Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

W530 Ethernet port dead

W530/W540/W550 series specific matters only
Post Reply
Message
Author
richyboypalm
Posts: 44
Joined: Sat Aug 01, 2009 6:14 am
Location: UK, Kent, Eastchurch
Contact:

W530 Ethernet port dead

#1 Post by richyboypalm » Sat Jul 14, 2018 3:52 am

I wonder if someone can shed some light on this for me.
The Ethernet port on the side of the machine has stopped working, I have tried a Linux live boot to check it was not a driver issue but still nothing.
I also have a docking station and the Ethernet port works perfect on that when the machine is docked.
Please correct me if I am wrong but the system still uses the same Ethernet chip on the motherboard when using the docking station?
I have checked the USB port on the back of the machine that is on the same board as the Ethernet plug and that works perfect.
My kid told me that the machine was pulled from my desk when the dog ran past and got caught up in the network cable, this could be possible.
Any help on this would be great as I'm currently carrying a USB to Ethernet adaptor from site to site when needed.
HAD- T20, T21, T23, T60(15", T7600, X1400, 3GB, 160GB),
T510 (HD 15.6", i5-560M, Optimus, 8GB, 128SSD, AC7260, 3G, GPS, BT4, Webcam)
HAVE- T400(14.1", T9900, 4500MDH, 8GB, 128SSD, N-WIFI, BT, Webcam)
W530 (FHD, i7-3740QM, 8GB, Samsung 128GB SSD, K1000M, Ultimate-N, BT, Webcam)

axur-delmeria
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1804
Joined: Mon May 28, 2012 5:49 am
Location: Metro Manila, Philippines

Re: W530 Ethernet port dead

#2 Post by axur-delmeria » Sat Jul 14, 2018 4:01 am

richyboypalm wrote:
Sat Jul 14, 2018 3:52 am
Please correct me if I am wrong but the system still uses the same Ethernet chip on the motherboard when using the docking station?
Yes it does use the same chip.

It's possible that only the RJ45 port is damaged.
Daily driver: X220 4291-C91 i7-2620M

Backup: X220 4291-P79 i5-2520M
Toy: X60/s Frankenpad Core Solo U1300
In pieces: two retired but working X61Ts
RIP: 760XD 9546-U9E, X61 T7500
:cry:

richyboypalm
Posts: 44
Joined: Sat Aug 01, 2009 6:14 am
Location: UK, Kent, Eastchurch
Contact:

Re: W530 Ethernet port dead

#3 Post by richyboypalm » Sat Jul 14, 2018 4:23 am

I've not had my W530 in bits in a long time, So I'm trying to remember, Is the Ethernet port on the same board as the USB port and is it a total tear down to replace?
HAD- T20, T21, T23, T60(15", T7600, X1400, 3GB, 160GB),
T510 (HD 15.6", i5-560M, Optimus, 8GB, 128SSD, AC7260, 3G, GPS, BT4, Webcam)
HAVE- T400(14.1", T9900, 4500MDH, 8GB, 128SSD, N-WIFI, BT, Webcam)
W530 (FHD, i7-3740QM, 8GB, Samsung 128GB SSD, K1000M, Ultimate-N, BT, Webcam)

RealBlackStuff
Admin
Admin
Posts: 19013
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Mt. Cobb, PA
Contact:

Re: W530 Ethernet port dead

#4 Post by RealBlackStuff » Sat Jul 14, 2018 6:27 am

The part you need is I/O sub card 04W6898 which contains both USB and RJ45 ports.
Described in the T530/W530 HMM in Chapter 10, 1200 I/O sub card.
It's on the bottom inside, you need to remove the chassis-with-motherboard from the Laptop-bottom.

But before you do, check if all the 8 wires inside that RJ45 port are straight and not making false contact.
You might get lucky.
Lovely day for a Guinness! (The Real Black Stuff)

Check out The Boardroom for Parts, Mods and Other Services.

richyboypalm
Posts: 44
Joined: Sat Aug 01, 2009 6:14 am
Location: UK, Kent, Eastchurch
Contact:

Re: W530 Ethernet port dead

#5 Post by richyboypalm » Sat Jul 14, 2018 3:39 pm

The plug looks good to me

http://www.av-tech.net/MCEC/IMG_20180714_213458.JPG

Looks like a shop about for the part then as I bet its going to cost a mint!


Admin warning:
picture(s) WAY too big, tags removed. Please read the Forum Rules, especially Section 5: viewtopic.php?f=16&t=14339
HAD- T20, T21, T23, T60(15", T7600, X1400, 3GB, 160GB),
T510 (HD 15.6", i5-560M, Optimus, 8GB, 128SSD, AC7260, 3G, GPS, BT4, Webcam)
HAVE- T400(14.1", T9900, 4500MDH, 8GB, 128SSD, N-WIFI, BT, Webcam)
W530 (FHD, i7-3740QM, 8GB, Samsung 128GB SSD, K1000M, Ultimate-N, BT, Webcam)

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad W530/W540/W550 Series”

Who is online

Users browsing this forum: rebop and 0 guests