X41 Tablet powers on, but nothing on screen

X2/X3/X4x series specific matters only
Post Reply
Message
Author
Vascilli
Posts: 5
Joined: Thu Jan 21, 2016 2:48 pm
Location: Toronto, Canada

X41 Tablet powers on, but nothing on screen

#1 Post by Vascilli » Thu Jan 21, 2016 3:00 pm

So I recently picked up an X41t for next to nothing only to find out that it will turn on, the fan will spin and the power LED turns on, and that's pretty much it. (Caps/Numlock, power, battery, and sleep LEDs blink once first) When plugged in and turned off, the battery LED is orange indicating charging. Finally, the lid latch was broken off. Might that have something to do with it? Plugging it into a monitor doesn't seem to do anything either. No POST, no BIOS, nothing. Just power LED and fan, and the occasional hard drive click. Any ideas?

RealBlackStuff
Admin
Admin
Posts: 18263
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Mt. Cobb, PA USA
Contact:

Re: X41 Tablet powers on, but nothing on screen

#2 Post by RealBlackStuff » Thu Jan 21, 2016 3:29 pm

Remove the battery, then try to boot into BIOS (press F1 immediately after you hit the power button).
Lovely day for a Guinness! (The Real Black Stuff)

Check out The Boardroom for Parts, Mods and Other Services.

Vascilli
Posts: 5
Joined: Thu Jan 21, 2016 2:48 pm
Location: Toronto, Canada

Re: X41 Tablet powers on, but nothing on screen

#3 Post by Vascilli » Thu Jan 21, 2016 3:44 pm

RealBlackStuff wrote:Remove the battery, then try to boot into BIOS (press F1 immediately after you hit the power button).
Nothing. Still just power LED, fan, and occasional hard drive clicks.

RealBlackStuff
Admin
Admin
Posts: 18263
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Mt. Cobb, PA USA
Contact:

Re: X41 Tablet powers on, but nothing on screen

#4 Post by RealBlackStuff » Thu Jan 21, 2016 3:55 pm

If you remove hard disk, main battery, wifi card and RAM, then plug in only the charger and press the power button, does it beep 1-3-3-1?
If not, you may have a dud...

Vascilli
Posts: 5
Joined: Thu Jan 21, 2016 2:48 pm
Location: Toronto, Canada

Re: X41 Tablet powers on, but nothing on screen

#5 Post by Vascilli » Thu Jan 21, 2016 4:16 pm

No luck. Should I remove the modem, too?

Vascilli
Posts: 5
Joined: Thu Jan 21, 2016 2:48 pm
Location: Toronto, Canada

Re: X41 Tablet powers on, but nothing on screen

#6 Post by Vascilli » Thu Jan 21, 2016 4:38 pm

RealBlackStuff wrote:If you remove hard disk, main battery, wifi card and RAM, then plug in only the charger and press the power button, does it beep 1-3-3-1?
If not, you may have a dud...
Just tried, along with the modem taken out. No beeping. I've also noticed that what I thought were superficial scratches on the display may be cracks on the LCD beneath the digitizer. Even if the LCD is shot, it should beep, right?

RealBlackStuff
Admin
Admin
Posts: 18263
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Mt. Cobb, PA USA
Contact:

Re: X41 Tablet powers on, but nothing on screen

#7 Post by RealBlackStuff » Thu Jan 21, 2016 4:56 pm

With all that stuff removed, and it still does not beep, there's only one solution: round-bin it. :(

Vascilli
Posts: 5
Joined: Thu Jan 21, 2016 2:48 pm
Location: Toronto, Canada

Re: X41 Tablet powers on, but nothing on screen

#8 Post by Vascilli » Thu Jan 21, 2016 5:03 pm

Ouch. :| At least it was only $15. I'll likely gut it and try to use the chassis as the base for a Frankenpad with a single board computer. (Intel NUC, Raspberry Pi, etc.) At the very least the digtizer can be salvaged. Now I have to figure out if the LCD is actually cracked, and if so, what to replace it with. (Will one of those 1400x1050 panels physically fit?)

Edit: When I first got it, I made the mistake of plugging it into a 24V power supply that supplied less than 75W. If I blew a fuse it wouldn't turn on at all, would it?

RealBlackStuff
Admin
Admin
Posts: 18263
Joined: Mon Sep 18, 2006 5:17 am
Location: Mt. Cobb, PA USA
Contact:

Re: X41 Tablet powers on, but nothing on screen

#9 Post by RealBlackStuff » Thu Jan 21, 2016 8:04 pm

Possibly more than one fuse...

rkawakami
Admin
Admin
Posts: 10101
Joined: Sun Jun 04, 2006 1:26 am
Location: San Jose, CA 95120 USA
Contact:

Re: X41 Tablet powers on, but nothing on screen

#10 Post by rkawakami » Fri Jan 22, 2016 2:10 am

24V would probably be enough to kill it (normal is 16V; wattage really doesn't enter into it other than limiting the amount of current that might flow into the system for a second or two). Also the MOSFETs (power transistors) may give their own lives in order to protect the fuse(s) from blowing :) .
Ray Kawakami
X22 X24 X31 X41 X41T X60 X60s X61 X61s X200 X200s X300 X301 Z60m Z61t Z61p 560 560Z 600 600E 600X T21 T22 T23 T41 T60p T410 T420 T520 W500 W520 R50 A21p A22p A31 A31p
NOTE: All links to PC-Doctor software hosted by me are dead. Files removed 8/28/12 by manufacturer's demand.

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad X2/X3/X4x Series incl. X41 Tablet”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests