T500 Supervisor Locked BIOS, any fix or Get a new MOBO?

T400/410/420 and T500/510/520 series specific matters only
Post Reply
Message
Author
Streetguru
Posts: 10
Joined: Tue Oct 17, 2017 1:46 pm
Location: Somewhere near La Mesa, California, USA

T500 Supervisor Locked BIOS, any fix or Get a new MOBO?

#1 Post by Streetguru » Tue Oct 17, 2017 1:57 pm

Picked up this T500 for $50 for doing coding mostly. It booted windows 7 just fine when I bought it, however I knew it was supervisor locked.

After taking it apart, mostly removing the CMOS battery in the process I got stuck in an endless loop of booting, it asking to set the time because of a dead battery, and then me being unable to since it's supervisor locked, I can't even get into the Read Only BIOS anymore, and it won't boot from USB at all.

So is there any way to clear the supervisor password that's simple? Tried letting it discharge, heard about shorting some pins to force it into that mode while it's booting, but I've no idea about doing that.

If there's no easy way out of this, what's the best way to go about getting a new motherboard? I've seen a bunch on amazon, but I don't know if there's a specific one I need, or what the chances are of those being supervisor locked as well. Thanks.

The image here looks like the one I need, but where do I find the specific part number on the motherboard?

https://www.amazon.com/60Y3771-T500-450 ... otherboard

https://imgur.com/a/T7EDO


Ended up buying this board, appears to be the correct one, so let's hope it's not locked as well.

http://www.ebay.com/itm/60Y3775-IBM-T50 ... Sw5cRZG1ni
Last edited by Streetguru on Tue Oct 17, 2017 3:10 pm, edited 1 time in total.

RealBlackStuff
Admin
Admin
Posts: 18263
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Mt. Cobb, PA USA
Contact:

Re: T500 Supervisor Locked BIOS, any fix or Get a new MOBO?

#2 Post by RealBlackStuff » Tue Oct 17, 2017 2:44 pm

Welcome to the Forum.
On the bottom is an MTM-label that says: TYPE xxxx-yyy
At the top of this page is an MTM link, click on there, fill in your MTM and you can see what type motherboard you have.
From the HMM link get the manual with instructions for working on your T500.
And if you've got a minute, check the website in my signature below.
Lovely day for a Guinness! (The Real Black Stuff)

Check out The Boardroom for Parts, Mods and Other Services.

Streetguru
Posts: 10
Joined: Tue Oct 17, 2017 1:46 pm
Location: Somewhere near La Mesa, California, USA

Re: T500 Supervisor Locked BIOS, any fix or Get a new MOBO?

#3 Post by Streetguru » Tue Oct 17, 2017 3:20 pm

Thanks! Except I totally missed your comment, ordered this on ebay, but I'm in the process of canceling it, appears to be about the same thing though....Would it still work? It's pretty cheap.

"Ended up buying this board, appears to be the correct one, so let's hope it's not locked as well."

http://www.ebay.com/itm/60Y3775-IBM-T50 ... 25d6da7dd6


The number on my board ended up being "43Y9291"
Only 2 results for that on ebay, first one doesn't even have an image
http://www.ebay.com/itm/Lenovo-43Y9291- ... SwV4BZxFoe

Has an image, but is like $20 more, the goal is to do this as cheaply as possible now...shoulda just bought a refurbished unit on newegg or something
http://www.ebay.com/itm/Lenovo-T500-43Y ... Swg9dZ2D3U


*My model number was 2089 E1U

If the $26 motherboard isn't really an option, i'm seeing a lot of T500s for like $70+, I think I may just end up buying that and having a bunch of spare parts as well.

*They seem to be listed as BIOS locked

https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... 0&_sacat=0

This one for $57 + $16 looks promising maybe, different model number
http://www.ebay.com/itm/15-5-Lenovo-Thi ... SwRuFZ46J8

Same price as well. Are the models generally interchangeable on parts?
http://www.ebay.com/itm/LENOVO-THINKPAD ... SwXGtZoHDO
Last edited by Streetguru on Tue Oct 17, 2017 3:39 pm, edited 1 time in total.

RealBlackStuff
Admin
Admin
Posts: 18263
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Mt. Cobb, PA USA
Contact:

Re: T500 Supervisor Locked BIOS, any fix or Get a new MOBO?

#4 Post by RealBlackStuff » Tue Oct 17, 2017 3:34 pm

Next time don't be in such a rush!

Your T500 has integrated Intel graphics.

The one you bought has both ATI and Intel graphics, which you can swap in BIOS or in Windows.
Not everybody's favorite though.

Streetguru
Posts: 10
Joined: Tue Oct 17, 2017 1:46 pm
Location: Somewhere near La Mesa, California, USA

Re: T500 Supervisor Locked BIOS, any fix or Get a new MOBO?

#5 Post by Streetguru » Tue Oct 17, 2017 3:41 pm

RealBlackStuff wrote:
Tue Oct 17, 2017 3:34 pm
Next time don't be in such a rush!

Your T500 has integrated Intel graphics.

The one you bought has both ATI and Intel graphics, which you can swap in BIOS or in Windows.
Not everybody's favorite though.
Ya I know, I'm horribly impatient and undecided, figured that given the extra chip with paste on it.

I may end up just going with the buying another T500 at this point. At least then I have spare parts or something like that. Need some way to rationalize this.

Streetguru
Posts: 10
Joined: Tue Oct 17, 2017 1:46 pm
Location: Somewhere near La Mesa, California, USA

Re: T500 Supervisor Locked BIOS, any fix or Get a new MOBO?

#6 Post by Streetguru » Tue Oct 17, 2017 3:42 pm

RealBlackStuff wrote:
Tue Oct 17, 2017 3:34 pm
Next time don't be in such a rush!

Your T500 has integrated Intel graphics.

The one you bought has both ATI and Intel graphics, which you can swap in BIOS or in Windows.
Not everybody's favorite though.

Oh wait but assuming that motherboard works, I could just put in the CPU right? Should be the same? I think I may end up building a wooden shell for this thing so It's more compact, I don't need the DVD or most of the peripherals.

The cooler on this thing would go over the chip just fine. well maybe not, but I already have pretty decent heatsinks I bought for a GPU mod that I could easily repurpose.

RealBlackStuff
Admin
Admin
Posts: 18263
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Mt. Cobb, PA USA
Contact:

Re: T500 Supervisor Locked BIOS, any fix or Get a new MOBO?

#7 Post by RealBlackStuff » Tue Oct 17, 2017 4:06 pm

The Intel-fan does NOT fit on an ATI motherboard (but ATI-fan does fit on Intel).
The rest is interchangeable.

Streetguru
Posts: 10
Joined: Tue Oct 17, 2017 1:46 pm
Location: Somewhere near La Mesa, California, USA

Re: T500 Supervisor Locked BIOS, any fix or Get a new MOBO?

#8 Post by Streetguru » Tue Oct 17, 2017 4:33 pm

RealBlackStuff wrote:
Tue Oct 17, 2017 4:06 pm
The Intel-fan does NOT fit on an ATI motherboard (but ATI-fan does fit on Intel).
The rest is interchangeable.
Ya did some eyeballing, doesn't 100% cover that area.

But if the rest will work, then thanks a lot, I think I'll pick it up and see what I can do about building a more compact wooden case or something.

Neil
Senior ThinkPadder
Senior ThinkPadder
Posts: 2935
Joined: Sun Aug 07, 2005 5:41 pm
Location: Paragould AR USA

Re: T500 Supervisor Locked BIOS, any fix or Get a new MOBO?

#9 Post by Neil » Tue Oct 17, 2017 4:48 pm

I may have a spare T500 base with Intel motherboard (no lid or LCD panel). PM if interested.
Collection = T500 - R400 - X300 - X200 - T61 (14" WXGA+) - T61 (14.1" SXGA+) - T60 (15" SXGA+) - X40 - T43p - T43 - T42p - A30P - 600E

TPFanatic
Senior Member
Senior Member
Posts: 751
Joined: Thu Jul 30, 2015 11:29 pm
Location: Hudson, New Hampshire

Re: T500 Supervisor Locked BIOS, any fix or Get a new MOBO?

#10 Post by TPFanatic » Tue Oct 17, 2017 4:53 pm

RealBlackStuff wrote:
Tue Oct 17, 2017 4:06 pm
The Intel-fan does NOT fit on an ATI motherboard (but ATI-fan does fit on Intel).
The rest is interchangeable.
To fit ATI heatsink in the Intel model you need to file away a little of the ATI block to avoid hitting the Modem connector. It then works much better than the Intel version.
Daily driver: lenovo T500 P9700, WUXGA, 8GB
Ultraportable: IBM lenovo X60s
Home theater: lenovo T420

Enable advanced features on older Synaptics touchpads with the registry: http://forum.thinkpads.com/viewtopic.php?f=2&t=122612

Streetguru
Posts: 10
Joined: Tue Oct 17, 2017 1:46 pm
Location: Somewhere near La Mesa, California, USA

Re: T500 Supervisor Locked BIOS, any fix or Get a new MOBO?

#11 Post by Streetguru » Tue Oct 17, 2017 5:16 pm

Neil wrote:
Tue Oct 17, 2017 4:48 pm
I may have a spare T500 base with Intel motherboard (no lid or LCD panel). PM if interested.
If the new board doesn't work I'm just going to mount them to my wall and call it.

Neil
Senior ThinkPadder
Senior ThinkPadder
Posts: 2935
Joined: Sun Aug 07, 2005 5:41 pm
Location: Paragould AR USA

Re: T500 Supervisor Locked BIOS, any fix or Get a new MOBO?

#12 Post by Neil » Tue Oct 17, 2017 5:27 pm

:D Wish I had thought of that solution 100 (or so) ThinkPads ago.
Collection = T500 - R400 - X300 - X200 - T61 (14" WXGA+) - T61 (14.1" SXGA+) - T60 (15" SXGA+) - X40 - T43p - T43 - T42p - A30P - 600E

TuuS
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1987
Joined: Thu Sep 22, 2011 2:41 pm
Location: Hockessin, Delaware

Re: T500 Supervisor Locked BIOS, any fix or Get a new MOBO?

#13 Post by TuuS » Wed Dec 06, 2017 11:43 pm

If interested, I have an IBM refurbished W500 board, same as the T500 but with better graphics. It will cost more than these questionable ebay salvaged boards, but is the best board available for this series and I believe only one is left.

ThinkRob
Senior ThinkPadder
Senior ThinkPadder
Posts: 2379
Joined: Wed May 20, 2009 9:54 am
Location: near RTP, NC

Re: T500 Supervisor Locked BIOS, any fix or Get a new MOBO?

#14 Post by ThinkRob » Sat Dec 09, 2017 11:45 am

If you have a T500 with a locked BIOS, there's always Coreboot... Might be the perfect opportunity to try something new! ;)
Need help with Linux or FreeBSD? Catch me on IRC: I'm ThinkRob on FreeNode and EFnet.

Code: Select all

Current laptop: X230, running coreboot
Current workstation: owned by my employer ;)
Current toy: Miata!

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad T400/410/420 and T500/510/520 Series”

Who is online

Users browsing this forum: morali and 2 guests