Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

Bad LCD ribbon?

T60/T61 series specific matters only
Post Reply
Message
Author
portsample
Sophomore Member
Posts: 145
Joined: Wed Sep 19, 2007 11:38 pm
Location: Alaska (not Anchorage)

Bad LCD ribbon?

#1 Post by portsample » Thu Aug 15, 2019 1:15 am

Broke a hinge the other day on my T61. After replacing it, I fired the laptop up no problem, logged in, pressed the top of the screen slightly to adjust the angle of the laptop monitor and suddenly the whole screen went to a dim blue. Rebooted and rather than seeing the bios start-up, screen was dark gray with sparkly pixels uniformly scattered about. Shut down, opened the laptop and reseated the video ribbon connector on the motherboard. Rebooted. Colors now look slightly washed out. Adjusting the angle of the screen will caused the LCD to hiccup and show erratic bands of misfiring pixels. I assume that the LCD ribbon has worn out. Monitor is sxga+, can a cable from a low res LCD be swapped in? Anyone else had this happen?
T61, 14.1", X9000 2.8ghz, Intel GM965, 8gb RAM, 250gb SSD, 1tb SATA Ubay, openSuse 15.1/Win8
(2) T61, 14.1", T9500 2.6ghz, Intel GM965, 4gb RAM, 250gb SSD, openSuse 15.1/Win8 (spares)

kfzhu1229
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1235
Joined: Tue Sep 22, 2015 10:59 pm
Location: Toronto, Canada

Re: Bad LCD ribbon?

#2 Post by kfzhu1229 » Thu Aug 15, 2019 4:05 am

portsample wrote:
Thu Aug 15, 2019 1:15 am
Broke a hinge the other day on my T61. After replacing it, I fired the laptop up no problem, logged in, pressed the top of the screen slightly to adjust the angle of the laptop monitor and suddenly the whole screen went to a dim blue. Rebooted and rather than seeing the bios start-up, screen was dark gray with sparkly pixels uniformly scattered about. Shut down, opened the laptop and reseated the video ribbon connector on the motherboard. Rebooted. Colors now look slightly washed out. Adjusting the angle of the screen will caused the LCD to hiccup and show erratic bands of misfiring pixels. I assume that the LCD ribbon has worn out. Monitor is sxga+, can a cable from a low res LCD be swapped in? Anyone else had this happen?
For a T6x yes as long as the ribbon cable is from the same dimension as your current SXGA+ panel (14.1" vs 15", widescreen vs not), you should be fine.
Did you try reseating the connector on the LCD end? You need a piece of tape securely applied on top of the connector on the LCD end of the cable, otherwise the LVDS connector can pop loose during normal use (at best your screen would suddenly go pure white or pure black, at worst damaging your motherboard)
Also, try fiddling around with the panel itself. If you are unfortunate this can also be the ribbon cables on the LCD itself getting faulty.
_________________________________
T23 PIII 1.13ghz 1gb W7
2xT43 14.1" 2.26 SXGA+ 2gb 1*fp W10
T530i 15.6" i7 16gb fp W10
Flexview UXGA:
A30p PIII 1.2 1gb W7 (IDTech)
T43p 2.26 2gb fp W10

portsample
Sophomore Member
Posts: 145
Joined: Wed Sep 19, 2007 11:38 pm
Location: Alaska (not Anchorage)

Re: Bad LCD ribbon?

#3 Post by portsample » Fri Aug 16, 2019 11:20 pm

Cable connection on the LCD end had worked loose. All better now. Thanks for the suggestion.
T61, 14.1", X9000 2.8ghz, Intel GM965, 8gb RAM, 250gb SSD, 1tb SATA Ubay, openSuse 15.1/Win8
(2) T61, 14.1", T9500 2.6ghz, Intel GM965, 4gb RAM, 250gb SSD, openSuse 15.1/Win8 (spares)

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad T6x Series”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 65 guests