Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

X200, X201, X220 (including equivalent tablet models) and X300, X301 series specific matters only.
Message
Author
votumcratum
Posts: 6
Joined: Tue Jul 31, 2018 10:15 am
Location: Taganrog, Russia

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1021 Post by votumcratum » Thu Aug 02, 2018 6:50 am

nitrocaster wrote:
Thu Aug 02, 2018 4:00 am
votumcratum wrote:
Tue Jul 31, 2018 10:21 am
Hi guys,

Could you please advise what the difference between preferable screens is?

LG LP125WF2-SPB3 : matte, IPS
LG LP125WF2-SPB4 : matte, IPS
BOE NV125FHM-N62 : matte, IPS

I mean, how should I pick one, what are the criteria?
Thanks.
There's little to no difference as far as I know (and I've seen all 3). Just make sure to ask your seller for exact model (not 'compatible' or 'replacement') without dead/stuck pixels.
Understood, thanks. By the way, today I learned that one could fit a 12.5" or a 13.3" 2k display into an x230, - does your mod support 2k ?
UPD: My bad, I see that FAQ says it doesn't.

snowbird
Posts: 1
Joined: Fri Aug 03, 2018 5:49 am
Location: Warsaw, Poland

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1022 Post by snowbird » Fri Aug 03, 2018 5:53 am

privet, I hope I can get the screen with next shippment, would be so cool :banana:

radostzohany
Posts: 19
Joined: Tue Aug 29, 2017 6:40 am
Location: Žilina, SK

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1023 Post by radostzohany » Thu Aug 09, 2018 7:57 am

What would be the best IPS screen for x230 with least ghosting/hotspot problem and how should I carefully recognize it when looking on online listings please?
Is there a huge price gap when it comes to FHD/2k 12,5 mods? does they require nitrocaster board or some kind of modding, how much are they going for compared to standart ips screens ?

https://item.taobao.com/item.htm?id=43600546862
btw can I somehow preserve my wifi and add msata to x230?

Your advice would be much appreciated, have a great day
:D

radostzohany
Posts: 19
Joined: Tue Aug 29, 2017 6:40 am
Location: Žilina, SK

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1024 Post by radostzohany » Thu Aug 09, 2018 1:36 pm

nitrocaster wrote:
Thu Aug 02, 2018 3:50 am
Good news! The 4th batch is in production now. Assembled PCBs are expected to be ready by September.
how much it will cost with shipping to europe, will it work with 2k mod? will it upgrade the lap to have another msata and usb 3.0 or something like that?

nitrocaster
Senior Member
Senior Member
Posts: 566
Joined: Fri Mar 04, 2016 8:38 am
Location: Moscow, Russia
Contact:

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1025 Post by nitrocaster » Sun Aug 12, 2018 7:43 am

radostzohany wrote:
Thu Aug 09, 2018 7:57 am
What would be the best IPS screen for x230 with least ghosting/hotspot problem and how should I carefully recognize it when looking on online listings please?
Neither of tested displays has this problem. Avoid AUO displays as there's a chance your display won't work with the kit.
radostzohany wrote:
Thu Aug 09, 2018 7:57 am
https://item.taobao.com/item.htm?id=43600546862
btw can I somehow preserve my wifi and add msata to x230?
WiFi is installed in mPCIE slot which can not be used for mSATA SSDs. You have 2.5" bay and mSATA slot for 2 SSDs if you want that many.
Want to buy X220/X230 FHD mod kit? Read this before sending me a PM!
T25 | X230: i7-3520M | 16GB RAM | 512GB M.2 Micron M600 | LG LP125WF2-SPB4 FHD IPS | 9c Li-Ion | Win8.1 Pro 64

nitrocaster
Senior Member
Senior Member
Posts: 566
Joined: Fri Mar 04, 2016 8:38 am
Location: Moscow, Russia
Contact:

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1026 Post by nitrocaster » Sun Aug 12, 2018 7:49 am

radostzohany wrote:
Thu Aug 09, 2018 1:36 pm
nitrocaster wrote:
Thu Aug 02, 2018 3:50 am
Good news! The 4th batch is in production now. Assembled PCBs are expected to be ready by September.
how much it will cost with shipping to europe, will it work with 2k mod? will it upgrade the lap to have another msata and usb 3.0 or something like that?
Prices remain the same. 2K is not supported. The kit does not provide any features other than support for 2-lane eDP displays. If you want extra USB3, get an ExpressCard adapter. BTW, do you really need another mSATA? X230 takes 2 SSDs right out of the box (2.5" + mSATA). Furthermore, 2.5" SSDs are cheaper and have more capacity.
Want to buy X220/X230 FHD mod kit? Read this before sending me a PM!
T25 | X230: i7-3520M | 16GB RAM | 512GB M.2 Micron M600 | LG LP125WF2-SPB4 FHD IPS | 9c Li-Ion | Win8.1 Pro 64

ahhyes
Posts: 1
Joined: Mon Aug 13, 2018 5:13 pm
Location: Bakersfield, CA

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1027 Post by ahhyes » Mon Aug 13, 2018 5:17 pm

I have one that I ordered from the previous batch but have changed my mind as to doing the mod.

$60 in US or let me know where you are and I'll figure out postage. Posted on reddit if you want to see a picture.

RealBlackStuff
Admin Emeritus
Admin Emeritus
Posts: 19442
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Mt. Cobb, PA
Contact:

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1028 Post by RealBlackStuff » Tue Aug 14, 2018 6:42 am

I have major problems with the latest FHD-mod rev.5
Details, please see here: viewtopic.php?f=43&t=126825

evillawngnome
Posts: 11
Joined: Wed Aug 02, 2017 3:45 pm
Location: Louisville, KY

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1029 Post by evillawngnome » Tue Aug 14, 2018 6:14 pm

proze wrote:
Sat Jun 02, 2018 11:06 am

Code: Select all

diff --git a/debian.master/changelog b/debian.master/changelog
index 1e5c73ad271b..aada69ebd4fb 100644
--- a/debian.master/changelog
+++ b/debian.master/changelog
@@ -1,4 +1,4 @@
-linux (4.15.0-22.24) bionic; urgency=medium
+linux (4.15.0-22.24+x230) bionic; urgency=medium
 
   * CVE-2018-3639 (powerpc)
     - powerpc/64s: Add support for a store forwarding barrier at kernel entry/exit
diff --git a/drivers/gpu/drm/i915/intel_dp.c b/drivers/gpu/drm/i915/intel_dp.c
index add4b2434aa3..657cd0d0be40 100644
--- a/drivers/gpu/drm/i915/intel_dp.c
+++ b/drivers/gpu/drm/i915/intel_dp.c
@@ -5149,7 +5149,7 @@ bool intel_dp_is_port_edp(struct drm_i915_private *dev_priv, enum port port)
 	if (INTEL_GEN(dev_priv) < 5)
 		return false;
 
-	if (INTEL_GEN(dev_priv) < 9 && port == PORT_A)
+	if (INTEL_GEN(dev_priv) < 9 && port == PORT_D)
 		return true;
 
 	return intel_bios_is_port_edp(dev_priv, port);
diff --git a/drivers/gpu/drm/i915/intel_lvds.c b/drivers/gpu/drm/i915/intel_lvds.c
index 38572d65e46e..799301d893f5 100644
--- a/drivers/gpu/drm/i915/intel_lvds.c
+++ b/drivers/gpu/drm/i915/intel_lvds.c
@@ -620,204 +620,12 @@ static int intel_no_lvds_dmi_callback(const struct dmi_system_id *id)
 static const struct dmi_system_id intel_no_lvds[] = {
 	{
 		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "Apple Mac Mini (Core series)",
+		.ident = "Modded Thinkpad X230",
 		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_SYS_VENDOR, "Apple"),
-			DMI_MATCH(DMI_PRODUCT_NAME, "Macmini1,1"),
+			DMI_MATCH(DMI_SYS_VENDOR, "LENOVO"),
+			DMI_MATCH(DMI_PRODUCT_NAME, "2325CTO"),
 		},
 	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "Apple Mac Mini (Core 2 series)",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_SYS_VENDOR, "Apple"),
-			DMI_MATCH(DMI_PRODUCT_NAME, "Macmini2,1"),
-		},
-	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "MSI IM-945GSE-A",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_SYS_VENDOR, "MSI"),
-			DMI_MATCH(DMI_PRODUCT_NAME, "A9830IMS"),
-		},
-	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "Dell Studio Hybrid",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_SYS_VENDOR, "Dell Inc."),
-			DMI_MATCH(DMI_PRODUCT_NAME, "Studio Hybrid 140g"),
-		},
-	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "Dell OptiPlex FX170",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_SYS_VENDOR, "Dell Inc."),
-			DMI_MATCH(DMI_PRODUCT_NAME, "OptiPlex FX170"),
-		},
-	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "AOpen Mini PC",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_SYS_VENDOR, "AOpen"),
-			DMI_MATCH(DMI_PRODUCT_NAME, "i965GMx-IF"),
-		},
-	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "AOpen Mini PC MP915",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_BOARD_VENDOR, "AOpen"),
-			DMI_MATCH(DMI_BOARD_NAME, "i915GMx-F"),
-		},
-	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "AOpen i915GMm-HFS",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_BOARD_VENDOR, "AOpen"),
-			DMI_MATCH(DMI_BOARD_NAME, "i915GMm-HFS"),
-		},
-	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-                .ident = "AOpen i45GMx-I",
-                .matches = {
-                        DMI_MATCH(DMI_BOARD_VENDOR, "AOpen"),
-                        DMI_MATCH(DMI_BOARD_NAME, "i45GMx-I"),
-                },
-        },
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "Aopen i945GTt-VFA",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_PRODUCT_VERSION, "AO00001JW"),
-		},
-	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "Clientron U800",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_SYS_VENDOR, "Clientron"),
-			DMI_MATCH(DMI_PRODUCT_NAME, "U800"),
-		},
-	},
-	{
-                .callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-                .ident = "Clientron E830",
-                .matches = {
-                        DMI_MATCH(DMI_SYS_VENDOR, "Clientron"),
-                        DMI_MATCH(DMI_PRODUCT_NAME, "E830"),
-                },
-        },
-        {
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "Asus EeeBox PC EB1007",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_SYS_VENDOR, "ASUSTeK Computer INC."),
-			DMI_MATCH(DMI_PRODUCT_NAME, "EB1007"),
-		},
-	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "Asus AT5NM10T-I",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_BOARD_VENDOR, "ASUSTeK Computer INC."),
-			DMI_MATCH(DMI_BOARD_NAME, "AT5NM10T-I"),
-		},
-	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "Hewlett-Packard HP t5740",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_BOARD_VENDOR, "Hewlett-Packard"),
-			DMI_MATCH(DMI_PRODUCT_NAME, " t5740"),
-		},
-	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "Hewlett-Packard t5745",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_BOARD_VENDOR, "Hewlett-Packard"),
-			DMI_MATCH(DMI_PRODUCT_NAME, "hp t5745"),
-		},
-	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "Hewlett-Packard st5747",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_BOARD_VENDOR, "Hewlett-Packard"),
-			DMI_MATCH(DMI_PRODUCT_NAME, "hp st5747"),
-		},
-	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "MSI Wind Box DC500",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_BOARD_VENDOR, "MICRO-STAR INTERNATIONAL CO., LTD"),
-			DMI_MATCH(DMI_BOARD_NAME, "MS-7469"),
-		},
-	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "Gigabyte GA-D525TUD",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_BOARD_VENDOR, "Gigabyte Technology Co., Ltd."),
-			DMI_MATCH(DMI_BOARD_NAME, "D525TUD"),
-		},
-	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "Supermicro X7SPA-H",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_SYS_VENDOR, "Supermicro"),
-			DMI_MATCH(DMI_PRODUCT_NAME, "X7SPA-H"),
-		},
-	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "Fujitsu Esprimo Q900",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_SYS_VENDOR, "FUJITSU"),
-			DMI_MATCH(DMI_PRODUCT_NAME, "ESPRIMO Q900"),
-		},
-	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "Intel D410PT",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_BOARD_VENDOR, "Intel"),
-			DMI_MATCH(DMI_BOARD_NAME, "D410PT"),
-		},
-	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "Intel D425KT",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_BOARD_VENDOR, "Intel"),
-			DMI_EXACT_MATCH(DMI_BOARD_NAME, "D425KT"),
-		},
-	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "Intel D510MO",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_BOARD_VENDOR, "Intel"),
-			DMI_EXACT_MATCH(DMI_BOARD_NAME, "D510MO"),
-		},
-	},
-	{
-		.callback = intel_no_lvds_dmi_callback,
-		.ident = "Intel D525MW",
-		.matches = {
-			DMI_MATCH(DMI_BOARD_VENDOR, "Intel"),
-			DMI_EXACT_MATCH(DMI_BOARD_NAME, "D525MW"),
-		},
-	},
-
 	{ }	/* terminating entry */
 };

Any idea what I may be doing wrong trying to apply this patch? I tried the original Kernel patch, this updated patch, and I tried changing the kernel version in this patch to match my 4.15.0-32 version number; no luck. I'm trying to run patch -p0 < "this patch" from root to no avail. Any advice?

proze
Posts: 17
Joined: Sun Jul 16, 2017 7:20 am
Location: Cape Town, RSA

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1030 Post by proze » Wed Aug 15, 2018 1:47 am

Make the changelog change manually and delete that section from the patch file. Then apply the patch with -p1 from the base folder of your kernel source.

evillawngnome
Posts: 11
Joined: Wed Aug 02, 2017 3:45 pm
Location: Louisville, KY

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1031 Post by evillawngnome » Wed Aug 15, 2018 10:02 am

proze wrote:
Wed Aug 15, 2018 1:47 am
Make the changelog change manually and delete that section from the patch file. Then apply the patch with -p1 from the base folder of your kernel source.
Man, I'm still a little fresh to all of this. I tried to do patch last time, and it didn't work out. I ended up having to decompress the kernel, modify it, and rebuild it. It was a nightmare. Think someone could come up with slightly more verbose instructions for this patch?

Fusion
Sophomore Member
Posts: 135
Joined: Thu Dec 21, 2006 9:34 pm
Location: Czech Republic

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1032 Post by Fusion » Wed Aug 15, 2018 10:44 am

Has anyone had any luck getting MacOS fully working with the FHD mod?
ThinkPad X220, i7-2640m, 16GB RAM, 120GB Kingston SSD, Intel HD3000, 12.5" WQHD, MacOS Sierra 10.13.2
ThinkPad W500 4063-VA4 CD2 Penryn 2,80GHz, 4GB RAM, 320GB HDD, 15.4" WUXGA, FireGL V5700, Win7u
ThinkPad R60 9461-DXG P-CD2 1,83GHz, 2GB 667MHz, 100GB HDD, ATI X1400@512MB, XP2 Pro

evillawngnome
Posts: 11
Joined: Wed Aug 02, 2017 3:45 pm
Location: Louisville, KY

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1033 Post by evillawngnome » Wed Aug 15, 2018 1:11 pm

proze wrote:
Wed Aug 15, 2018 1:47 am
Make the changelog change manually and delete that section from the patch file. Then apply the patch with -p1 from the base folder of your kernel source.
Do you have to extract the kernel source from the tar.bz2?

Edit: I'm dumb. You can't patch a tar'd kernel source.
I'm building a successfully patched kernel source now :oops:

proze
Posts: 17
Joined: Sun Jul 16, 2017 7:20 am
Location: Cape Town, RSA

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1034 Post by proze » Wed Aug 15, 2018 4:27 pm

evillawngnome wrote:
Wed Aug 15, 2018 1:11 pm
proze wrote:
Wed Aug 15, 2018 1:47 am
Make the changelog change manually and delete that section from the patch file. Then apply the patch with -p1 from the base folder of your kernel source.
Edit: I'm dumb. You can't patch a tar'd kernel source.
I'm building a successfully patched kernel source now :oops:
Awesome, that's great!

Yeah, I don't know what distro you're running, but I build mine from Ubuntu's git repo.

L29Ah
Posts: 39
Joined: Fri Sep 06, 2013 2:25 pm
Location: Moscow, Russia

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1035 Post by L29Ah » Mon Aug 27, 2018 5:12 am

Okay, the backlight on my X230 have stopped working altogether. I don't have the aux power wire soldered and have F1 bridged over. I have a soldering iron, st-link, multimeter and a crappy digital scope. How do i find out what's wrong?

nitrocaster
Senior Member
Senior Member
Posts: 566
Joined: Fri Mar 04, 2016 8:38 am
Location: Moscow, Russia
Contact:

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1036 Post by nitrocaster » Mon Aug 27, 2018 9:53 am

Check if BACKLIGHT_ON, PANEL_BKLT_CTRL and VBL20 are present on the LCD connector.
Want to buy X220/X230 FHD mod kit? Read this before sending me a PM!
T25 | X230: i7-3520M | 16GB RAM | 512GB M.2 Micron M600 | LG LP125WF2-SPB4 FHD IPS | 9c Li-Ion | Win8.1 Pro 64

L29Ah
Posts: 39
Joined: Fri Sep 06, 2013 2:25 pm
Location: Moscow, Russia

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1037 Post by L29Ah » Tue Aug 28, 2018 12:38 am

nitrocaster wrote:
Mon Aug 27, 2018 9:53 am
Check if BACKLIGHT_ON, PANEL_BKLT_CTRL and VBL20 are present on the LCD connector.
VBL20 is zero, was too frightened to try touching the others due to their size.

nitrocaster
Senior Member
Senior Member
Posts: 566
Joined: Fri Mar 04, 2016 8:38 am
Location: Moscow, Russia
Contact:

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1038 Post by nitrocaster » Tue Aug 28, 2018 3:28 am

VBL20 is responsible for the backlight power. Given that you bridged F1, either your solder bridge is blown or the copper track is blown somewhere on the motherboard. Two things to keep in mind:
1. Do not bridge fuses
2. Do not disconnect or connect anyhing inside the laptop unless the battery is removed and the AC adapter is disconnected
Want to buy X220/X230 FHD mod kit? Read this before sending me a PM!
T25 | X230: i7-3520M | 16GB RAM | 512GB M.2 Micron M600 | LG LP125WF2-SPB4 FHD IPS | 9c Li-Ion | Win8.1 Pro 64

L29Ah
Posts: 39
Joined: Fri Sep 06, 2013 2:25 pm
Location: Moscow, Russia

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1039 Post by L29Ah » Tue Aug 28, 2018 3:30 am

nitrocaster wrote:
Tue Aug 28, 2018 3:28 am
VBL20 is responsible for the backlight power. Given that you bridged F1, either your solder bridge is blown or the copper track is blown somewhere on the motherboard. Two things to keep in mind:
1. Do not bridge fuses
I've bridged F1 on the mod board and desoldered AUX power as you've suggested earlier in this thread. I don't think it is supposed to carry VBL20.

nitrocaster
Senior Member
Senior Member
Posts: 566
Joined: Fri Mar 04, 2016 8:38 am
Location: Moscow, Russia
Contact:

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1040 Post by nitrocaster » Tue Aug 28, 2018 4:55 am

I thought you mean F1 on the motherboard. It is blown and you should replace it.
Want to buy X220/X230 FHD mod kit? Read this before sending me a PM!
T25 | X230: i7-3520M | 16GB RAM | 512GB M.2 Micron M600 | LG LP125WF2-SPB4 FHD IPS | 9c Li-Ion | Win8.1 Pro 64

eseka
Posts: 1
Joined: Thu Aug 30, 2018 7:14 am
Location: Malaga, Spain

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1041 Post by eseka » Thu Aug 30, 2018 7:16 am

Hello,
I'm interested in buying the fhd kit for my x230 laptop. Where can I obtain it easily? only one kit of screen+ adaptor.
I dont know if the Google formulary is still working and no idea how to buy in taobao.

Thanks

L29Ah
Posts: 39
Joined: Fri Sep 06, 2013 2:25 pm
Location: Moscow, Russia

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1042 Post by L29Ah » Thu Aug 30, 2018 10:39 am

nitrocaster wrote:
Tue Aug 28, 2018 4:55 am
I thought you mean F1 on the motherboard. It is blown and you should replace it.
Yeah you were right, my roommate decided it's a good idea to fiddle with it when the battery was in.
I've replaced F1 and it works, thank you.

phonics
Posts: 5
Joined: Wed Feb 28, 2018 12:58 am
Location: Raleigh, NC, USA

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1043 Post by phonics » Sun Sep 02, 2018 11:55 pm

Thank you nitrocaster for your hard work! After looking at the 1366x768 screen for years on my X230, it's a whole new machine...

Is there a patch for coreboot to allow native graphics, or graphics at all? Using a GRUB payload and it boots up with a black screen and backlight. Once Linux loads, everything is perfect.
Someone mentioned on Twitter about adding it as a config option to the coreboot build, but I can't find anything else about this.

nitrocaster
Senior Member
Senior Member
Posts: 566
Joined: Fri Mar 04, 2016 8:38 am
Location: Moscow, Russia
Contact:

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1044 Post by nitrocaster » Mon Sep 03, 2018 12:22 am

Want to buy X220/X230 FHD mod kit? Read this before sending me a PM!
T25 | X230: i7-3520M | 16GB RAM | 512GB M.2 Micron M600 | LG LP125WF2-SPB4 FHD IPS | 9c Li-Ion | Win8.1 Pro 64

thrilleratplay
Posts: 12
Joined: Wed Sep 20, 2017 8:03 am
Location: Albany, NY, USA

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1045 Post by thrilleratplay » Mon Sep 03, 2018 7:58 am

That would be awesome. I cannot find it in the patches from the past week on review.coreboot.org. If someone a link it it can they post it here? I would like to help test that once it is available.

phonics
Posts: 5
Joined: Wed Feb 28, 2018 12:58 am
Location: Raleigh, NC, USA

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1046 Post by phonics » Fri Sep 14, 2018 11:51 pm

Got impatient and looked at libgfxinit's build process. Based on the tweet I assumed it must have been a small change in the Kconfig, and sure enough, one line. Still patching i915 in linux, but some innocuous pre-init errors are now gone.
I had coreboot going with native graphics initialization at 1366x768 before the FHD mod and also had to change my config to use libgfxinit over native VGA init.

Code: Select all

--- a/src/mainboard/lenovo/x230/Kconfig
+++ b/src/mainboard/lenovo/x230/Kconfig
@@ -21,7 +21,7 @@
 	select MAINBOARD_HAS_LPC_TPM
 	select MAINBOARD_HAS_TPM1
 	select MAINBOARD_HAS_LIBGFXINIT
-	select GFX_GMA_INTERNAL_IS_LVDS
+	select GFX_GMA_INTERNAL_IS_EDP
 	select INTEL_GMA_HAVE_VBT
 
 	# Workaround for EC/KBC IRQ1.

L29Ah
Posts: 39
Joined: Fri Sep 06, 2013 2:25 pm
Location: Moscow, Russia

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1047 Post by L29Ah » Sat Sep 15, 2018 10:16 am

Do i get it right that you got display in both bios and linux? What's your i915 patch? Is it necessary to get the picture in linux?

phonics
Posts: 5
Joined: Wed Feb 28, 2018 12:58 am
Location: Raleigh, NC, USA

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1048 Post by phonics » Sat Sep 15, 2018 12:18 pm

L29Ah wrote:
Sat Sep 15, 2018 10:16 am
Do i get it right that you got display in both bios and linux? What's your i915 patch? Is it necessary to get the picture in linux?
Yep :D it's FHD from BIOS to desktop. I use GRUB as a primary payload but tested with Seabios and that works as well. The patch was not necessary to get FHD picture in linux and it booted with backlight controls working (!) but without the patch a "phantom" output still exists that messes with X in small ways (particularly with xdm). This is the patch I'm using for i915, just the same patch from OP that's newer and matches the product name of the board I have.

jmill
Posts: 19
Joined: Fri Jul 28, 2017 9:38 am
Location: Pittsburgh, PA

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1049 Post by jmill » Wed Sep 19, 2018 12:34 pm

Fusion wrote:
Wed Aug 15, 2018 10:44 am
Has anyone had any luck getting MacOS fully working with the FHD mod?
No, but I would call it 95% functional, certainly good enough for a daily driver.

For anyone else working with OSX, these are the settings (large format screenshots) I have been using for ~6 months with no issues on 10.13.3. I have a thread in the OS section of this forum discussing possible long-term solutions.

https://imgur.com/a/HA6VL
ThinkPad X230, i7-3520m, 16GB RAM, 1Tb Crucial MX300, 1Tb Samsung 850 msata, Intel HD4000, 12.5" FHD

qwertyxxx
Posts: 2
Joined: Fri Sep 28, 2018 11:50 am
Location: Pilsen, Czech Republic

Re: Upgrading X220/X230 to FHD 1080p

#1050 Post by qwertyxxx » Fri Sep 28, 2018 12:14 pm

Hello everyone, I was just installing mod and everything went well and lcd worked until I cut corners. After that, panel was doing this https://imgur.com/cyEPIFj
Cut went through metal. I am guessing I killed pcb of panel, right? I was using snips for cutting metal. Do you recommend other tool for my next atempt when I get next lcd? I am a bit sad now because I was really excited for 1080p experience. Any other advise for cutting lcd? Thanks for mod nitrocaster btw.

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad X200/201/220 and X300/301 Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests