Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

Ubuntu & Mint installation failure on T400

Linux on ThinkPads
Post Reply
Message
Author
PhoenixR
Posts: 19
Joined: Fri May 17, 2024 2:35 pm
Location: Riga, Latvia

Ubuntu & Mint installation failure on T400

#1 Post by PhoenixR » Mon May 20, 2024 9:27 am

I tried installing the latest versions of Ubuntu, Kubuntu & Mint (downloaded from the official websites) on a couple of T400 from a scratch and surprisingly it was not successful as Ubuntu installation aborted, Kubuntu & Mint installed but worked with some errors or failed to start after the USB disk removal. However Debian & Manjaro installed flawlessly at the same time and on the same machines. So I was thinking what could be the problem and if anybody encountered a similar thing?
T400 P9600 8Gb/480 SSD/Hybrid graphics/WXGA+

TPFanatic
Senior ThinkPadder
Senior ThinkPadder
Posts: 2294
Joined: Thu Jul 30, 2015 11:29 pm
Location: Boston, Massachusetts

Re: Ubuntu & Mint installation failure on T400

#2 Post by TPFanatic » Mon May 20, 2024 10:14 am

Could be faulty hardware, how healthy is your storage drive and memory?

PhoenixR
Posts: 19
Joined: Fri May 17, 2024 2:35 pm
Location: Riga, Latvia

Re: Ubuntu & Mint installation failure on T400

#3 Post by PhoenixR » Mon May 20, 2024 11:24 am

The hardware looks fine - I tested and even swapped both the memory and the drives too. My first guess was a hardware fault as well but it's quite easy to recognize a faulty HDD by that unmistakenly scratching sound of course. Nothing of the like. Tried installing on 160 Gb Hitachi HDD, 320 Gb WD, 500 SSD. The drives look fine. The memory modules look fine too as I tried the installation on 3 different T400 in fact with some minimal config differences. Besides, if it was a hardware fault I doubt Debian & Manjaro could have been installed & run but they have. The ones that do not install are strangely Ubuntu-based distros mostly like Ubuntu, Kubuntu & Mint. Ah, and the Elementary does not install neither by the way. I could retest all the drives and the memory once again just in case but I'm pretty 99.9% sure that it wasn't about the drive or memory fault.
T400 P9600 8Gb/480 SSD/Hybrid graphics/WXGA+

TPFanatic
Senior ThinkPadder
Senior ThinkPadder
Posts: 2294
Joined: Thu Jul 30, 2015 11:29 pm
Location: Boston, Massachusetts

Re: Ubuntu & Mint installation failure on T400

#4 Post by TPFanatic » Mon May 20, 2024 1:10 pm

I’m in agreement it’s unlikely a hardware fault. With t400 being old-tech I would guess it’s something lacking in t400’s chipset. Maybe an older or lts version of ubuntu will work? Mint xfce worked well on an x200 i have which is the same generation as t400.

dr_st
Admin
Admin
Posts: 9734
Joined: Sat Oct 29, 2005 6:20 am
Location: Israel

Re: Ubuntu & Mint installation failure on T400

#5 Post by dr_st » Tue May 21, 2024 12:53 am

If there is some hardware incompatibility with one of the drivers in the distribution or a particular configuration, there may be some useful information in the system log.
Thinkpad 25 (20K7), T490 (20N3), Yoga 14 (20FY), T430s (IPS FHD + Classic Keyboard), X220 4291-4BG
X61 7673-V2V, T60 2007-QPG, T42 2373-F7G, X32 (IPS Screen), A31p w/ Ultrabay Numpad

PhoenixR
Posts: 19
Joined: Fri May 17, 2024 2:35 pm
Location: Riga, Latvia

Re: Ubuntu & Mint installation failure on T400

#6 Post by PhoenixR » Thu May 23, 2024 2:43 am

Right thanks guys for the suggestions I think I have found a clue; I am going to share after it confirms.
T400 P9600 8Gb/480 SSD/Hybrid graphics/WXGA+

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “Linux Questions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests