Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

T41p External DVI at 1600x1200 w/ 1400x1050 ATI Fire GL

T4x series specific matters only
Post Reply
Message
Author
ohioeegeek
Posts: 3
Joined: Thu Jun 10, 2004 4:26 pm
Contact:

T41p External DVI at 1600x1200 w/ 1400x1050 ATI Fire GL

#1 Post by ohioeegeek » Thu Jun 10, 2004 4:52 pm

All,

I'm hoping someone out there has attempted the driver installs and modder update on the particular Thinkpad configuration that I have, namely a nearly-new T41P with an ATI FireGL T2 128Meg card.

My goal, similar to many others on the forum, is to have an external DVI out resolution greater than 1280x1024 (specifically, 1600x1200) through my Mini-Dock II. I'd like to be able to flip between 1400x1050 on the Thinkpad and 1600x1200 on the external flat panel (but not both at the same time).

The hurdle, in my case, seems to be getting the modifications to work while still maintaining the ability to run the Thinkpad's LCD at 1400x1050 when not using the external display.

The modder seems to allow me to achieve the 1600x1200 by using the Radeon drivers, but the install seems to not recognize 1400x1050 as a valid resolution for the Thinkpad display once the modded drivers have been installed (It is not listed as a valid mode in Display, Settings, Advanced, Adapter, List All Modes.)

The modder doesn't seem to be able to modify the Fire GL drivers directly (going to http://mirror.ati.com/support/driver.html, selecting Win XP, Fire GL, Fire GL T2 128), or more accurately I have not been successful in doing so.

After many days of attempts (and a great deal of trying to diff inf files and such), I've run out of ideas. I'm hoping someone else has attempted and succeeded at maintaining the 1400x1050 resolution on the Thinkpad and can drive the external DVI at resolutions greater than 1280x1024 as well.

Many thanks for any suggestions anyone might have.

Sincerely,
Mark.

csv96
Senior Member
Senior Member
Posts: 579
Joined: Tue Apr 27, 2004 4:45 pm
Location: Michigan, USA

#2 Post by csv96 » Thu Jun 10, 2004 6:46 pm

The Omega Drivers are pre-modified for Mobility Radeons and Mobility FireGL's. 1400x1050 should be available as a resolution option. Please let us know if this works.

http://www.omegacorner.com/index_ati.html
Thinkpad X200s w/ Ultrabase
C2D SL9600 / 8GB / 160GB X25-M G2 / BD MULTI / 12.1" WXGA / INTEL 4500MHD / INTEL 5150 / BT / AT&T WWAN / W7

G-Man
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1067
Joined: Thu Apr 15, 2004 7:48 am
Location: Budapest, Hungary
Contact:

#3 Post by G-Man » Thu Jun 10, 2004 7:19 pm

Or use Patje's Mobility Modding: http://www.driverheaven.net/patje/

Regards,
G-Man

csv96
Senior Member
Senior Member
Posts: 579
Joined: Tue Apr 27, 2004 4:45 pm
Location: Michigan, USA

#4 Post by csv96 » Thu Jun 10, 2004 7:25 pm

Patje's Mobility Modding only mods the drivers for Mobility compatability. It doesn't address the resolution limitations (e.g. lack of 1400x1050) of the standard Catalyst driver.
Thinkpad X200s w/ Ultrabase
C2D SL9600 / 8GB / 160GB X25-M G2 / BD MULTI / 12.1" WXGA / INTEL 4500MHD / INTEL 5150 / BT / AT&T WWAN / W7

ohioeegeek
Posts: 3
Joined: Thu Jun 10, 2004 4:26 pm
Contact:

#5 Post by ohioeegeek » Fri Jun 11, 2004 8:29 pm

All,

Thanks for the suggestions!

With only one minor hiccup the Omega Center drivers worked like a charm.

(The hardware was not recognized by the install program, but I was able to go through the control panel and "update" the driver, pointing to the INF file present in the files the install program extracted.)

Thanks!

erehm
Posts: 4
Joined: Tue Aug 17, 2004 8:17 pm
Location: Near Seattle

#6 Post by erehm » Tue Aug 17, 2004 10:21 pm

csv96 wrote:The Omega Drivers are pre-modified for Mobility Radeons and Mobility FireGL's. 1400x1050 should be available as a resolution option. Please let us know if this works.

http://www.omegacorner.com/index_ati.html
:wink: Great, now I've got 1600x1200 on my Dell 20" LCD via DVI on my T41p's mini-dock.

:cry: But...MATLAB doesn't like the OpenGL driver. If I change MATLAB to use the MS generic (software driver), I don't get this Seg Vio. I had the *same* problem with the latest Fire GL T2 driver from MS Windows Update. So, this is probably an ATI bug.

------------------------------------------------------------------------
Segmentation violation detected at Tue Aug 17 20:12:24 2004
------------------------------------------------------------------------

Configuration:
MATLAB Version: 6.5.1.199709 (R13) Service Pack 1
Operating System: Microsoft Windows XP
Window System: Version 5.1 (Build 2600: Service Pack 1)
Processor ID: x86 Family 6 Model 9 Stepping 5, GenuineIntel
Virtual Machine: Java 1.3.1_01 with Sun Microsystems Inc. Java HotSpot(TM) Client VM
(mixed mode)

Register State:
EAX = 00000230 EBX = 00000207
ECX = 01cf59b8 EDX = 00000207
ESI = 01c04d08 EDI = 00df8578
EBP = 0000005b ESP = 00df8514
EIP = 00000000 FLG = 00010246

[...]

OL
Posts: 11
Joined: Tue Aug 17, 2004 2:40 am
Location: Puteaux (Paris, France)

#7 Post by OL » Wed Aug 18, 2004 2:58 am

you should try the dna drivers (based on catalyst 4.8) which supports the firegl T2 mobile chipset and which can installed easily (it uninstalls the previous drivers itself).

ohioeegeek
Posts: 3
Joined: Thu Jun 10, 2004 4:26 pm
Contact:

#8 Post by ohioeegeek » Wed Aug 18, 2004 9:00 am

OL,

Can you supply a URL or other pointer to the "dna drivers" you mentioned in your post? Also, do you know if they support the 1400x1050 resolution on the T41p's?

Thanks,
ohioeegeek

G-Man
ThinkPadder
ThinkPadder
Posts: 1067
Joined: Thu Apr 15, 2004 7:48 am
Location: Budapest, Hungary
Contact:

#9 Post by G-Man » Wed Aug 18, 2004 5:18 pm


erehm
Posts: 4
Joined: Tue Aug 17, 2004 8:17 pm
Location: Near Seattle

#10 Post by erehm » Thu Sep 16, 2004 6:39 pm

OL wrote:you should try the dna drivers (based on catalyst 4.8) which supports the firegl T2 mobile chipset and which can installed easily (it uninstalls the previous drivers itself).
OK...just so I do it right, I've got the Omega drivers installed. It comes with reasonably complex UN-install directions (Uninstall drivers, boot up in Safe Mode, run DCleaner_Omega.exe, run yet another Omega uninstall program...sheeessh). Should I do all of this before doing the DNA drivers?

And, I guess I should have the latest IBM T41p display driver pack around, just in case, yes?

/eric

ZPrime
Sophomore Member
Posts: 199
Joined: Tue Jul 06, 2004 10:57 pm
Location: Cleveland, OH

#11 Post by ZPrime » Thu Sep 16, 2004 11:01 pm

You've found the same things that I have... OmegaDrivers do not have proper OGL support for the FireGL T2 right now, and in my experience the "modder" didn't work against cat. 4.8 or 4.9 either. (no openGL again). the only drivers that worked for me thus far were IBM's official ones, but they're slower and quite a bit older than everything else out there. I'm going to try those DNA drivers now.

OL
Posts: 11
Joined: Tue Aug 17, 2004 2:40 am
Location: Puteaux (Paris, France)

dna powerstrip : solutions

#12 Post by OL » Fri Sep 17, 2004 3:12 am

The dna driver enable me to play DOOM3 which imply a rather good support for opengl.
It can uninstall the previous driver so you do not need doing it yourself.
Nevertheless some people think it is better to completely uninstall the drivers for graphic card to avoid some issues :
see http://www.radeonthetop.com/a/101-2.html (french inside!!)
or download drivecleaner

http://www.driverheaven.net/cleaner/

There is an utility powerstrip, used mainly to overclock a card, which can be used to set new resolution for the driver.
I am currently trying catalyst 4.9 whith the modder to enable it to work on the T41p and I have set the resolution 1400x.... with powerstrip. (but doom3 doesn't work with the standard catalyst on my notebook!)
http://entechtaiwan.net/util/ps.shtm

ZPrime
Sophomore Member
Posts: 199
Joined: Tue Jul 06, 2004 10:57 pm
Location: Cleveland, OH

#13 Post by ZPrime » Fri Sep 17, 2004 1:39 pm

Well, DNA drivers don't seem to include 1600x1200 in 3D out of the box. My desktop resolution was fine at 1600x1200 though. I didn't try any external displays.

OpenGL worked, but GLQuake (what I've been using to test GL-capability because I happen to have it on the desktop) wouldn't let me run at 1600x1200 with my T42p. the IBM drivers have no problems with that resolution though. With the DNA drivers, the desktop was properly at 1600, but it wouldn't run OGL at that resolution.

OGL did seem to work ok at 640x480, so the driver *does* work to some extent. I suppose I could put the DNA drivers back on and then try powerstrip, but the resolution was already *there* (i was using it in 2d). It just didn't go 1600 in OGL.

I didn't test direct3d at all but the control panel definately saw/supported it so i don't see why it wouldn't work.

personally, i'm waiting for omega or patje to get cat 4.9 working right with the mobility stuff, I don't trust the DNA drivers. note that on every driver i've used so far, NONE of them have any OpenGL settings on the ATI control panel - I think this may just be a function of having a FireGL card rather than a normal radeon though. :(

mnuttall
Posts: 1
Joined: Mon Apr 04, 2005 5:55 am

April 2005: Omega drivers (Catalyst 5.2) fix the problem

#14 Post by mnuttall » Mon Apr 04, 2005 7:45 am

April 2005: for anyone else finding this problem, the Omega 5.2 drivers
installed very cleanly on my T42p this morning and I now have 1600x1200
DVI output via the Thinkpad dock. Thanks Omega!

Sleep Machine
Posts: 43
Joined: Fri Oct 15, 2004 12:19 pm
Location: Baltimore, MD

#15 Post by Sleep Machine » Mon Apr 04, 2005 3:31 pm

This forum is the greatest. I have an A31p (2653-H5U) in a dock (263110U) with two L200p monitors (and the ThinkPad closed) - - one plugged in to the VGA output and one plugged in to the dvi output. I have been fussing for a week trying to get both screens at 1600x1200. Whatever is in Omega drivers did the trick. I downloaded the drivers and clicked on OK all the way through install, kept my fingers crossed, and voila - I've got two screens at 1600 x 1200. I also downloaded UltraMon and it gives me some control on what is on the two screens. Learning by experimenting. Thanks.
X1 Carbon 4th Gen: i7-6600U 2.6MHz; 16GB DDR3 1866 MHz; 1TB PCIe-NVMe; 14" WQHD 2560x1440; 10 Pro 64
Desktop: i7-5960X 3.0GHz; ASUS X99-Deluxe; ASUS GeForce GTX-980; 32GB DDR4 2666MHZ, SS EVO 850 Pro 1TB SSD, WD 4TB HDD, 2 ASUS PA279Q Monitors
RIP: W530; W520; W510; X61S; T60p; A31p; T21

aemigh
Posts: 1
Joined: Thu Jun 30, 2005 10:39 pm

How are you guys getting this working?

#16 Post by aemigh » Fri Jul 01, 2005 12:59 am

I've got a T41 w/ Radeon Mobility 7500. I just installed the 5.2 Omega drivers since that is the version that people are reporting success with.

I cannot seem to set up DVI output to be 1600x1200. The presentation manager (Fn+F7) only allows me to go up to 1280x1024. Nothing shows up on the screen at all when I use the lower resolution (guess I should expect that) and I cannot figure out how to get the system to use the right resolution. What are you all doing?

Thanks!

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad T4x Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests