Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

X200 boot slooooow

X200, X201, X220 (including equivalent tablet models) and X300, X301 series specific matters only.
Post Reply
Message
Author
Arabian-Nights
Posts: 25
Joined: Tue Feb 14, 2006 1:37 am
Location: Toronto, Canada

X200 boot slooooow

#1 Post by Arabian-Nights » Wed Jul 03, 2019 4:54 pm

My wife's laptop is so slow to start. During boot, the following is displayed:

PXE E05: The LAN adapter's NVM configuration is corupted or
initialized. The Boot Agent cannot continue.

And eventually Windows 7 boots!

Regards
Mike
Mike
Eve V / 16.0 GB RAM / Windows10pro 64 bit /500 GB HDD - new toy
W520 / 16.0 GB RAM / Windows7 Pro 64 bit /500 GB HDD - love the OS, love the keyboard
X200 / 8.0 GB RAM / Windows7 Ultimate 64 bit / 1 TB HDD
X61 / 4.0 GB RAM / 320 GB HDD - currently dead

ajkula66
SuperUserGeorge
SuperUserGeorge
Posts: 16711
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:28 am
Location: Brodheadsville, Pennsylvania, USA

Re: X200 boot slooooow

#2 Post by ajkula66 » Wed Jul 03, 2019 6:53 pm

Press ESC once the message is displayed and report back
...Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules...(King Crimson)

Cheers,

George (your grouchy retired FlexView farmer)

FlexView AARP club members:A31p, T43pSF, X60T

Abused daily: T520, X200s


PMs requesting personal tech support will be ignored.

Arabian-Nights
Posts: 25
Joined: Tue Feb 14, 2006 1:37 am
Location: Toronto, Canada

Re: X200 boot slooooow

#3 Post by Arabian-Nights » Wed Jul 31, 2019 1:50 pm

After the sequence "PXE E05: The LAN adapter's NVM configuration is corrupted or initialized. The Boot Agent cannot continue."
ESC key seems to have no effect. The sequence completes 2 or 3 times, then a script rolls upward, so fast it is impossible to read. Then Windows starts, or the sequence repeats again. Windows eventually starts. It may crash at some time, and restart.
Mike
Eve V / 16.0 GB RAM / Windows10pro 64 bit /500 GB HDD - new toy
W520 / 16.0 GB RAM / Windows7 Pro 64 bit /500 GB HDD - love the OS, love the keyboard
X200 / 8.0 GB RAM / Windows7 Ultimate 64 bit / 1 TB HDD
X61 / 4.0 GB RAM / 320 GB HDD - currently dead

ajkula66
SuperUserGeorge
SuperUserGeorge
Posts: 16711
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:28 am
Location: Brodheadsville, Pennsylvania, USA

Re: X200 boot slooooow

#4 Post by ajkula66 » Wed Jul 31, 2019 1:51 pm

Disable LAN in BIOS and report back.
...Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules...(King Crimson)

Cheers,

George (your grouchy retired FlexView farmer)

FlexView AARP club members:A31p, T43pSF, X60T

Abused daily: T520, X200s


PMs requesting personal tech support will be ignored.

Arabian-Nights
Posts: 25
Joined: Tue Feb 14, 2006 1:37 am
Location: Toronto, Canada

Re: X200 boot slooooow

#5 Post by Arabian-Nights » Wed Aug 28, 2019 4:40 pm

LAN disabled except for WiFi, now starting normally
Mike
Eve V / 16.0 GB RAM / Windows10pro 64 bit /500 GB HDD - new toy
W520 / 16.0 GB RAM / Windows7 Pro 64 bit /500 GB HDD - love the OS, love the keyboard
X200 / 8.0 GB RAM / Windows7 Ultimate 64 bit / 1 TB HDD
X61 / 4.0 GB RAM / 320 GB HDD - currently dead

ajkula66
SuperUserGeorge
SuperUserGeorge
Posts: 16711
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:28 am
Location: Brodheadsville, Pennsylvania, USA

Re: X200 boot slooooow

#6 Post by ajkula66 » Wed Aug 28, 2019 7:53 pm

Arabian-Nights wrote:
Wed Aug 28, 2019 4:40 pm
LAN disabled except for WiFi, now starting normally
Well, that's your culprit right there. Something got corrupted - possibly on the BIOS level - and messed the machine up.

Personally, I'd just live with it. Get an external LAN card if you need the wired connectivity and call it a day.
...Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules...(King Crimson)

Cheers,

George (your grouchy retired FlexView farmer)

FlexView AARP club members:A31p, T43pSF, X60T

Abused daily: T520, X200s


PMs requesting personal tech support will be ignored.

Arabian-Nights
Posts: 25
Joined: Tue Feb 14, 2006 1:37 am
Location: Toronto, Canada

Re: X200 boot slooooow

#7 Post by Arabian-Nights » Fri Aug 30, 2019 6:49 pm

This machine is only used on wifi so nothing lost by proceeding as you suggest.
Thanks for your help
Regards....Mike
Mike
Eve V / 16.0 GB RAM / Windows10pro 64 bit /500 GB HDD - new toy
W520 / 16.0 GB RAM / Windows7 Pro 64 bit /500 GB HDD - love the OS, love the keyboard
X200 / 8.0 GB RAM / Windows7 Ultimate 64 bit / 1 TB HDD
X61 / 4.0 GB RAM / 320 GB HDD - currently dead

thinkandtinker
Posts: 1
Joined: Fri Nov 01, 2019 12:39 am
Location: Tucson, Arizona

Re: X200 boot slooooow

#8 Post by thinkandtinker » Sat Nov 02, 2019 1:45 am

Hey there - you might check out https://libreboot.org/

Librebooting your thinkpad (which replaces the proprietary BIOS with free software) makes it boot significantly faster.

Libreboot also has the advantage of getting rid of the Intel Management Engine (which has the power to function as spyware and a backdoor to your computer).

Good luck!

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “ThinkPad X200/201/220 and X300/301 Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests