Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

T430 - crucial BX500 SSD not getting detected in BIOS

T430 and later, plus T530 and later series specific matters only
Post Reply
Message
Author
sco1984
Sophomore Member
Posts: 200
Joined: Wed Aug 03, 2005 11:06 am
Location: India
Contact:

T430 - crucial BX500 SSD not getting detected in BIOS

#1 Post by sco1984 » Mon Aug 10, 2020 11:14 pm

Hello All,

I have T430 G84
TYPE: 2347G84

I bought Crucial BX500 2.5-INCH SSD (240) from amazon India yesterday during the BIG sale.
I flashed BIOS to Aug 2019 update i.e. 2.82
From BIOS I ensured that HDD is set to AHCI.

I tried to fix the SSD multiple times in the SATA HDD bay carefully but it's not getting detected in BIOS itself.
I fixed the same SSD in L430 in hdd bay and it got detected in 1st attempt.
Currently I am using Seagate SATA hdd in my T430 so I can confirm that no issue with the SATA port inside the laptop.

Just wonder how to solve this issue thanks.
I tried to Google and tried the solutions but not helping.

As a last resort is it possible to remove the DVD rom > Buy caddy for this SSD > Fix the SSD in DVD rom bay?
Unfortunately I can not return this SSD hence I am trying to evaluate all options.
My current SATA disk in T430 takes almost 2.5~3 minutes to load everything. [Home use]

Regards,
Amey.

RealBlackStuff
Admin Emeritus
Admin Emeritus
Posts: 21605
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Dublin, Éire
Contact:

Re: T430 - crucial BX500 SSD not getting detected in BIOS

#2 Post by RealBlackStuff » Tue Aug 11, 2020 12:51 am

NOT a great day for a Guinness! (the Real Black Stuff).
Ireland is on FULL lockdown till December 2020!
Covid-19: Mask it or Casket!
Check out The Boardroom for Mods and Other Services.

sco1984
Sophomore Member
Posts: 200
Joined: Wed Aug 03, 2005 11:06 am
Location: India
Contact:

Re: T430 - crucial BX500 SSD not getting detected in BIOS

#3 Post by sco1984 » Tue Aug 11, 2020 1:32 am

RealBlackStuff wrote:
Tue Aug 11, 2020 12:51 am
This one also fits in the T430: https://www.newmodeus.com/shop/index.ph ... cts_id=388
Thanks.
Just want to check which 1 can help =

9.5 mm = https://www.amazon.in/dp/B00HD7QQQA/ref ... mFbA5RYZ8Q
12.7 mm = https://www.amazon.in/dp/B07N7HZ3PL/ref ... mFbE3ZX570

atagunov
Senior Member
Senior Member
Posts: 505
Joined: Thu Apr 02, 2020 3:11 pm
Location: London, UK

Re: T430 - crucial BX500 SSD not getting detected in BIOS

#4 Post by atagunov » Tue Aug 11, 2020 7:23 am

Weird problem.. The only guess that comes to my mind is poor contact between SATA connector on the motherboard and BX500.. Does T430 have a 9mm drive bay? BX500 is definitely 7mm. So if the bay is 9mm this kind of rails are needed: https://www.aliexpress.com/item/32788182585.html In the absence of these you can use normal rails for 9mm drive and try to shim the space with folded paper.

Apologies, apparently T430 has a 7mm not 9mm hdd bay and my advice was a bad one

I guess in a pinch you could fully disassemble, make sure there is good contact in the connector and try to boot up the opened-up laptop. It would probably be easier to boot the disassembled T430 if it's placed onto a 4337 dock with an external keyboard and monitor connected. Sorry, no better ideas
Last edited by atagunov on Thu Aug 13, 2020 5:31 am, edited 1 time in total.
X220, 2 *T520

m11k
Posts: 33
Joined: Fri Jun 26, 2020 9:29 pm
Location: Newton, MA

Re: T430 - crucial BX500 SSD not getting detected in BIOS

#5 Post by m11k » Wed Aug 12, 2020 7:55 pm

Is the hard drive in a caddy, or is it just a bare drive in the slot? It should be in something like this: https://www.ebay.com/itm/lenovo-Thinkpa ... SwCkZZXraq

I have a 7mm SSD in my T430 (in a caddy) and don't have any issues. Of course as long as the SSD is plugged into the SATA port correctly, it should work even if it is not in a caddy. Perhaps you should try installing the SSD in another computer to see if the SSD is bad.

atagunov
Senior Member
Senior Member
Posts: 505
Joined: Thu Apr 02, 2020 3:11 pm
Location: London, UK

Re: T430 - crucial BX500 SSD not getting detected in BIOS

#6 Post by atagunov » Thu Aug 13, 2020 5:26 am

m11k wrote:
Wed Aug 12, 2020 7:55 pm
It should be in something like this: https://www.ebay.com/itm/222674084053
I have a 7mm SSD in my T430 (in a caddy) and don't have any issues
Actually seems you're right.. Apparently T430 indeed has a 7mm bay and you have linked to the right item on ebay. Well there's plenty of them there :)

I was wrong to suggest https://www.aliexpress.com/item/32788182585.html as it's only needed for T520/T530/W520/W530

My apologies
X220, 2 *T520

sktn77a
Senior ThinkPadder
Senior ThinkPadder
Posts: 2023
Joined: Thu Apr 29, 2004 9:44 am
Location: Chapel Hill, NC

Re: T430 - crucial BX500 SSD not getting detected in BIOS

#7 Post by sktn77a » Mon Aug 31, 2020 5:19 pm

Hmmm........ my T430 has the 9mm bay and the rubber drive adapters in your AliExpress link (???) The 7 mm drive would wobble around if it didn't have the adapters.

The 9.5mm drive will fit in the bay but the SATA connector doesn't line up correctly.
Keith
(Formerly 600E, T40, T41, 2xT42, 2xT61p, T420
Currently 4xT430, 2xT460, H520S, Ideapad K1)

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad T430-T490 / T530-T590 Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 28 guests