-updates#post_3274654"]Maybe HDD stuck in PIO mode
Check this
IDE ATA and ATAPI disks use PIO mode after multiple time-out or CRC errors occur[/quote]

Thanks. That was the issue and no one was able to point it out. I did the WORKAROUND in the article.

I wonder if there is a QuickFix without having to install a full service pack?

Code: Select all

HD Tune Benchmark after the fix: 

Min: 7.2
Max 43.9
Avg: 32.1
AT: 16.0ms
Burst: 51.6
CPU Usage: 3.5%
T61 8892-02U: 14.1"SXGA+/2.2C2D/4G/XP|Adv Mini Dock|30" Gateway XHD3000 WQXGA via Dual-link DVI
X61T 7767-96U: 12.1"SXGA+/1.6C2D/3G/Vista|Ultrabase
W510 4319-2PU: 15.6"FHD/i7-720QM/4G/Win7Pro64 (for dad)
T43 1875-DLU: 14.1"XGA/1.7PM-740/1G/XP (Old)

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “Windows OS (Versions prior to Windows 7)”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 2 guests