X200 with 16GB RAM (2 x 8GB): Possible?

X200, X201, X220 (including equivalent tablet models) and X300, X301 series specific matters only.
Post Reply
Message
Author
Chatbox
Sophomore Member
Posts: 159
Joined: Fri Jun 25, 2004 11:08 pm
Location: Sydney, Australia

X200 with 16GB RAM (2 x 8GB): Possible?

#1 Post by Chatbox » Wed Feb 29, 2012 1:49 am

Looking for some insight...

I currently have 2 x 4GB in the X200. Thinking of going to 2 x 8GB...but Intel's tech spec on the GM45 chipset seems to state Max memory support is only 8GB. (and the docs are rarely incorrect).

Wondering if anyone tried to put 16GB in an X200?

Soul_Est
Freshman Member
Posts: 81
Joined: Thu Feb 03, 2011 8:30 am
Location: Toronto, Canada

Re: X200 with 16GB RAM (2 x 8GB): Possible?

#2 Post by Soul_Est » Wed Feb 29, 2012 1:37 pm

I believe the answer to that would be no as that what the tech specs say. IIRC, someone has tried 16GB of RAM in a W500 with poor results. Even if the speed is the same as what the X200 takes at DDR3-1066, I'd imagine that the controller for it is what the Mobile GM45 chipset doesn't support.

If the store you're considering getting the RAM from allows for an exchange for a different set of RAM, I'd say go for it and get a 16GB set running at DDR3-1066 and exchange for an 8GB set at the same speed if that doesn't work. Also try to go for a set with a CAS latency of 7 if you can. It may help matters do to so.
ThinkPads:
Eureka: X200s (7470-5HU), Arch Linux
Mirandra: T22 (Unknown), Arch Linux (deceased)

erik
moderator
moderator
Posts: 3592
Joined: Sun Apr 25, 2004 12:52 pm
Location: United States

Re: X200 with 16GB RAM (2 x 8GB): Possible?

#3 Post by erik » Wed Feb 29, 2012 6:39 pm

16GB won't work in an X200 regardless of memory speed or timings.   this is per real-world results from forum members, myself included.

you'd need an X201 or X220 for 8GB module support.
ThinkStation P700 · C20 | ThinkPad P40 · 600

Soul_Est
Freshman Member
Posts: 81
Joined: Thu Feb 03, 2011 8:30 am
Location: Toronto, Canada

Re: X200 with 16GB RAM (2 x 8GB): Possible?

#4 Post by Soul_Est » Wed Feb 29, 2012 11:01 pm

erik wrote:16GB won't work in an X200 regardless of memory speed or timings.   this is per real-world results from forum members, myself included.

you'd need an X201 or X220 for 8GB module support.
Thank you very much for confirming that. :) Sure makes upgrading Chatbox's X200 and my X200s cheaper. :mrgreen:
ThinkPads:
Eureka: X200s (7470-5HU), Arch Linux
Mirandra: T22 (Unknown), Arch Linux (deceased)

Velocity
Posts: 2
Joined: Thu Jul 22, 2010 10:52 pm
Location: Colorado Springs, CO

Re: X200 with 16GB RAM (2 x 8GB): Possible?

#5 Post by Velocity » Thu Mar 01, 2012 10:36 pm

Hello, tried 2 x 8GB on my X201. Recognized in Bios but Windows 7 Pro x64 won't boot. Gets to where the colored balls should appear then freezes. Has anyone encountered this and know of a solution? Thanks and best regards.

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad X200/201/220 and X300/301 Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests