Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

My win xp discs are SP2, how can I get SP3 -

Operating System, Common Application & ThinkPad Utilities Questions...
Post Reply
Message
Author
syrenab
Freshman Member
Posts: 93
Joined: Wed Jun 16, 2004 12:21 pm
Location: New Jersey,Monroe
Contact:

My win xp discs are SP2, how can I get SP3 -

#1 Post by syrenab » Mon Sep 08, 2014 9:56 pm

IMy win xp crashed. My win xp cd are SP2. Microsoft no longer provides updates. How can I get SP3?
syrenab
-------------------------------------------

T43 - (PentM 1.73GHz, 1024RAM, 75GB HDD, 14.1XGA, WiFi, CD-RW/DVD, XP-Pro)
T42 - 512MB RAM - 40GB 5400rpm HDD - 14.1XGA, CD-RW/DVD, XP PRO

ilakast
Junior Member
Junior Member
Posts: 317
Joined: Tue Aug 21, 2012 6:42 pm
Location: North London, England

Re: My win xp discs are SP2, how can I get SP3 -

#2 Post by ilakast » Tue Sep 09, 2014 12:44 am

4:3 T61 SXGA+, R61i 4:3 15'', X41T

dr_st
Moderator
Moderator
Posts: 7443
Joined: Sat Oct 29, 2005 6:20 am

Re: My win xp discs are SP2, how can I get SP3 -

#3 Post by dr_st » Tue Sep 09, 2014 2:46 am

Microsoft no longer releases new updates for XP, but last time I checked, existing updates could still be gotten automatically via Windows Update.
Thinkpad 25 (20K7), X1 Carbon (20HQ), Yoga 14 (20FY), T430s (IPS FHD + Classic Keyboard), X220 4291-4BG, X61 7673-V2V
T60 2007-QPG, T42 2373-F7G, X32 (IPS Screen), A31p w/ Ultrabay Numpad, A21m 2628-GXU

jdrou
Senior Member
Senior Member
Posts: 631
Joined: Tue Feb 10, 2009 6:15 pm
Location: Madison Heights, MI

Re: My win xp discs are SP2, how can I get SP3 -

#4 Post by jdrou » Tue Sep 09, 2014 1:00 pm

Yes, 2000 updates were available for quite a while after they stopped releasing new ones. I expect you'll be able to download XP updates at least until 2003 stops getting updates. Given the discovery of the XP POS edition you may be able to download old updates until that version stops updating. I would certainly get the offline version of SP3 as well though. Always nice to have large files like that on hand and not need to download in an emergency.
Current Thinkpads:
X31, X40, X61T, X61, X201, X220 (i7 IPS), W520 (2720QM/2000M/FHD), T440p (i7-4800MQ/GF730GT/FHD)
Dells: Latitude C840, Precision M70, Precision M4400, M6400 (WUXGA), M6600, M6700
Daily driver: Dell XPS 13 w/Kaby Lake+Iris Pro+TB3

Medessec
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1188
Joined: Sun Nov 15, 2009 10:09 pm
Location: Chico, California
Contact:

Re: My win xp discs are SP2, how can I get SP3 -

#5 Post by Medessec » Tue Sep 09, 2014 1:10 pm

Indeed, I've got the big IT-installers for SP2 and SP3 on CDs for when I need them... as it's incredibly annoying to try downloading them. I may have to get the Win 7 SP1 IT installer if there is one.

I also like keeping them separate instead of having an XP CD that pre-installs SP3 straight away(although I do have one) because some vintages can't run SP3 very well... but SP2 does just fine, and they can benefit from the features of XP.
Trying my hardest to collect Thinkpads, but college and being broke kinda gets in the way. However...
701C, 760, 770, X24, T30, G41, A31p, T43p, T60/61 Frankie, Z61p, X60 SXGA+, W700ds
MEDESSEC

and yes. I am a bit of a lunatic.

syrenab
Freshman Member
Posts: 93
Joined: Wed Jun 16, 2004 12:21 pm
Location: New Jersey,Monroe
Contact:

Re: My win xp discs are SP2, how can I get SP3 -

#6 Post by syrenab » Wed Sep 10, 2014 7:09 pm

e of blocking was that I did not have the security features contained in SP3 :lol: Thanks to all who responded.
I was unable to get information from Microsoft as much as I tried. All responses from Microsoft were " XP is no longer supported. Update to a newer version.

Thank you Ilakast for providing me with the link.
It worked and I now have SP3 installed. :D :lol:

BTW I discovered that my Windows repair from my Microsoft Pro Discs did not have SP3 when I could not connect to many sites, getting message that they are blocked by my Antivirus software. I discovered that the cause of blockage was lack of security features provided by SP3 :oops:
syrenab
-------------------------------------------

T43 - (PentM 1.73GHz, 1024RAM, 75GB HDD, 14.1XGA, WiFi, CD-RW/DVD, XP-Pro)
T42 - 512MB RAM - 40GB 5400rpm HDD - 14.1XGA, CD-RW/DVD, XP PRO

dr_st
Moderator
Moderator
Posts: 7443
Joined: Sat Oct 29, 2005 6:20 am

Re: My win xp discs are SP2, how can I get SP3 -

#7 Post by dr_st » Thu Sep 11, 2014 2:09 am

syrenab wrote:I was unable to get information from Microsoft as much as I tried. All responses from Microsoft were " XP is no longer supported. Update to a newer version.
Their response is the only reasonable one. There was no need to try to get any information from them. All you need to do is launch Windows update and it should get you all the necessary security updates (tons of which were released after SP3).
Thinkpad 25 (20K7), X1 Carbon (20HQ), Yoga 14 (20FY), T430s (IPS FHD + Classic Keyboard), X220 4291-4BG, X61 7673-V2V
T60 2007-QPG, T42 2373-F7G, X32 (IPS Screen), A31p w/ Ultrabay Numpad, A21m 2628-GXU

RealBlackStuff
Admin
Admin
Posts: 19384
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Mt. Cobb, PA
Contact:

Re: My win xp discs are SP2, how can I get SP3 -

#8 Post by RealBlackStuff » Thu Sep 11, 2014 6:57 am

Lovely day for a Guinness! (The Real Black Stuff)

Check out The Boardroom for Parts, Mods and Other Services.

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “Windows OS (Versions prior to Windows 7)”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests