Take a look at our
ThinkPads.com HOME PAGE
For those who might want to contribute to the blog, start here: Editors Alley Topic
Then contact Bill with a Private Message

How to make trackpont work under linux

Linux on ThinkPads
Post Reply
Message
Author
radiator
Freshman Member
Posts: 101
Joined: Sat Jan 31, 2009 10:46 am
Location: Wrocław, Poland

How to make trackpont work under linux

#1 Post by radiator » Fri Feb 21, 2020 7:04 am

I have been experimenting with manjaro linux and don't know how to make trackpoint (and scroll button) work under my linux. Evetything works fine except for my scroll button. Can You give a hint what to do?

Saucey
Senior Member
Senior Member
Posts: 939
Joined: Tue Nov 06, 2012 9:22 pm
Location: San Diego, California
Contact:

Re: How to make trackpont work under linux

#2 Post by Saucey » Sat Feb 22, 2020 2:03 am

It has been awhile since I've used Linux, but I believe this is the script I've used in the past.
Coffee, ThinkPads & Nikon Fan.

Current: PixelBook & W550s
Old Favorites: A31p, T43p, 2521, 755, T60

radiator
Freshman Member
Posts: 101
Joined: Sat Jan 31, 2009 10:46 am
Location: Wrocław, Poland

Re: How to make trackpont work under linux

#3 Post by radiator » Sun Feb 23, 2020 2:53 am

Thx for Your tip. There is on problem, under mint whn I typed grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg os sayes no such command. I think it is fedora command and under mint there should be sth else but still don't know what. Can You somehow help me with that? A one more thing in grup conf after GRUB_CMDLINE_LINUX there are two equal sings (==) and in the egsample there is sth like this GRUB_CMDLINE_LINUX="psmouse.proto=bare .... should I leave one equal sign or put it at the end od that line? like this GRUB_CMDLINE_LINUX="psmouse.proto=bare= ?

Glitchy
Posts: 10
Joined: Wed Oct 02, 2019 5:52 pm
Location: Kaunas, Lithuania

Re: How to make trackpont work under linux

#4 Post by Glitchy » Mon Mar 30, 2020 12:16 pm

Sorry for bumping old one but libinput does not need any input ... works right out of the box but if you use Manjaro and have issues, try to read Arch Wiki
ThinkPad P71 | ThinkPad T440p | ThinkPad X220 | ThinkPad W520 | IBM ThinkPad T61

skx
Sophomore Member
Posts: 173
Joined: Mon Jul 09, 2018 6:25 pm
Location: Colombia

Re: How to make trackpont work under linux

#5 Post by skx » Mon Mar 30, 2020 4:23 pm

Code: Select all

/usr/share/X11/xorg.conf.d/20-thinkpad.conf

Section "InputClass"
    Identifier		"TPPS/2 IBM TrackPoint"
    Driver		"libinput"
    MatchIsPointer	"yes"
    Option		"AccelProfile"	"flat"
    Option		"AccelSpeed"	"-0,3"
EndSection

Code: Select all

xinput --set-prop 'TPPS/2 IBM TrackPoint' 'libinput Accel Profile Enabled' 0, 1
xinput --set-prop 'TPPS/2 IBM TrackPoint' 'libinput Accel Speed' -0.2
this is my fix for having the X220/X230 trackpoint behaving properly under debian buster
ThinkPad X220: i5-2520M CPU 2.5GHz - 8GB RAM 1333 MHz - SSD 860 EVO 250GB - Debian - ME_cleaned
ThinkPad X230: i5-3320M CPU 3.3GHz - 8GB RAM 1600 MHz - SSD 860 EVO 500GB - Debian - ME_cleaned

Post Reply
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to “Linux Questions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests