Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

Middleton's T61 T9500 stuck at 1197mhz

T60/T61 series specific matters only
Post Reply
Message
Author
j-dogg
Posts: 10
Joined: Tue Nov 01, 2016 12:08 am
Location: Freightliner Cascadia

Middleton's T61 T9500 stuck at 1197mhz

#1 Post by j-dogg » Sat Jul 07, 2018 7:11 am

So I built up a 15.4" T61, with 8gb RAM, SSD and T9500. I flashed Middleton's before the upgrade, that went well. Everything was fine but when I look in Speccy it's only showing a CPU speed of 1197mhz with a 6x multi. I've tried setting it to Max Performance in BIOS and none of the power settings will bump it to 2.6ghz, and the performance reflects this.

What did I do wrong?
600e, Win98 SE DOS gaming box! 366mhz PII and 256mb ram
T61 15.4", C2D T9500, 8gb, Middletons, SSD
E6520, FHD mod, i7 2630QM, 16gb, Evo 860 500gb, backlit keyboard
Edge E585 TBA :twisted:

Screamer
Freshman Member
Posts: 71
Joined: Sun Apr 15, 2018 7:15 am
Location: Singapore

Re: Middleton's T61 T9500 stuck at 1197mhz

#2 Post by Screamer » Sat Jul 07, 2018 7:20 am

There is nothing you did wrong, but it seems like something else is forcing your T9500 to run at 1.2GHz. Could you try to use Throttlestop to work around this problem? Force it to run at its maximum clock speed and see how it reacts.

j-dogg
Posts: 10
Joined: Tue Nov 01, 2016 12:08 am
Location: Freightliner Cascadia

Re: Middleton's T61 T9500 stuck at 1197mhz

#3 Post by j-dogg » Sat Jul 07, 2018 7:47 am

That fixed it, i'm up to 2.6ghz now and the performance is night and day but the question remains, what is dropping it to 1.2ghz?

The only thing I can think, and Throttlestop covered this, I have a 3rd party battery and maybe it's having trouble charging, on the OEM Lenovo adapter, I just bought it and it charges hilariously slow. Anyone got a hook up on T61 9-cell batteries?

Really impressed with the T9500 performance, it's a big boost over the Merom 2ghz I had and it stays cool too.
600e, Win98 SE DOS gaming box! 366mhz PII and 256mb ram
T61 15.4", C2D T9500, 8gb, Middletons, SSD
E6520, FHD mod, i7 2630QM, 16gb, Evo 860 500gb, backlit keyboard
Edge E585 TBA :twisted:

TPFanatic
Senior Member
Senior Member
Posts: 961
Joined: Thu Jul 30, 2015 11:29 pm
Location: Boston, Massachusetts

Re: Middleton's T61 T9500 stuck at 1197mhz

#4 Post by TPFanatic » Sat Jul 07, 2018 9:49 pm

You can try to buy T500 and R500 batteries. The FRU for the 41++ Panasonic 9 cell is 42T4620. I know these for the 6 cells too:

42T4621 - T500 6 Cell Sanyo 41+
42T4622 - T500 6 Cell Panasonic 41+

and

42T4620 - T500 9 Cell Panasonic 41++
lenovo T61 T7500, SXGA+, 8GB
lenovo T430 i5 3320m, HD+, 8GB
lenovo T500 P9700, WUXGA, 8GB
lenovo X201 i5 520m, WXGA, 4GB
lenovo T520 i7 2760QM, FHD, 8GB



Enable advanced features on older Synaptics touchpads with the registry: http://forum.thinkpads.com/viewtopic.php?f=2&t=122612

j-dogg
Posts: 10
Joined: Tue Nov 01, 2016 12:08 am
Location: Freightliner Cascadia

Re: Middleton's T61 T9500 stuck at 1197mhz

#5 Post by j-dogg » Sat Jul 07, 2018 10:22 pm

Well something interesting happened, I dusted off my old T60 and dropped it in there and it charged up just fine. Now, if I put it back in the T61, the chip runs normal at 2.6ghz like it's supposed to but the battery will not charge, and if I plug it in and unplug it, Windows still thinks it's plugged in and charging. Very strange.
600e, Win98 SE DOS gaming box! 366mhz PII and 256mb ram
T61 15.4", C2D T9500, 8gb, Middletons, SSD
E6520, FHD mod, i7 2630QM, 16gb, Evo 860 500gb, backlit keyboard
Edge E585 TBA :twisted:

ajkula66
SuperUserGeorge
SuperUserGeorge
Posts: 16098
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:28 am
Location: Brodheadsville, Pennsylvania, USA

Re: Middleton's T61 T9500 stuck at 1197mhz

#6 Post by ajkula66 » Sun Jul 08, 2018 8:12 am

j-dogg wrote:
Sat Jul 07, 2018 10:22 pm
Very strange.
The charging fuse on the motherboard is most likely blown. It can be replaced, but the procedure requires proper testing with a multimeter and good soldering skills.
...Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules...(King Crimson)

Cheers,

George (your grouchy retired FlexView farmer)

AARP club members:A31p, T42, T43pSF

Abused daily: T61p

PMs requesting personal tech support will be ignored.

j-dogg
Posts: 10
Joined: Tue Nov 01, 2016 12:08 am
Location: Freightliner Cascadia

Re: Middleton's T61 T9500 stuck at 1197mhz

#7 Post by j-dogg » Wed Jul 11, 2018 10:23 pm

ajkula66 wrote:
Sun Jul 08, 2018 8:12 am
j-dogg wrote:
Sat Jul 07, 2018 10:22 pm
Very strange.
The charging fuse on the motherboard is most likely blown. It can be replaced, but the procedure requires proper testing with a multimeter and good soldering skills.
Of which I am overqualified for both, have a strong EE background and IPC certified. Where is this fuse located and where would I find a replacement? Seems like it would be a lot easier than buying another one and going through all the crap I went through to set this one up
600e, Win98 SE DOS gaming box! 366mhz PII and 256mb ram
T61 15.4", C2D T9500, 8gb, Middletons, SSD
E6520, FHD mod, i7 2630QM, 16gb, Evo 860 500gb, backlit keyboard
Edge E585 TBA :twisted:

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad T6x Series”

Who is online

Users browsing this forum: ac12 and 15 guests